Forum Nissan Klub Polska: [P11/WP11] Coś przyciera w kole... - Forum Nissan Klub Polska

Skocz do zawartości

Przeczytaj zanim napiszesz!!!

Przed napisaniem nowego tematu zapoznaj się z zawartością działu. Użyj lokalnej wyszukiwarki w celu upewnienia się, czy temat nie był już poruszany (link szukaj u góry strony). