Forum Nissan Klub Polska: P11 praca silnika - Forum Nissan Klub Polska

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

P11 praca silnika po odpaleniu nie równo pracuje ( instalacja LPG ) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Adalbert_xl 

• nie bić jestem nowy
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1
  • Rejestracja sob, 23 sty 10
  • Model:P 11

Napisano 23 styczeń 2010, 23:07

Od jakiegoś czasu po odpaleniu silnika wskazówka obrotosciomierza "skacze". Nie wskazuje stałej wartosci, tylko minimalną (silnik prawie gasnie) za moment podnosi sie do warości jaką ma podczas pracy silnika na ssaniu. Mam zamątowany LPG II, w P 11, Czy przez gaza mógł zostać uszkodzony czujnik przepływu powietrza?
0

Ad Bot #1 User is online   Reklama Icon

• Nie bić jestem nowy
  • Grupa: Administratorzy

Status ostrzeżeń:

Warning level: 0%

0
  • +
  • -

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   herson 

• nissanmaniak
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 1182
  • Rejestracja czw, 13 gru 07
  • Gadu-Gadu:
  • Model:Almera 2,2

Napisano 24 styczeń 2010, 14:52

Temat edytuję i przenoszę do działu LPG.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   EzE 

• już trochę się ogarnąłem
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 24
  • Rejestracja pon, 04 sie 08
  • Gadu-Gadu:
  • Model:Primera P11 1,6
  • Nr rejestr.:WWL

Napisano 01 luty 2010, 23:49

Wyświetl postUżytkownik Adalbert_xl dnia 23 styczeń 2010, 23:07 napisał

Od jakiegoś czasu po odpaleniu silnika wskazówka obrotosciomierza "skacze". Nie wskazuje stałej wartosci, tylko minimalną (silnik prawie gasnie) za moment podnosi sie do warości jaką ma podczas pracy silnika na ssaniu. Mam zamątowany LPG II, w P 11, Czy przez gaza mógł zostać uszkodzony czujnik przepływu powietrza?

Witam szanownego kolego mama identyczne problemy, mam taką samą instalację w P11 1.6, obrotomierz także skacze, wariuje, a jak GO przełączę za wcześnie z benzyny na LPG to auto gaśnie i następnie jest problem z odpaleniem ... Myślę że wystrzały gazu które czasami ( gaz ucieka klapeczką w filtrze powietrza) sie dzieją mają wpływ na przepływomierz . Na 100% jestem pewny że przez wystrzały został uszkodzony silniczek krokowy który ma znowu wpływ na niskie obroty na benzynie jak nie urok to sraczka.

Takie pytanie jaką macie przerwę na świecy w Primerze P11 1,6 katalogowo przerwa to 1,0/1,1 a w silnikach z instalacjią LPG ?? Tak Samo ?? . Pytam bo zmierzyłem szczelinomierzem przerwę mam 0,8.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mind 

• debeściak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 272
  • Rejestracja pon, 25 lip 05
  • Gadu-Gadu:

Napisano 08 luty 2010, 11:17

W waszych silnikach strzały do kolektora ssącego nie są czymś normalnym. Spróbowałbym skasowania adaptacji, czyszczenia przepustnicy, może to w czymś pomoże. Jeśli występowały strzały to duże prawdopodobieństwo że coś oberwało. Silnik krokowy raczej może nie, bardziej przepływomierz.
Generalnie instalacje do poprawki, a najlepiej montaż sekwencji.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   zaxdamian 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 39
  • Rejestracja śro, 28 sty 09
  • Gadu-Gadu:

Napisano 15 luty 2010, 11:37

Wyświetl postUżytkownik EzE dnia 01 luty 2010, 23:49 napisał

Witam szanownego kolego mama identyczne problemy, mam taką samą instalację w P11 1.6, obrotomierz także skacze, wariuje, a jak GO przełączę za wcześnie z benzyny na LPG to auto gaśnie i następnie jest problem z odpaleniem ... Myślę że wystrzały gazu które czasami ( gaz ucieka klapeczką w filtrze powietrza) sie dzieją mają wpływ na przepływomierz . Na 100% jestem pewny że przez wystrzały został uszkodzony silniczek krokowy który ma znowu wpływ na niskie obroty na benzynie jak nie urok to sraczka.

