Forum Nissan Klub Polska: Przeróbka mocowania sondy lambda (gwint 12 na 18) - Forum Nissan Klub Polska

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przeróbka mocowania sondy lambda (gwint 12 na 18) Oceń temat: -----

#1 Gość_crasy

• Grupa Goście

Napisano 22 luty 2005, 15:03

no i mam maly problem. mam padnieta sonde, smok pali mi w granicach 14-17l.
kupilem sonde taka jak doradzil mi kiedys coobcio z gwintem 18 3 przewodowa. u mnie w nissanie jest sonda 12 tez 3 przewodowa, jednak myslalem ze nie bedzie takiego problemu ze zmiana gniazda na 18 :(.
bylem u 2 tlumikarzy i obaj mowili ze zmiana z 12 na 18 to caly dzien roboy i koszt ok 150zl :/
gdzie moge zmienic gwint zeby wsadzic ta sonde co kupilem, jest jakis jesli ktos robil taki zabieg to prosze o podanie u kogo,jakis kontakt i za jaka cene, z chceica sie przejade i zalatwie bo juz mam dosc wydawania kasy na paliwo :/
PS. sonda u mnie siedzi przy misie olejowej za taka oslonka. czy to jest powod ze tak duzo chca za przespawanie gwintu ?
0

Ad Bot #1 User is online   Reklama Icon

• Nie bić jestem nowy
  • Grupa: Administratorzy

Status ostrzeżeń:

Warning level: 0%

0
  • +
  • -

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   okraglaczek 

• konkretny gość
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 105
  • Rejestracja sob, 27 lis 04
  • Gadu-Gadu:

Napisano 22 luty 2005, 15:17

Ja u siebie zrobilem tak wywiercielem dziure gdzies miej wiecej jak sie zgina rura nagwintowalem i wkrecilem sonde i obylo sie bez mechanikow a trwalo to godzinke z minutami. A jezdze juz tak ze dwa miechy. a w stare miejsce wkrec cos o podobnym gwincie.
Tylko uwazaj jak bedziesz dokrecal bo te rury sa miekie
0

#3 Gość_ROBAS

• Grupa Goście

Napisano 22 luty 2005, 21:57

Jak masz trochę pojęcia o gwintowaniu to zrobisz to sam. Gniazdo sondy jest troszkę utwardzone ale da sie rozwiercić (tylko nie odrazu z 12 na 17.2 [-X ). Załatw sobie gwintowniki z odpowiednim skokiem (nie jest taki jak w standartowym M18 :!: :!: ). Później jeszcze tylko trochę zabawy z delikatnym gwintowaniem #-o i sonda trzyma się jak oryginał.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Coobcio 

• nissanmaniak
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7671
  • Rejestracja sob, 04 wrz 04
  • Gadu-Gadu:
  • Model:P10 N14 N15 S14

Napisano 22 luty 2005, 23:27

NAjprościej samemu to zrobić tak:
Wziąć jakąś duża podkaldkę i odpoweidnia gorbą, nastepnie ja w środku przetoczył do śernicy 17,5mm a poten nagwintowal o ile sie nie myle to jest M18 1,25...

wiertarka nawiercil ze 20 dziurek na okolo starego mocowania i wyrwał ja a na to meijsce wspawał nagwintowana podkladkę...
0

#5 Gość_Mauzer

• Grupa Goście

Napisano 23 luty 2005, 13:00

tez juz to wymieniałem u siebie, bez wywalenia starego gniazda się nie obejdzie, chłopaki dobrze Ci mówią, będziesz miał spox na przyszłość bo z gwintem oryginałem to chyba tylko NGK robi sondy do primerki ale nie zawsze są dostępne w sprzedaży, a uniwersalną zawsze znajdziesz.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Coobcio 

• nissanmaniak
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 7671
  • Rejestracja sob, 04 wrz 04
  • Gadu-Gadu:
  • Model:P10 N14 N15 S14

Napisano 23 luty 2005, 13:03

orginalna sonda NGK czy BOCHA o gwincie M12 dedykowana do Nissna to wydatek rzedu 600zł w górę hehehe

Wiec warto się pobawić w drobna przeróbkę
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Tofu 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 399
  • Rejestracja czw, 11 paź 07
  • Gadu-Gadu:
  • Model:P10
  • Nr rejestr.:KR

Napisano 08 luty 2010, 22:12

jeszcze jeden ból że sonda na 12 mm to sonda Tytanowa a uniwersalne są cyrkonowe jeden sygnał to 2.2 V dla bogatej i 0 V dla ubogiej a w drugiej napięciowej to 0-1V powodzenia ciekawe co ECU na to ....Kupiłem dziś NGK OTD2F za 390 zl

chyba że mowa o 2 giej dla kata ...są tytanowce na 18.mm a gwint to jednak M12x1.25 a 18x1.5

Użytkownik Tofu edytował ten post 08 luty 2010, 22:17

0

Strona 1 z 1