Skocz do zawartości

Forum Nissan Klub Polska używa plików cookie. Przeczytaj naszą Politykę prywtności, aby uzyskać więcej informacji.    Zgadzam się

kuleje jeden cylinder na wolnych obrotach

P11 2.0TD

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jaroslaw

Jaroslaw

    Jeżdżę bez trzymanki

  • Użytkownicy
  • 152 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sierpc
  • Model:Nissan Primera P11, 2.0 td
  • Nr rejestracyjny:WSE

Napisano 28 czerwiec 2012, 13:52

Problem polega na tym, że silnik po odpaleniu na wolnych obrotach chodzi chwilowo na 3 cylindry. W tym czasie kopci na szaro. Po chwili cylinder załapuje i chodzi równo, za chwile znowu przerywa i puszcza chmure itd, cykl się powtarza. Jak wcisnę gaz lub rusze jest dobrze. Jak przejade jakiś dystans i sie zatrzymam bez gaszenia - chodzi dobrze. Ale jak zgasze odczekam chwile i znów odpale - może już kuleć. Dzieje się to przeważnie chwile po odpaleniu na rozgrzanym silniku. Na zimnym np. po nocy przeważnie jest dobrze i po odpaleniu chodzą wszystkie cylindry - choć też nie zawsze tak jest.

Osiągi silnika nic się nie zmieniły, chodzi ładnie, równo, ma moc, nie bierze oleju, nie ma bąbli ani oleju w płynie chł. Nic się nie dzieje tylko to kulenie jednego cylindra na wolnych obrotach po odpaleniu.

Byłem u mechanika: sprawdził czujnik położenia wału, podłączył komputer i stwierdził, że "skaczą zapłony" (czy coś takiego). Polecił wymienić filtr paliwa. Nie spodziewałem się poprawy ale pomyślałem - nie zaszkodzi - i wymieniłem ten filtr. Oczywiście zero poprawy.
Podczas jazdy nic się nie dzieje więc tak jeżdże ale chciałbym zlikwidować to zjawisko.
Czy to może być wtryskiwacz?
Co sprawdzić? Z góry dzięki za pomoc
  • 0

Reklama

#2 nowak

nowak

    Nissanmaniak

  • Ekspert
  • 1773 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
  • Model:p11 2.0 TD '98 sedan
  • Nr rejestracyjny:WPN_ _ _ _

Napisano 28 czerwiec 2012, 15:29

zrób diagnostykę na spinacz i zobacz czy coś pokaże. Sprawdź też wężyki na wtryskach i czy pompka na filtrze paliwa jest twarda.
  • 0

#3 bobytempelton

bobytempelton

    Debeściak

  • Użytkownicy
  • 278 postów
  • Gadu-Gadu:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:świętokrzyskie
  • Model:P10 i P11
  • Nr rejestracyjny:TOP

Napisano 28 czerwiec 2012, 22:08

Wtryskiwacze leją na 99%
  • 0

#4 Jaroslaw

Jaroslaw

    Jeżdżę bez trzymanki

  • Użytkownicy
  • 152 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Sierpc
  • Model:Nissan Primera P11, 2.0 td
  • Nr rejestracyjny:WSE

Napisano 29 czerwiec 2012, 07:08

Check sie nie świeci, pompka na filtrze jest twarda.
A co może być z tymi wężykami? Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, nic nie cieknie.
  • 0

#5 adambyw

adambyw

    Nissanmaniak

  • Użytkownicy
  • 497 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Model:Primera 2.0TD WP11.144

Napisano 29 czerwiec 2012, 09:24

Jak nie cieknie to nie ruszaj. Nie mniej powinny być szczelne. Ale prawdopodobnie jak pisze bobytempelton, leją wtryski i mieszanka się nie zapala.
  • 0