Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

* * * * * 1 głosy

JAK DZIAŁA IMMO(NATS) w P10 -P11 z kluczyka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 11 czerwiec 2009, 13:18

Mam problem chyba z tym w celu potwierdzenia mojej teorii Prosze o odpowiedz
co rozłącza Immo w kompie Boscha w P10 96- P11-99 bo wiem że jest tak samo ,,

kluczyk z pestką i mruganie check cały czas ,,,,,

i czy po odpięciu aku jakoś kluczyk powinien sie zsynchronizować z pętlą czy np jak odrazu się odpali to może się przyblokować ,,,

odebrałem autko od mechaników i cały czas mruga check nie świeci się i nie ma trybu awaryjnego na LPG normalnie się wkręca i równo chodzi

i ew jaki kod jest wyświetlany przy uszkodzeniu immo bo w kodach nie ma
i ew pomysł jak unieszkodliwić immo wiem że Ciężko

czy immo rozdzina zapłon jako sterowanie iskrą czy sygnały do wtryskiwaczy ???
  • 0

Reklama

#2 Raf4rb

Raf4rb

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 709 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kryłów
  • Model:P10
  • Nr rejestracyjny:LHR

Napisano 11 czerwiec 2009, 23:43

Nie wiem co odcina NATS ale po odpaleniu złym kluczem silnik odrazu gaśnie więc może odcinać pompę, wtryski, zapłon albo wszystko na raz, tego nigdy nie sprawdzałem. W Twoim przypadku wygląda to na usterkę modułu immobilajzera albo jakąś przerwę między immo a ECU, zasilanie modułu immo, tam bym sprawdzał. Widziałem taki przypadek, check mrugał 14 długich i 5 krótkich, walnięty był moduł immo, skończyło się na wywaleniu immo z ECU, robił to jakiś człowiek z Łodzi, niestety więcej szczegółów nie znam.
  • 0

#3 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 12 czerwiec 2009, 00:43

po 24h od aku to samo
kody sprawdziłem
14 długich i 3 szybkie potem przerwa i 3 długie i 4 krótkie ,,,

to drugie to spalanie stukowe już kiedyś wyszło ...

pierwszy kod to lipa ,,

z tego co odczytałem to pompa i rozrusznik były na tym systemie odcinane w rowerach
w nismo chyba tylko wtryski

tylko czemu tak się stało ,,,f*ck,,,,,
  • 0

#4 lisek

lisek

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 1215 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kielce / W-Wa
  • Model:P10
  • Nr rejestracyjny:TK

Napisano 12 czerwiec 2009, 17:35

kolego mam pare pytań.

1. Masz sterownik ecu Boscha, czy immo masz w kluczyku? Bo te w kluczyku były do ecu lucasa raczej.

2. Sterownik immobilisera masz za osłoną po lewej stronie od pedału sprzęgła. - warto zajrzec czy jakiejś powodzi tam nie masz (może leciec bodajże z uszczelki szyby)

3. ECU w nissanach odcina wtryski, sprawdzałem ;-)

4. Po odpięciu aku nic sie z pętlą nie synchronizuje. Ogólnie w P10 i P11 (bodajze do 98r) pętla to tylko antenka ze wzmacniaczem i nic więcej.

Sterownik Immo , ECU silnika i pestke kluczyka synchronizuje się z komputera diagnostycznego, tylko i wyłącznie niestety. Wpinasz kompa, wchodzisz w programowanie kluczy, i po zaprogramowaniu wsadzonego klucza, sterowniki dogadują się też ze sobą)

Miałem problem u siebie z tym że nie zawsze łapał sygnał, raz łapał, raz nie, czasem trzeba było kilka razy odpalic zeby nie zgasł, chociaz w momencie włożenia kluczyka zawsze go poprawnie rozpoznawał - winny był sterownik IMMO.

Gdyby Cię to w jakiś sposób ratowało, to mam jeszcze ten wadliwy (nie zawsze działający ) - oddam za darmo - jak zacznie chodzic, tzn ze padł ten sterownik i kupisz sobie na allegro w pełni sprawny, ale to pod warunkiem że bedziesz mial gdzie wprogramowac sobie to za friko.
  • 0

#5 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 12 czerwiec 2009, 20:32

dzięki narazie przeszukuje wszystkie możliwe serwisówki ,,

i na 100% odcina sygnał z ecu na wtryski

mam Ecu boscha i pestke tak jak piszesz oba kluczyki nie działają

jest ta pętla dookoła stacyjki rozumiem że ona zczytuje kod z kluczyka i podaje do reszty immoi immo odbkokowywuje kompa .... czytałem że się da wyciąć tą fajną funkcje z kompa pozbyć sie immo ,,,a zastanawiam sie czy nie kupić interfejsa bo sie nie oriętuje który program czy co sie da ,,,??

