Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

Części Nissana - iParts.pl

- - - - -

Almera Tino 1,8 pb nie chce zapalić!

nie zapala n16 rozruch nie pali problem z paleniem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   rysiek grzybek

rysiek grzybek

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Kraj:POLAND
  • :

Napisano 13 sierpień 2010, 13:20

Witam, stało się nie mogę odpalić mojego traktorka 1,8. Zapaliła się kontrolka imobilajzera , .Wszystkie kontrolki zachowują się normalnie ale poza check enginenie nie ma kontrolki. Na dodatek mechanik stwierdził że spaliła się cewka,POMOCY
  • 0

#2 OFFLINE   roobalek

roobalek

    nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 928 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:
  • Skąd:Płock
  • Kraj:POLAND
  • Model:Tino V10 QG18DE (04'2003r)
  • Nr rejestracyjny:WPłocku
  • :

Napisano 13 sierpień 2010, 13:57

Witam i ja :)
Z Tewgo opisu, i jeśli nie bładzę, to mechanikowi chyba choodziło o cewkę od immobilajzera, jak sie spaliła to autko (zdaje się system NATS) nie może zweryfikować, czy próba odpalenia jest z oryginalnego/zakodowanego kluczyka, czy też dorobionej/niezakodowanej podróbki. A jak autko nie może zweryfikować, to wszelkie próby będzie traktować jako "podróbkowe" i nieuprawnione, i nie pozwoli odpalić silnika.
Tak by mi to wychodziło. I teraz. Jeżeli moje "wróżenie" jest poprawne, to przy założeniu, że leży tylko cewka, a skomplikowanym mechanizmem nie jest, tak że wystarczy zamienić uszkodzoną na dobrą, to tak chyba właśnie należałoby postapić, by ożywić "traktorek".
Nie wiem co masz na myśli pisząć "nie ma kontrolki check", zakładam, że sie nie zaświeca, no to jeśli dołozymy trzecie założenie, że ta kontrolka ma powiązanie z immo i NATS, to i w zaistniałej sytuacji "brak check'a" raczej dziwić nie powinien.
I to by było na tyle z mego "wróżenia z fusów". Wszystko opiera sie na założeniach, czyli punktach do weryfikacji, i poza stwierdzeniem mechanika (bo co miał na myśli to tylko on moze potwierdzić), resztę prawdopodobnie bedziesz mógł zweryfikować przekopując forum, bo temat kluczyków/immo/cewek immo/NATS był zapewne nie raz poruszany. Ewentualnie ktoś, kto już przechodził "zabawę" z immo/NATS poda Ci konkrety.
Pozdrawiam

Użytkownik roobalek edytował ten post 13 sierpień 2010, 13:59

  • 0

#3 OFFLINE   rysiek grzybek

rysiek grzybek

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Kraj:POLAND
  • :

Napisano 03 wrzesień 2010, 17:12

Dzięki za szybka odpowiedź ale może powiem jak było; otórz zatrzymałem sie i samochód zgasł, zapaliła się kontrolka imobilajzera parę razy jeszcze próbowałem odpalic( rozrusznik kręcił),po przekreceniu kluczyka załączały sie wentylatory na chłodnicy mimo że nawiew był wyłączony i zimny płyn. Kluczyk sprawdzony jest dobry, u 2 elektryków po podpieciu do komputera nie można było się połączyć z komputerem samochodu.Elektryk stwierdził że padł komputer samochodu bo nie świeci się kontrolka checkengine.

Sprawa rozwiązana spalił sie komputer , temat zamykam
  • 0

#4 OFFLINE   pklima

pklima

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Kraków
  • Model:Nissan Almera Tino
  • Silnik:1,8
  • Time Online: 3h 50m 27s

Napisano 11 styczeń 2017, 13:40

Witam wszystkich forumowiczów!

mam spory problem z moją almerą tino. Samochód nie chce zapalić - mimo tego, że dochodzi mu paliwo i jest iskra. Wszystkie serwisy zostały skasowane, nie świeci żadna niepokojąca ikona, po podpięciu komputera samochód w pozycji ON nie wskazuje żadnych błędów - używam program ScanTool.net (chyba, że to program kiepsko pracuje - może jakiś inny?). Rozrusznik kręci, ale ewidentnie ciężko - pomimo tego, że akumulator jest nowy i naładowany. Dolane zostało również "świeże" paliwo. :thumbsdown:  :thumbsdown:  :thumbsdown:  Czy ktoś ma jakieś pomysły? Będę wdzięczny za każdą próbę pomocy, z góry dziękuję!

