Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

[P12/WP12] Niedziałający nawiew klimatyzacji 2002 r.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_greenline

Gość_greenline
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2007, 12:40

Witam
Wysiadł mi nawiew powietrza do środka kabiny (wentylator sprawdzony działa) klima też działa, do tąd jest OK. w serwisie powiedzieli mi że jest zwalony sterownik i zarzyczyli sobie 800 zł nie chcieli powiedzieć gdzie on się mieści proszę o pomoc w odnalezieniu tego ustrojstwa.
Mam dobrego elektronika który mi to naprawi.
Odnalazłem dwie skrzynki jedna przykręcona do wiatraka (pod schowkiem) z opisem AMP assy A/C non P10 na dwie kostki (ale ten element jest sprawny ponoć)
I drugą skrzynkę na trzy kostki z opisem siemens 28550AV7 5wk4 8123 (przy kolumnie kierownicy).
Proszę powiedzcie gdzie to ustrojstwo się znajduje.
Z góry dzięki
  • 0

Reklama

#2 Gość_B12

Gość_B12
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2007, 20:09

powiedzieli mi że jest zwalony sterownik i zarzyczyli sobie 800 zł nie chcieli powiedzieć gdzie on się mieści


Coś nie bardzo mogę zaskoczyć o który sterownik idzie. W starszych modelach odpowiedzialne za nadmuch były tzw. oporniki, czy rezystory dmuchawy, jak kto woli. Tutaj też jest coś takiego, ale z mała elektroniką. Skrzyneczka ta znajduje się mniej więcej nad prawą nogą kierowcy, przykręcona dwoma wkrętami. We wtyczce będą na 99% 3 piny. Jak dwa z nich zewrzesz to dmuchawa będzie chodzić na full. Oczywiście jeśli winne jest to urządzonko. I to, może się mylę, kosztuje jakieś 300 PLN, oczywiście w ASO.
  • 0

#3 Gość_greenline

Gość_greenline
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2007, 20:57

powiedzieli mi że jest zwalony sterownik i zarzyczyli sobie 800 zł nie chcieli powiedzieć gdzie on się mieści


Coś nie bardzo mogę zaskoczyć o który sterownik idzie. W starszych modelach odpowiedzialne za nadmuch były tzw. oporniki, czy rezystory dmuchawy, jak kto woli. Tutaj też jest coś takiego, ale z mała elektroniką. Skrzyneczka ta znajduje się mniej więcej nad prawą nogą kierowcy, przykręcona dwoma wkrętami. We wtyczce będą na 99% 3 piny. Jak dwa z nich zewrzesz to dmuchawa będzie chodzić na full. Oczywiście jeśli winne jest to urządzonko. I to, może się mylę, kosztuje jakieś 300 PLN, oczywiście w ASO.


Dzięki już znalazłem faktycznie znajduje się pod prawą nogą kierowcy, przy pedale gazu w tunelu.
Mam znajomego elektronika który mi to naprawił.
koszt w serwisie to 800 zł (nissan primera P12) sprawdzałem
Co do naprawy cały ten sterownik ma BEZPIECZNIK 2A 140 stopni celciusza, który po przepaleniu unieruchamia całość nawiewów koszt bezpiecznika 5 zł.
Wystarczy wymienić bezpiecznik lub go wywalić całkowicie zrobić mostek i nawiewy działają tego drugiego nie polecam może doprowadzić do uszkodzenia rezystora.
Wygląd i umiejscowienie:
Po wymontowaniu z tunelu oraz zdjęciu plastikowej pokrywki ukaże nam sie płytka z elektroniką aby ją wymontować należy odlutować 3 grube skrajne nóżki po jednej stronie oraz 2 skrajne nóżki po drugiej stronie płytki.
Następnie zdejmujemy płytkę , w aluminiowym korpusie pozostają dwa elementy, rezystor (trzy nóżki) oraz bezpiecznik, wymieniamy bezpiecznik i po problemie. Zaoszczędziliśmy 795 złotych.
Myślę iż ten opis jest wystarczająco czytelny.