[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 00:20 ]
::::::::::::::EDIT::::::::::::::::::::::

Sprawdziłem immo to układ Simensa "5W4K" Coś takiego ładny nie zalany układ
Z sentralnie umieszczonym sporym scalakiem wsio ładnie wygląda ,,,,,
posprawdzałem wtyczki i nic dalej to samo

zastanawiam się co wymienić ew jak to naprawić ,

[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 00:35 ]
:::::::::::::::::EDIT2:::::::::::::::::::

ma ktoś jakąś opisówke bym przynajmniej zasilanie tego modułu sprawdził
kabelków jest sporo w serwisówkach jakoś nie znalazłem opisu do immo ...

e jak wygląda sprawa ze swapem całego kompa nawet miałem już umówionego kompa bez immo ze starszej P10 GT na lukasie a u siebie znalazłem tego Boscha i zrezygnowałem
kompy raczej nie zamienne a czy komp z p11 choć tam już inna przepływka i reszta była ,,,
  • 0

#6 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 14 czerwiec 2009, 09:29

mozesz zrobic foto immo ? chodzi mi o plytke wyglad ?
moze udalo by sie ominac zabezpieczenie :)
  • 0

#7 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 14 czerwiec 2009, 10:38

ok jak na moje umiejętności to troszkę grubo jest ale dzieki ,,,

oglądałem go wczoraj ,,, postaram sie zrobić fotke jak go odpiołem to nie było żadnej reakcji tak jak z podpiętym check mruga i nie odpala ,,,
  • 0

#8 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 14 czerwiec 2009, 11:10

bo po odpieciu odlaczasz wszytskie sygnaly sterujace od silnika , jak zrobisz foto
to zapodaj tutaj, postaram ci pomoc obejsc to immo bo napewno jest sposob :)
  • 0

#9 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 15 czerwiec 2009, 18:13

OK dzięki Paczka z FOTKAMI JEST TU ---->>> KLIKNIJ


I TAK kabel co dochodzi do wtyczki immo Biały to 12 V a żółto czarny to 12V po zapłonie czarne 2 masowe zdjęcia Full opcja z mojego aparatu a i tam też fotka kompa
prąd dochodzi do immo tyle wiem

gadałem chwilkę z gościami co kodują kluczyki i mają gniazdo i kompa że mi ew zakodują kluczyki ale nie wywalą tej opcji kompa ......a jak mam już zabulić to wole się tego pozbyć raz na zawsze ,,,, czekam na wieści i jeszcze raz dzieki
  • 0

#10 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 17 czerwiec 2009, 09:42

na jakiejs ruskiej stronie znalazlem cos takiego :

1. Turn ignition switch OFF.
2. Turn ignition switch ON with registered key. (Do not start engine.) Wait 5 seconds.
3. Return the key to OFF position.
4. Repeat steps 2 and 3 twice (total of three cycles).
5. Start the engine.
  • 0

#11 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 17 czerwiec 2009, 11:14

a to nie tryb serwisowy tz odpał i do serwisu ale spróbuje

nie działa ...
mam namiar na kolesia co robił w nissanie i że da rade zakodować kluczyki
Ze immo się na upartego da wywalić ale lepiej zakodować klucze jeszcze raz i powinno być ok może się zdarzyć że zgubi ECU kody kluczyka ,,,
  • 0

#12 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 17 czerwiec 2009, 22:07

z tego co czytalem to immo ma kody w pamieci ... tylko dluzszy brak zasilania lub przepiecie w instalacji je moze skasowac, wiem tylko ze to ustrojstwo pracuje na 125kHz czyli tak jak czytniki RFID ... na uparetego mozna by bylo probowac hakowac to gowno ale troche by to trwalo :D
  • 0

#13 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 18 czerwiec 2009, 18:07

Byłem przed chwilą u koleśia co Pracował u Adamusa ,,,
podpioł kompa i d*pa nie mógł zakodować klucza nie oryginalnego a i oryginalnego też wychodzi błąd połączenia immo == ECU czy coś
+ dla Coobciowej prymitywnej instalacji LPG bo bym miał auto na lawecie ,,,,

jeszcze się rura upier#$% ii mam REMUSA wydech ...pierdzi jak cholera ,,,

powiedział by sie podstawić na kopanie w kablach wie że można to wypierniczyć ale lepiej naprawić by działało tz prościej ,,,...
finał taki że pasowało by jakieś graty od immo mieć ,,,,
  • 0