Takie pytanie jaką macie przerwę na świecy w Primerze P11 1,6 katalogowo przerwa to 1,0/1,1 a w silnikach z instalacjią LPG ?? Tak Samo ?? . Pytam bo zmierzyłem szczelinomierzem przerwę mam 0,8.

możesz wyjaśnic jak może silniczek krokowy od benzyny dostać od strzału z gazu? przepływka owszem ale zaraz błąd ECU. Stawiam na sondę
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Dominik14 

• debeściak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 240
  • Rejestracja wto, 25 kwi 06
  • Model:p11 2.0

Napisano 15 luty 2010, 13:50

Tez tak mialem i zamontowalem blosa i jest ok.A to co sam wymyslilem to to ze mikser powinien byc gdzie indziej umieszczony-wiem ze najlepiej przy przepustnicy ale wezyk idacy od silniczka krokowego do rury dolotowej powietrzapowinien znajdowac sie miedzy mikserem a przepustnica a jest przewaznie ze jast przepustnica pozniej mikser a na koniec ten wezyk.Silnik krokowy reguluje obrotami przez dopuszczanie lub nie dopuszczanie powetrza z rury doprowadzajacej powietrze bezposrednio do kolektora ssacego-jak jedziemy na pb to ok a jak na gazie-zachwiewa sie podcisnienie,silnik dostaje mniej gazu,dodatkowo dostaje czyste powietrze(a powinno byc z gazem) i wszystko sie sra-trzeba dac mu duzo gazu(np rozkrecic na registerze)aby mniej wiecej stosunek powietrze gaz byl dobry ale wtedy 20 litrow w miescie to nie problem dla 2.0.Moze za bardzo wszystko zakrecilem ale mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mind 

• debeściak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 272
  • Rejestracja pon, 25 lip 05
  • Gadu-Gadu:

Napisano 17 luty 2010, 16:34

Wyświetl postUżytkownik Dominik14 dnia 15 luty 2010, 14:50 napisał

Tez tak mialem i zamontowalem blosa i jest ok.A to co sam wymyslilem to to ze mikser powinien byc gdzie indziej umieszczony-wiem ze najlepiej przy przepustnicy ale wezyk idacy od silniczka krokowego do rury dolotowej powietrzapowinien znajdowac sie miedzy mikserem a przepustnica a jest przewaznie ze jast przepustnica pozniej mikser a na koniec ten wezyk.Silnik krokowy reguluje obrotami przez dopuszczanie lub nie dopuszczanie powetrza z rury doprowadzajacej powietrze bezposrednio do kolektora ssacego-jak jedziemy na pb to ok a jak na gazie-zachwiewa sie podcisnienie,silnik dostaje mniej gazu,dodatkowo dostaje czyste powietrze(a powinno byc z gazem) i wszystko sie sra-trzeba dac mu duzo gazu(np rozkrecic na registerze)aby mniej wiecej stosunek powietrze gaz byl dobry ale wtedy 20 litrow w miescie to nie problem dla 2.0.Moze za bardzo wszystko zakrecilem ale mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi

Przecież przez silnik krokowy od benzyny przepływa już mieszanka powietrze z gazem. Mowa oczywiście o instalacji II generacji.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Dominik14 

• debeściak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 240

Napisano 17 luty 2010, 16:53

To zalezy kto gdzie ma wsadzony mikser a przewaznie najblizej przepustnicy czyli nie jest to mieszanka powietrza z gazem tylko samo powietrze
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   EzE 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 24
  • Rejestracja pon, 04 sie 08
  • Gadu-Gadu:
  • Model:Primera P11 1,6
  • Nr rejestr.:WWL

Napisano 18 luty 2010, 19:36

"możesz wyjaśnic jak może silniczek krokowy od benzyny dostać od strzału z gazu? przepływka owszem ale zaraz błąd ECU. Stawiam na sondę"

Po pierwsze nie rozumiem w jakim języku piszesz ECU i SONDa jaka ??.
Strzały gazu kolego były takie że wyrwało filtr powietrza z mocowań wystrzelił do góry i przywalił w maske - pogubiłem te metalowe zapinki i na masce zrobiło sie wybrzuszenie (opisuje jeden strzał który pamiętam który to zrobił podczas jazdy) istna masakra. Auto kupiłem juz z tą instalacja - była zmontowana w Sokołowie Podlaskim NIE POLECAM! . Pamiętam że wystrzał ten miał miejsce po przejechaniu około 30 km od zatankowania LPG na stacji Auchan Górczewska sugeruje SŁABE PALIWO - od tamtej pory tylko BP i ORLEN

Z chęcią przerobił bym tą instalacje na Sekwencje tylko koszt prawie 2k mnie odpycha .
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Dominik14 

• debeściak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 240

Napisano 19 luty 2010, 22:42

Blos-mnie tez koszt sekwencji odpychal i do tego fakt ze 30 stopni musi zlapac temperatury aby smigac na gazie gdzie u mnie przy krotkich odcinkach byloby jazda w zimie prawie tylko na pb.Zalozylem blos-auto smiga prawie jak na pb i pali mniej jak na mikserze-ile dokladnie nie jestem pewien ale mniej
0

Strona 1 z 1