Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

Części Nissana - iParts.pl

Brak świateł stop oraz ciężko rozędzić auto.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 12 sierpień 2017, 14:41

Pacjent to Primera p12 1.8 benzyka wersja hatchback rok 2004

 

1. Dziś wymieniłem łożysko (jakieś OPTIMAL za 150zl) w lewym przednim kole bo było uszkodzone i buczało, ale zauważyłem, że mój samochód starsznie wolno się rozpędza. Ze świateł ruszałem jakbym jechał 40 tonowym zestawem z naczepą. Czy może łożysko w jakiś sposób być za mocno dokręcone czy coś? Nie znam się wiec proszę o opinie mądrzejsze głowy. 

 

2. Druga sprawa to brak świateł stop (świeci jedynie ten pasek ledowy na szybie z tylu). Czy ma to związek z wymianą łożyska? Jak wymieniali lozysko to jakis przewod wisial ale to pewnie od czujnika abs? I może to też ułatwi zadanie. Pare dni temu jakos nogą uderzyłem pod kierownicą i się tam otworzył schowek jakiś z przewodami. Upchnąłem to i zamknałem, może tu tkwi problem?

 

3. Kolejna sprawa: Zaczęło mi cykać sprzęgło jak lekko nacisne, co to może być? Dodam również, że jak samochod tak wolno się rozpędza i leciuteńko wcisne sprzęglo to nagle dostaje przysłowiowego "BUTA" i już zgłupiałem co to może być.

 

4. I jeszcze jedno: Spalanie w mieście na poziomie 15,8l/100? Chyba coś za dużo? Czasem depne, ale nie przesadzajmy.

 

Proszę o w miare zrozumiałe wypowiedzi, gdyż mechanikiem nie jestem. Pozdrawiam całe grono użytkowników i czekam na opinie.


Użytkownik barniak edytował ten post 12 sierpień 2017, 15:20

  • 0

#2 OFFLINE   Kazik_R52

Kazik_R52

    Debeściak

  • Użytkownik
  • 623 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Illinois
  • Model:Pathfinder Platinium R52 3.5 V6 CVT
  • Silnik:VQ35DE
  • Nr rejestracyjny:IL
  • Time Online: 25d 8h 51m 8s

Napisano 12 sierpień 2017, 15:33

1. przykręcenia za mocno łożyska nie skutkuje jakimś mocnym wzrostem zużycia paliwa, ale będzie się grzało i szybko zostanie uszkodzone, sprawdz czy nie masz gorąco na tym kole. Łożysko dokręcasz mocniej, żeby je obsadzić a potem popuszczasz trochę. Ja to robię na wyczucie i zawsze było dobrze, a jak się tego nie umie to trzeba znać momenty dokręcania.

 

2, łożysko nie ma prawa miec cokolwiek wspólnego z przewodami i napewno nic tam Ci nie wisi od świateł, a że dyndają jakieś kable to już mamy chyba jakieś patenty, zacznij od podstaw i konca, sprawdz miernikiem czy dochodzi napięcie i dokąd dochodzi i idz w stronę bezpiecznika.

 

3. I tu mamy sedno sprawy i z tego co widzę nie rób tego sam jedz do mechanika

 

4. nigdy nie miałem P12 , ale myślę że spalanie miasto powinno być bliżej 11-12litrów

 

wszystkie twoje pozostałe problemy poza światłami mają nazwę sprzegło. 

 

jesteś w stanie ruszyć z miejsca np,. na 3 biegu ? , co się dzieje z obrotami jeśli wrzucisz maksymalny bieg i pedał gazu w podłogę ?

 


  • 0

#3 ONLINE   ulisses

ulisses

    Nissanmaniak

  • Użytkownik
  • 1500 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:
  • Skąd:Gdańsk
  • Kraj:POLAND
  • Model:WP11.120
  • Nr rejestracyjny:GD
  • Time Online: 46d 16m 26s

Napisano 12 sierpień 2017, 18:32

Sprawdź masę w tylnych lampach.


  • 0

#4 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 13 sierpień 2017, 10:07

Nie jestem mechanikiem , jak to zrobić :) i czy samemu jestem w stanie ?
Pod panelem pod kierownica jest jakaś końcówka kostki 4AMP ale nic nie jest w nią wpięte co to jest ?
Dodam tylko, ze wczoraj przed wymiana łożyska samochód miał moc i wszystko było Ok. Nie wiem jak ze stopem, ale z mocą napewno było wszystko git.
Jeszcze jedno Panowie. Gdyby czujnik od świateł stop byłby uszkodzony to górna lampa ledowa na szybie tez by nie działała nie ?
  • 0

#5 ONLINE   Thunder

Thunder

    Nic mi się nie chce...

  • Moderator Globalny

  • 4625 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Małopolska/Bawaria
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:X-trail T30 Sport type 2004r. 2,2dCi / Cytryna Jumpy 2,0 Hdi
  • Silnik:136KM / 109 KM
  • Nr rejestracyjny:KBR

Napisano 13 sierpień 2017, 10:17

Sprawdzałeś żarówki w tylnych lampach?