A to jest nasz winowajca
Dołączona grafika
  • 0

#4 OFFLINE   tomirek

tomirek

    Konkretny gość

  • Użytkownik
  • 117 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wawa/Gdynia
  • Kraj:POLAND
  • Model:P12
  • :

Napisano 14 lipiec 2007, 08:41

WOW! I wez tu panie serwisuj autko w ASO... noz sie w kieszeni otwiera... :zly:
  • 0

#5 Gość_krzysztof jot

Gość_krzysztof jot
  • Gość

Napisano 14 lipiec 2007, 11:01

Zaoszczędziliśmy 795 złotych.
Myślę iż ten opis jest wystarczająco czytelny iż nie wymaga zdjęć.


... dzieki, i wiesz co - wspomnij moze co to za serwis, albo choć miasto, bo pomijajac cene uwielbiam takich "tajemniczych" fachowców co to wie ale nie powie :) no gdzie to tacy ?
  • 0

#6 OFFLINE   jarkk

jarkk

    Nissanmaniak

  • Użytkownik
  • 2033 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Kraj:POLAND
  • :

Napisano 14 lipiec 2007, 11:04

greenline wyślij Twoje rozwiązanie do umieszczenia w dziale zrób to sam.
:one:
  • 0

#7 Gość_greenline

Gość_greenline
  • Gość

Napisano 14 lipiec 2007, 16:28


Zaoszczędziliśmy 795 złotych.
Myślę iż ten opis jest wystarczająco czytelny iż nie wymaga zdjęć.


... dzieki, i wiesz co - wspomnij moze co to za serwis, albo choć miasto, bo pomijajac cene uwielbiam takich "tajemniczych" fachowców co to wie ale nie powie :) no gdzie to tacy ?


Serwis Nissana Jacek Balaun w Warszawie na ulicy Białowieskiej.

[ Dodano: Sob 14 Lip, 2007 18:18 ]

greenline wyślij Twoje rozwiązanie do umieszczenia w dziale zrób to sam.
:one:


Wysłane, myślę że napewno się przyda w zaoszczędzeniu ładnych paru groszy. :)

Pozdrawiam Greenline
  • 0

#8 Gość_rubin

Gość_rubin
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2007, 08:53

Witam wszystkich serdecznie, bo to mój debiut na tym forum. Jestem posiadaczem primery P12 2003r z silnikiem diesla 139 KM. Kontynuując wątek chciałbym prosić jednocześnie o sugestie, czy moje problemy również mogą być przyczyną owego układu sterowania (regulatora mocy dmuchawy). Mianowicie od jakiegoś czasu przepalały mi się oba bezpieczniki wpięte w układ dmuchawy, a klima działała nadal. Czasami wystarczyło je wymienić i był spokój na 2 lub 3 tygodnie. Częściej jednak przepalały się już w momencie ruszenia auta na 1 biegu, ale co ciekawe na wolnych obrotach i na wstecznym wszystko działało ok. Wczoraj ponownie nastąpiło przepalenie, ale konsekwentnie pali mi już każda kolejną parę bezpieczników w momencie ruszania z 1 biegu, bez względu czy nadmuch jest włączony czy wyłączony Dodam uczciwie, że jestem tylko użytkownikiem samochodu i nie znam się na jego budowie w stopniu wyższym od podstawowego, a do kwestii grzebania w nim podchodzę jak do jeża. Mam na jutro umówioną wizytę u elektryka i chcę mu pomóc, oczywiście w moim interesie, bo aura raczej mi nie chce pomóc.
  • 0

#9 Gość_B12

Gość_B12
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2007, 18:05

konsekwentnie pali mi już każda kolejną parę bezpieczników w momencie ruszania z 1 biegu, bez względu czy nadmuch jest włączony czy wyłączony