#14 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 22 czerwiec 2009, 08:28

Fakt masz taki :

- kluczyki dobre
- uwalony procesor w immo

skoro nie ma z nim polaczenia i nie reaguje na kluczyki to bankowo zdech procek
pozostaje ci tylko dorwac taka sama kostke immo z innego auta .. lub jak to dobrze
ujales :) kopanie w kablach ...

tam sie rozlaczaja te sygnaly od pompy paliwa , wtryskiwaczy i ewentualnie zaplonu ...
a do tego juz bys musial mies oscyloskop :/

BTW. spotkalem sie z jedna ciekawa rzecza - jesli mam odpalone immo u siebie to nie moge sie polaczyc z kompem w aucie .. wiec tu moze byc pies pogrzebany ... immo tez pewnie sie blokuje ... i pewnie po odblokowaniu jest mozliwosc programowania innego kluczyka
  • 0

#15 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 22 czerwiec 2009, 20:40

koleś z czytał błędy tak że komunikacja była wyszło mu jeszcze spalanie stukowe 34 o tym wiem ....

pompa paliwa działa słychać jak bije a i zapłonu NIE ODCINA !!!!!
auto działa na lpg z mrugającym checkiem !!!!

DZieki za pomoc ,,
  • 0

#16 komprez

komprez

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 300 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Nowy Sącz
  • Model:N14 , WP11.144
  • Nr rejestracyjny:KN i KN :)

Napisano 22 czerwiec 2009, 20:57

a masz sekwencje czy gaznik ?

bo jesli masz sekwencje to wtakim razie impulsy od wtryskow ida bo komp od gazu
je wykorzystuje ....
  • 0

#17 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 25 czerwiec 2009, 15:43

IMMO wycina tylko sterowanie wtryskiem paliwa
zapłon działa OK
a i pompa też zdaje się działaś ok ,,,

prąd dochodzi do immo
2 kablami jeden cały czas drugi po stacyjce ,,,,

POSZUKIWANIA UKŁADU ciężko z tym ,,,,

Naprawione łożysko zwrotnicy ARMAGEDON BYŁ ,,,
  • 0

#18 lisek

lisek

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 1215 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Kielce / W-Wa
  • Model:P10
  • Nr rejestracyjny:TK

Napisano 29 czerwiec 2009, 06:59

jak chcesz to dam Ci mój stary, on raz działa raz nie, ale może gdybys np. chciał przelutowac scalaka to by poszło.

ew. allegro, np.: http://allegro.pl/it...mmobiliser.html

[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 08:00 ]
http://allegro.pl/it...11_2_0_16v.html
  • 0

#19 Tofu

Tofu

    Nissanmaniak

  • Moderator
  • 7121 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:KRAKÓW
  • Model:byłp P10 GT i p11 SR20 obecnie 1.9 T4

Napisano 30 czerwiec 2009, 16:22

kurcze może bym go wzioł na immo z almery nie wpadłem choć układ z końcowką chyba inna tz nr dobra to PW tylko sie zastanawiam jak to do końca działa czy by trzebabyło jeszcze kluczyki kodować ,,, czy kod znich by działał ....

To prosze o PW z danymi wyśle coś na przesyłke i jakieś Zimne PiVko

[ Dodano: Wto 07 Lip, 2009 10:18 ]
<EDIT>

CZEKAMY na te Graty i nawet sporo na Alelg sie pojawiło ,,,

Zastanawiam się nad jednym jeśli by mieć 2 układy i 2 kluczyki ,,to zakodować jeden zestaw podmienić sterownik i zakodować te same kluczyki czy takie 2 zestawy by działały ???
TAKI zestaw naprawczy ,,,,?

NARAZIE smigam z Kuzynem jego Nismo pod namiot trasa bogata wiec bedzie wyczyn to objechać ,,,,
  • 0

#20 philein

philein

    Wiem co i jak

  • Użytkownicy
  • 57 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Model:P10 2.0
  • Nr rejestracyjny:KR

Napisano 05 styczeń 2010, 11:27

Podpinam się tutaj, żeby nie tworzyc nowego tematu.
Mam ten sam problem z immo.
Pytanie: Czy udało się rozwiązac ten numer?
  • 0