 

Pozdrawiam 


Użytkownik pklima edytował ten post 11 styczeń 2017, 13:41

  • 0

#5 OFFLINE   tomi1

tomi1

    Już trochę się ogarnąłem

  • Użytkownik
  • 33 postów
  • Płeć:
  • Skąd:krakow
  • Flaga:
  • Model:primera p11
  • Silnik:ga16de
  • Nr rejestracyjny:ks
  • Time Online: 1d 17h 44m 59s

Napisano 11 styczeń 2017, 14:15

kup samostart i naśći piesku kiełbaski powinien zapalić http://www.auto-swia...mostartem/lmd0f


  • 0

#6 OFFLINE   pklima

pklima

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Kraków
  • Model:Nissan Almera Tino
  • Silnik:1,8
  • Time Online: 3h 50m 27s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:00

kup samostart i naśći piesku kiełbaski powinien zapalić http://www.auto-swia...mostartem/lmd0f

 

Palenie na samostarcie nic nie daje. Samochód nawet nie próbuje "łapać"... :(  :thumbsdown:


  • 0

#7 OFFLINE   matador41

matador41

    Debeściak

  • Użytkownik
  • 680 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Polska
  • Flaga:
  • Model:P12 2,0
  • Silnik:QR20DE
  • Time Online: 6d 5h 27m 15s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:07

jak paliwko jest dobre to może iskra za słaba, skoro rozrusznik ciężko kręci


  • 0

#8 ONLINE   Thunder

Thunder

    Nic mi się nie chce...

  • Moderator Globalny

  • 4354 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Małopolska/Bawaria
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:X-trail T30 Sport type 2004r. 2,2dCi / Cytryna Jumpy 2,0 Hdi
  • Silnik:136KM / 109 KM
  • Nr rejestracyjny:KBR

Napisano 11 styczeń 2017, 19:17

Zmień baterie, może ktoś użyczy. Zobaczysz wtedy jak kręci.
  • 0

#9 OFFLINE   pklima

pklima

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Kraków
  • Model:Nissan Almera Tino
  • Silnik:1,8
  • Time Online: 3h 50m 27s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:21

Zmień baterie, może ktoś użyczy. Zobaczysz wtedy jak kręci.

Dzięki za wszystkie rady ale nici z tego.

 

Samochód z nowym akumulatorem kręci tak samo, czyt. ociężale. 

Iskra wydaje się raczej być "w porządku". Jakieś jeszcze pomysły?

Czy jeśli uszkodzony byłby czujnik położenia wału korbowego samochód dawałby ciągle iskrę? PS. czemu samochód nie pokazuje nic w komputerze? Może zły program diagnostyczny? Co polecacie do Tino?


  • 0

#10 OFFLINE   vlad24

vlad24

    Jeżdżę bez trzymanki

  • Użytkownik
  • 380 postów
  • Płeć:
  • Skąd:warszawa
  • Kraj:POLAND
  • Model:N16 2.2 DI
  • Time Online: 28d 14h 18m 43s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:26

Może masy brak na silniku, lub ECU. Kontrolki przy tym przygasają i jak mocno?
  • 0

#11 OFFLINE   pklima

pklima

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Kraków
  • Model:Nissan Almera Tino
  • Silnik:1,8
  • Time Online: 3h 50m 27s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:28

Może masy brak na silniku, lub ECU. Kontrolki przy tym przygasają i jak mocno?

 

Brak widocznych strat energii na przygasających kontrolkach - jedyny dziwny objaw jest taki że po kilku sekundach kręcenia zaczyna migać kontrolka ABS.


  • 0

#12 OFFLINE   vlad24

vlad24

    Jeżdżę bez trzymanki

  • Użytkownik
  • 380 postów
  • Płeć:
  • Skąd:warszawa
  • Kraj:POLAND
  • Model:N16 2.2 DI
  • Time Online: 28d 14h 18m 43s

Napisano 11 styczeń 2017, 19:38

A napięcie ten skaner pokazuje? Zobacz jak to wygląda w momencie odpalenia samochodu.
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nie zapala, n16, rozruch, nie pali, problem z paleniem