Niewesoło. Chyba przetarty kabel. Może być sporo szukania.
  • 0

#10 Gość_rubin

Gość_rubin
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2007, 07:18

Witam wszystkich ponownie. Usterka opisana przez mnie powyżej została usunięta. Zgodnie z przewidywaniami kolegi nastąpiło przetarcie kabli oraz uległ uszkodzeniu przekaźnik znajdujący się w pobliżu głównego sterownika dmuchawy. Ale nie o tym głównie chciałem napisać. Mianowicie, być może ku pokrzepieniu serc waszych, wiele do życzenia pozostawia również jakość i merytoryczne przygotowanie serwisów autoryzowanych nissana w Niemczech. Te same objawy z dmuchawą miało moje autko gdy je sprowadzałem z DDR. Po odkryciu usterki właściciel autohausu oddał je na diagnostykę do autoryzowanego serwisu i następnego dnia autko było, patrząc dziś, prawie ok. ( a prawie czyni wielką różnicę). Elektryk w Polsce nie będąc wtajemniczony w tę historię już po naprawie stwierdził, że ktoś bardzo niekompetentny musiał zabierać się już wcześniej do naprawy, ale wszystko zrobił do bani i w dodatku uszkodził przekaźnik. Dał mi radę, abym raczej go unikał w przyszłości, co sobie bardzo biorę do serca i na pewno do tamtego serwisu już nie pojadę. Morał z tego jest taki, że doceńmy polskie serwisy, bo na tle innych reprezentują zbliżony poziom i co ważniejsze, obala mit walorów i wyższości aut serwisowanych z DDR, bo z tym jest różnie. A tak na marginesie na potwierdzenie usunięcia usterki właściciel autohausu wręczył mi kopie rachunku z serwisu i poza kilkoma pozycjami jedna zaskoczyła mnie najbardziej – cena 1 (słownie: jednego) bezpiecznika: 5 Eur.
  • 0

#11 Gość_jaguar

Gość_jaguar
  • Gość

Napisano 13 sierpień 2007, 21:26

Witam :) Jestem posiadaczem P11 z 1997r i mam podobny problem :(: mianowicie nadmuch wentylatora w moim autku dzala tylko na czwartym biegu.Co moze byc przyczyna?pisaliscie wczesniej cos o rezystorach,jesli to one to prosze powiedzcie gdzie sie znajduja i jak je wymienic ,o ile mozna samemu.i ile taka czesc moze kosztowac?pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • 0

#12 Gość_greenline

Gość_greenline
  • Gość

Napisano 13 sierpień 2007, 22:16

greenline wyślij Twoje rozwiązanie do umieszczenia w dziale zrób to sam.
:one:

Witam
Niestety ale administrator tego forum NIE jest zainteresowany umieszczeniem tego tematu w dziale ZRÓB TO SAM (mimo że pełen opis został wysłany do działu "zrób to sam") w związku z tym proszę o opinie oraz uwagi na ten temat aby ten topic był na samym początku listy tematów Primera co wielu z nas zaoszczędzi sporych wydatków.
Pozdrawiam Greenline
www.greenline.com.pl

[ Dodano: Sro 31 Paź, 2007 22:32 ]

greenline wyślij Twoje rozwiązanie do umieszczenia w dziale zrób to sam.
:one:

Witam
Niestety ale administrator tego forum NIE jest zainteresowany umieszczeniem tego tematu w dziale ZRÓB TO SAM (mimo że pełen opis został wysłany do działu "zrób to sam") w związku z tym proszę o opinie oraz uwagi na ten temat aby ten topic był na samym początku listy tematów Primera co wielu z nas zaoszczędzi sporych wydatków.
Pozdrawiam Greenline
www.greenline.com.pl


i nadal nic ze strony administratora
  • 0

#13 OFFLINE   silver

silver

    Konkretny gość

  • Użytkownik
  • 126 postów
  • Skąd:Poland
  • Kraj:POLAND
  • :

Napisano 13 listopad 2007, 11:50

witam,
mialem ten sam problem, co kolega - przepalony bezpiecznik 2A 140 st. C w module sterujacym praca silnika nawiewu - dodam jeszcze ze tam jest tranzystor 2SK2500 ale taki ciezko znazlezc -mozna go zastapic takimi 2SK2511, 2514, 2515 - ostatni najlepszy zamiennik
wymontowanie tego modulu - porazka - trzeba byc wygimnastykowanym jak nie wiem co .... 2 sruby - klucz oczkowy 8mm
dobrze jest sprawdzic czy nie ma jakis smieci i czy ciezko obraca sie silnik nawiewu...
moze komus sie przyda...
  • 0

#14 OFFLINE   R2-r

R2-r

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skąd:No... stąd
  • :

Napisano 13 kwiecień 2008, 20:15

Probowałem to sam naprawić. Chciałem zmostkować ten bezpiecznik ale w dmuchawa weszła na najwyższe obroty i nie dawała się wyłączyć. Potem wlutowałem bezpiecznik spowrotem i wtedy zrobiłem mostek drucikiem zalutowanym na drucikach tego bezpiecznika. Wszystko zaczęło działać i dmuchawa dała się sterować ale radiator (to metalowe takie z pięciu blaszek), nagrzał się od tranzystora tak, że się przestraszyłem i odłączyłem to od kabli. Nie mogę na razie znaleźć tego tranzystora i bezpiecznika w googlach. Może macie jakieś adresy (najlepiej e-mail) gdzie te dwie rzeczy można kupić?

