Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

Części Nissana - iParts.pl

- - - - -

Układ chłodzenia - dziwne objawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 OFFLINE   hckosmo

hckosmo

    Już trochę się ogarnąłem

  • Użytkownik
  • 25 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Nowy Tomyśl
  • Kraj:POLAND
  • Model:Sunny 1.4 LX
  • Time Online: 23m 3s

Napisano 10 sierpień 2017, 08:36

Witajcie

 

Sprawa jest dość zakręcona, więc opisze całą przygodę z układem chłodzenia w moim Sunny.

 

Na początku trochę danych : Sunny N14 1.4 3 drzwiowy

 

I do sedna: Parę dni temu zauważyłem że temperatura silnika jest na polu czerwonym. Poczekałam chwilę, na szczęści byłem niedaleko domu, więc nawiew w kabinie na max ciepło i zachowawczo do domu. Po odczekaniu aż silnik ostygnie przystąpiłem do diagnozy.

 

Płyn w zbiorniczku - połowa stany między min a max

 

Na pierwszy ogień wentylator - sprawdziłem bezpiecznik, połączenie, testuje i wentylator się załącza, więc to nie to, gdyż temp rośnie.

 

Sprawdzam chłodnicę czy gorąca - zimna, mimo że silnik rozgrzany, więc podejrzenie termostat.

 

I teoretycznie na tym bym zakończył sprawę gdyby nie to że ścisnąłem dolny wąż od chłodnicy, zaskoczyło mnie że nie słychać było żadnego chlupotania płynu. Z ciekawości odkręcam chłodnicę i widzę że nie ma wody...( mimo że w zbiorniczku był ). Dolałem ponad jeden litr wody. Po tym zabiegu temperatura silnka była w normie.

 

Pojeździłem parę dni, wszystko ok. Po tych dniach sprawdzam jak wygląda stan układu chłodzenia, okazało się że brakuje płyny w zbiorniczku, więc dolałem.  Po tym zabiegu znów temp silnika zaczęła rosnąć, a po otwarciu maski, z każdej nieszczelności sikało wodą ( w zbiorniczku pusto ). Nawiew na gorąco i kulam się do domu.

 

Kolejnego dnia, dolałem wody do chłodnicy ( tym razem nie wlewałem do zbiorniczka- był pusty ) i od paru dni jest wszystko ok - żadnych wycieków, termostat działa, wentylator się załącza - zero wycieków.

 

 

Jaka jest przyczyna takich objawów? Co jest winne? Bo ja już głupieje.

 

 


  • 0




 
x

Reklama

OK Wyjdź