Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

Części Nissana - iParts.pl

- - - - -

[N16] Kręci, kręci ale nie odpala kiedy zrobiło się zimniej

N16 diesel 1.5 Almera zimno nie odpala

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Admiral_Awesome

Admiral_Awesome

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Wrocław
  • Flaga:
  • Model:Almera
  • Silnik:1.5d
  • Nr rejestracyjny:EBE
  • Time Online: 2h 10m 18s

Napisano 05 listopad 2016, 12:57

Cześć wszystkim,

 

mam taki problem: Kiedy zrobiło się już chłodniej, Almera postanowiła nie odpalić (około 3 stopni ciepła nad ranem, stała na parkingu pod blokiem).

 

Objawy: Po całej nocy na chłodzie, rano nie mogłem jej już uruchomić. Wkładam kluczyk, przekręcam - świece grzeją, sprzęgło, nawet trochę gazu i... kręci, kręci, kręci, ale nie odpala. Próbuję jeszcze kilka razy i idę na autobus.  :thumbsdown:

 

 

Co niedawno (w przeciągu mniej niż pół roku) było wymieniane:

  • olej
  • filtry (powietrza, oleju, paliwa)
  • sprawdzane świece (sprawne, grzeją jak należy)
  • akumulator (kupiony lepszy bo mam sentyment do Almery większy niż rozsądku aby jednak nie przesadzać z inwestowaniem w nią)
  • wtryski sprawdzone, czyste

 

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.

:pc:  Był również podłączony do komputera w zeszłym tygodniu i nie wykryto żadnych błędów.

 

Proszę Was o pomoc - co może być przyczyną?  :iiam:


Najnowszy raport z frontu:

Wczoraj udało mi się odpalić po powrocie z pracy. Stał sobie w słoneczku przez cały dzień a w momencie, kiedy go odpalałem było 7°C na plusie.

 

Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Co robić? Jak żyć?


Użytkownik Admiral_Awesome edytował ten post 04 listopad 2016, 11:05

  • 0

#2 OFFLINE   polo32

polo32

    Konkretny gość

  • Użytkownik
  • 229 postów
  • Płeć:
  • Skąd:ZST
  • Flaga:
  • Model:WP11.144 + LPG
  • Silnik:SR20DE
  • Time Online: 32d 20h 17m 29s

Napisano 05 listopad 2016, 13:03

.


Użytkownik polo32 edytował ten post 05 listopad 2016, 13:32

  • 0

#3 OFFLINE   matador41

matador41

    Debeściak

  • Użytkownik
  • 665 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Łódzkie
  • Flaga:
  • Model:P12 2,0
  • Silnik:QR20DE
  • Time Online: 5d 22h 37m 5s

Napisano 05 listopad 2016, 16:48

....mam taki problem: Kiedy zrobiło się już chłodniej, Almera postanowiła nie odpalić (około 3 stopni ciepła nad ranem, stała na parkingu pod blokiem).

 

.....Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania? Co robić? Jak żyć?.....

 

 

to może być coś z przepustnicą a konkretniej z jej częścią elektryczną

lub z czujnikiem temperatury silnika, sugeruję jedno i drugie  sprawdzić

 


  • 0

#4 OFFLINE   polo32

polo32

    Konkretny gość

  • Użytkownik
  • 229 postów
  • Płeć:
  • Skąd:ZST
  • Flaga:
  • Model:WP11.144 + LPG
  • Silnik:SR20DE
  • Time Online: 32d 20h 17m 29s

Napisano 05 listopad 2016, 17:02

Kolega ma diesla :).

Prędzej podejrzewałbym coś z układem paliwa: filtr (zapowietrzenie? zawodnienie?) lub ciśnieniem pompy wtryskowej, ewentualnie któraś ze świec nie grzeje.

Po uruchomieniu jak pracował? Problem pojawia się tylko przy porannym rozruchu?


Użytkownik polo32 edytował ten post 05 listopad 2016, 17:21

  • 0

#5 OFFLINE   marinero

marinero

    Jeżdżę bez trzymanki

  • Użytkownik
  • 450 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Gdańsk
  • Flaga:
  • Model:X-Trail Platinium
  • Silnik:2.0 dCi 150kM M9R
  • Nr rejestracyjny:GD
  • Time Online: 5d 20h 7m 18s

Napisano 06 listopad 2016, 14:46

żeby diesel zapalił niezbędne jest:

1. właściwe ciśnienie sprężania

2. sprawne świec żarowe (przynajmniej w większości aut)

3. sprawny układ wtryskowy

4. dobry rozrusznik i akumulator

pkt. 2 i 4 można wykluczyć i o ile nie ma problemów elektrycznych np elektrozawór na pompie to przy tej temperaturze silnik powinien zapalić od razu


  • 1

#6 OFFLINE   Admiral_Awesome

Admiral_Awesome

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Wrocław
  • Flaga:
  • Model:Almera
  • Silnik:1.5d
  • Nr rejestracyjny:EBE
  • Time Online: 2h 10m 18s

Napisano 17 listopad 2016, 14:43

Póki co nadal stoi na parkingu. Dzisiaj po pracy zostały mi do sprawdzenia 2 rzeczy. Pompa paliwa - czy działa, znajduje się zaraz po tylną kanapą. Druga rzecz to pompa ciśnieniowa obok wtrysków - moooooże być tak, że cos nie styka na kostce.

 

Odezwę się później, czy udało się ruszyć mojego śpiącego Japońskiego Samuraja.


  • 0

#7 OFFLINE   skresz

skresz

    Już trochę się ogarnąłem

  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:
  • Skąd:K-ck
  • Kraj:POLAND
  • Model:N16 2.2di
  • Time Online: 22h 21m 4s

Napisano 17 listopad 2016, 16:51

jak coś znajdziesz daj znać 


Użytkownik skresz edytował ten post 17 listopad 2016, 17:56

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: N16, diesel, 1.5, Almera, zimno, nie odpala