Wziąłeś pod uwagę sugestie kolegi @Kazik?

Podnieś auto i rusz kołem w którym było wymieniane łożysko.


  • 0

#6 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 13 sierpień 2017, 13:32

No ale żeby dwie żarówki? Idę zerknę zaraz
I dziwi mnie ze przed wymiana uszkodzonego łożyska samochód nie miał problemów z jazda.
Z 3 normalnie ruszyłem. Trochę sprzęgło dłużej przytrzymałem i pojechał
  • 0

#7 ONLINE   Thunder

Thunder

    Nic mi się nie chce...

  • Moderator Globalny

  • 4625 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Małopolska/Bawaria
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:X-trail T30 Sport type 2004r. 2,2dCi / Cytryna Jumpy 2,0 Hdi
  • Silnik:136KM / 109 KM
  • Nr rejestracyjny:KBR

Napisano 13 sierpień 2017, 15:28

Z trójki ruszyłeś, to tak jak ja w mondeo na cienkiej tarczy :D 3,4,5, wchodziły bez sprzęgła, do takiej perfekcji doszedłem :D

A co z żarówkami?

Podnosiłeś auto?

Obracałeś kołem?

Bez tych czynności nawet nie odpisuj ;)


  • 0

#8 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 14 sierpień 2017, 15:42

Jutro dam znać bo dziś nie mam możliwości
Zauważyłem ze na krótko po przekrceniu kluczyka zapala ABs i gaśnie. Wcześniej nie było tego
Natomiast dziś auto ma już moc
Wymieniłem bezpiecznik i dalej brak świateł stop (mam jedynie stop na szybie z tylu) lampy nie. Jakby czujnik padł to na szybie tez by nie było nie ?
  • 0

#9 ONLINE   Thunder

Thunder

    Nic mi się nie chce...

  • Moderator Globalny

  • 4625 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Małopolska/Bawaria
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:X-trail T30 Sport type 2004r. 2,2dCi / Cytryna Jumpy 2,0 Hdi
  • Silnik:136KM / 109 KM
  • Nr rejestracyjny:KBR

Napisano 14 sierpień 2017, 15:50

Żarówki nie sprawdzone.
  • 0

#10 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 14 sierpień 2017, 18:53

Zaraz będę miał klucz żeby lampe rozkręcić. Powiedz mi brązowy kabel idzie od masy? Czy biały ? Mam do lewej lampy dokręcony jakiś biały kabel, s do prawej już nie

Użytkownik barniak edytował ten post 14 sierpień 2017, 18:55

  • 0

#11 OFFLINE   utras

utras

    Wiem co i jak

  • Użytkownik
  • 55 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Pabianice
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:Murano z50
  • Silnik:VQ35DE
  • Nr rejestracyjny:EPA
  • Time Online: 19h 22m 53s

Napisano 15 sierpień 2017, 10:08

Dokrecony kabel, to prawdopodobnie masa dolozona przez poprzedniego właściciela.
  • 0

#12 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 15 sierpień 2017, 14:17

Dobra wymieniłem żarówki mam stopy już ale teraz jest tak. Na manetce na pozycji off światła z tylu i z przodu swiecia a na pozycji "światła mijania" mam tylko światła z przodu. Czyli powinno być na odwrót. Jak jadę w nocy to nie mam tylu, a jadąc na manetce off nie podświetla mi zegarów .
  • 0

#13 ONLINE   Thunder

Thunder

    Nic mi się nie chce...

  • Moderator Globalny

  • 4625 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Małopolska/Bawaria
  • Flaga:
  • Kraj:POLAND
  • Model:X-trail T30 Sport type 2004r. 2,2dCi / Cytryna Jumpy 2,0 Hdi
  • Silnik:136KM / 109 KM
  • Nr rejestracyjny:KBR

Napisano 15 sierpień 2017, 14:25

Dobra wymieniłem żarówki mam stopy już ale teraz jest tak. Na manetce na pozycji off światła z tylu i z przodu swiecia a na pozycji "światła mijania" mam tylko światła z przodu. Czyli powinno być na odwrót. Jak jadę w nocy to nie mam tylu, a jadąc na manetce off nie podświetla mi zegarów .

Jedź z tym autem do elektryka, bo kwiatki zaczynają wychodzić ;)

Przez komp i bez fotek trudno coś doradzać :bezradny:


  • 0

#14 OFFLINE   barniak

barniak

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Płeć:
  • Skąd:Olsztyn
  • Model:Primera P12 2004
  • Silnik:1,8 benzyna
  • Time Online: 14h 1m 14s

Napisano 15 sierpień 2017, 15:57

Na stopy wstawiłem żarówki dwuwloknowe zamiast jedno, bo przypadkiem takie kupiłem. To nie będzie problemem? Elektryk za taka usługę ile mniej więcej policzy?
Teraz już mam pozycje z tylu na włączonej manetce światła mijania. Cyrk
Brakuje mi tylko świateł pozycyjnych z przodu gdy przełączam je na manetce. Wówczas nic się nie swieci z przodu. Jak mam off świecą i światła mijania z przodu i pozycyjne.
  • 0