[ Dodano: Sro 16 Kwi, 2008 21:23 ]
No niestety. Kupiłem zamienniki tych części ale po ich nalutowaniu radiator rozgrzał się tak, że można było gotować nim wodę... :| W obawie o możliwość spalenia całej nyski z powodu własnego skąpstwa, zamówiłem cały nowy rezystor. Z dostawą będzie kosztował 250 zł. Kombinowanie zajęło mi ze dwa dni robocze (16 godzin), części, które mogę wyrzucić do kosza, kosztowały 40 zł. Teraz wydaje mi się że taniej jest od razu to kupić zamiast grzebać. No chyba, że okaże się iż to zupełnie co innego nawala wtedy stracę więcej...
  • 0

#15 Gość_minion74

Gość_minion74
  • Gość

Napisano 06 kwiecień 2009, 07:22

mam ten sam problem jechałem dmuchawa chodziła i nagle przestała,tak jak radziliście wyciągnełem ten radiator z płytką wymieniłem opornik termiczny ale na 10 A 142 st.C bo tylko taki dostałem i działa tylko że nadmuch wieje cały czas i t to na max, pomocy co może byc przyczyną ( całą płytkę sprawdził elektronik wszystkie podzespoły są sprawne)możliwe że za duży amperaż opornika.
  • 0

#16 Gość_Harry

Gość_Harry
  • Gość

Napisano 30 kwiecień 2009, 11:53

Wydaje mi sie, ze teoretycznie nie powinien miec wplywu amperaz bezpiecznika ale okazuje sie ze ma. Zwlaszcza, ze jak sie zmostkuje bezpiecznik drutem to rowniez wystepuje taki sam objaw maksymalnych obrotow dmuchawy. Ja wlasnie zamontowalem zamiast 2 amperowego 1 amperowy i jak na razie smiga wszystko bez problemu. Caly proces wymiany obfotografowalem wiec jak ktos bedzie zainteresowany zabawa w wymiane bezpiecznika to moge fotku udostepnic zawsze latwiej.

[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 11:24 ]
Niestety nawiew chodzil prawidlowo na nowym bezpieczniku tylko kilka godzin potem nagle przyspieszyl na max obroty i nie reagowal na regulacje. Taki objaw pojawia sie gdy poleci tranzystor sterujacy K2500 NEC. Po wymienie tranzystora jak na razie wszystko chula, zobaczymy jak dlugo. :-]
P.s. Niestety objaw przepalania sie tego sterownika najprawdopodobniej jest nastepstwem postepujacego zuzycia sie silnika dmuchawy. No coz zobaczymy jak dlugo pochodzi bezawaryjnie.
Ponizej kilka zdjec z demontazu i naprawy sterownika, moze sie komus przydadza :-)
http://www.czerski.net/p12/1.jpg
http://www.czerski.net/p12/2.jpg
http://www.czerski.net/p12/3.jpg
http://www.czerski.net/p12/4.jpg
http://www.czerski.net/p12/5.jpg
  • 0

#17 OFFLINE   Szemek

Szemek

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Kraj:POLAND
  • Nr rejestracyjny:BI
  • :

Napisano 31 maj 2009, 20:49

Serdeczne dzięki! Ja będę pierwszy, któremu się te zdjęcia przydadzą - ale na pewno nie ostatni (lepiej, żeby się nam nyski nie psuły, ale skoro muszą... to niech się naprawiają bez ASO ;) )

Dzięki raz jeszcze!

PS. Cena modułu w ASO - 188 zł "na jutro". Oznaczenie katalogowe modułu: 27761-AV600.
Na razie lutuję bezpiecznik 10A/142 st. (jak u minion74), bo mi też udało się kupić tylko taki.
Zobaczymy, czy zadziała czy też będzie "full speed only".

