Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

- - - - -

Zapowietrzanie się pompy wtryskowej.


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbyszek25

Zbyszek25

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 20 marzec 2011, 10:44

Witam. Na wstępie napiszę, że problem dotyczy Nissana Terrano II 2.7 TD.
Otóż, zapowietrza mi się pompa wtryskowa. Przeholowałem trochę z filtrem paliwa, i wymieniłem go dopiero po dwóch sezonach, od tamtej pory pompa wytryskowa zaczęła się zapowietrzać. Po odkręceniu przewodów wysokiego ciśnienia przy wtryskiwaczach i po obróceniu rozrusznikiem dwa razy - odpala.
W internecie wyczytałem, że jest taka rzecz jak - zawór powrotny od nadmiaru paliwa, i może być on zapchany. Trzeba go wykręcić i delikatnie oczyścić nie naruszając sprężynki a oprócz tego, przy króćcu doprowadzającym paliwo do pompy jest malutki filtr, i to on może być powodem, zapowietrzania się pompy (cały układ doprowadzający paliwo jest szczelny i nie ma wycieków).
Czy to może być przyczyną moich problemów ? Miał ktoś może podobny problem ?

Użytkownik Zbyszek25 edytował ten post 20 marzec 2011, 10:45

  • 0

Reklama

#2 slayer17

slayer17

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 936 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bieszczady/Lesko
  • Model:Terrano
  • Nr rejestracyjny:RLS

Napisano 20 marzec 2011, 15:28

Czyściłeś ten filterek przy króćcu wlotowym?

Czym się objawia to "zapowietrzanie"? Nie chce odpalić, czy muli podczas jazdy?
  • 1

#3 Zbyszek25

Zbyszek25

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 20 marzec 2011, 19:07

Nie czyściłem tego filterka.
A objawia się tym, że po 3-4 dniach po odpowietrzeniu, nie odpala wcale.
  • 0

#4 wojtus

wojtus

    Debeściak

  • Użytkownicy
  • 285 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Bielsko-Biała
  • Model:D22,R20-V6,Y61,900ZX
  • Nr rejestracyjny:SB

Napisano 20 marzec 2011, 20:29

Nie czyściłem tego filterka.
A objawia się tym, że po 3-4 dniach po odpowietrzeniu, nie odpala wcale.

Przezroczysty wężyk i bańka z paliwem:
- odpalić na bańce, ma być ok.,
- wężyk na dolot paliwa i patrzeć czy są bańki powietrza - nieszczelność,
- syczy przy odkręcaniu korka wlewu (?) - odpowietrzenie,
- pompka ręczna działa, nie puszcza?
  • 1

#5 Zbyszek25

Zbyszek25

    Nie bić jestem nowy

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 04 kwiecień 2011, 18:48

Przeczyściłem elektrozawór i ten filterek. Wywierciłem otworek w korku od zbiornika paliwa, i jak na razie - odpukać - nie zapowietrza się.
Dzięki za radę. Pozdrawiam.
  • 0