PPS. Nie tylko nam się psuje - link do NPOC (dla urozmaicenia - zdjęcia z 'anglika")

[ Dodano: Pon 01 Cze, 2009 21:33 ]
Już po operacji. Pacjent ma się dobrze :one:

Przepalony bezpiecznik termiczny 2A/140 st.C wymieniono na 10A/142 st.C o identycznym kształcie (tzn. cylindryczny, a nie prostopadłościenny). Wszystko działa jak należy, tzn. regulacja nawiewu działa - nie potwierdzam zatem problemu "nawiew tylko na full", występującego u kol. minion74 (tam prawdopodobnie obok bezpiecznika padł również i transformator).

Kilka uwag: lutowanie powierzyłem jednak zawodowcowi - bo skojarzyłem, że gdy za bardzo podgrzeję lut to... spalę sam bezpiecznik (jest przecież prądowo-termiczny). Oceniłem, że brakuje mi jednak wprawy w "lutowaniu precyzyjnym" - robota fachowa kosztowała mnie 30 zł (plus 2 zł wcześniej za bezpiecznik w sklepie z elektroniką).

Moduł w trakcie pracy grzeje się jak cholera (tranzystor MOSFET robi swoje) - nie dziwią mnie teraz parametry bezpiecznika, rozmiar radiatora i to, że całość montowana jest w strumieniu powietrza w systemie wentylacji. Trochę obawiam się za mocnego prądowo bezpiecznika - ale główny bezpiecznik od wentylacji ma (jakby co) 15A, a poza tym to chyba jednak temperatura zadziała wcześniej niż natężenie prądu. Pytanie do elektroników - jak to widzicie?

Część mechaniczna montażu jest oczywiście banalna. Czyli - w ASO płaci się za wiedzę a nie za umiejętności. A wiedzę można zdobyć dzięki takim miejscom jak to forum - jeszcze raz dziękuję kol. Harremu za pomoc i cenne wskazówki.

Ponieważ awaria przydarzyła mi się w trasie i podczas ulewnego deszczu, trochę podważyło to moje zaufanie do autka (w środku duchota, szyb nie idzie otworzyć a parują na potęgę - awaria klimy przy tym to pryszcz). Postanowiłem kupić i wozić ze sobą "zapas" - na Allegro modułu nie znalazłem, na rozesłane zapytanie odpowiedział jak dotąd jeden sprzedający - cenę ustaliliśmy na 60 zł (z wysyłką). Podaję jako punkt odniesienia, może się komuś przyda.

A co do pierwszego postu w wątku - ASO, które krzyknęło 800 zł za naprawę to się chyba tylko pod prokuratora nadaje - za próbę wyłudzenia.
  • 0

#18 Gość_remi2000

Gość_remi2000
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2009, 00:01

Witam Panów. Na wstępie - jestem nowy. Ponowię moje pytanie w tym wątku. Może ktoś mi pomoże? Otóż w moim Nissanie P12 r. 2006 pod tylną szybą widnieją otwory nawiewów. Problem w tym, że nie działają przy żadnym ustawieniu dmuchawy ! Klimatyzacja i sama dmuchawa działają w każdym ustawieniu. Proszę, pomocy ! :029:
  • 0

#19 OFFLINE   Szemek

Szemek

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Kraj:POLAND
  • Nr rejestracyjny:BI
  • :

Napisano 08 czerwiec 2009, 14:46

Co prawda nie mam sedana, ale przypuszczam, ze te otwory to jedynie wentylacja bagażnika... (nie bardzo wyobrażam sobie możliwość poprowadzenia kanału nawiewu od wentylatora pod tylną szybę)

PS. Może sprawdź rysunki w "serwisówce" - a nuż coś się da wypatrzeć?
  • 0

#20 Gość_logitech1111

Gość_logitech1111
  • Gość

Napisano 11 czerwiec 2009, 12:15

Witam posiadaczy Nissanów . Ja również jestem nowy. Ja mam inny problem z klimatyzacją w P12 2.2 otórz moja klima wyłącza się jak stoje w korku w momencie ruszenia wszystko działa na 100% . jesli chodzi o wentylatory to działają normalnie załącza się 1 jak i drugi . Jeśli ktoś jest w stanie pomóc zanim pojadę do ASO to bedę wdzięczny pozdrawiam
  • 0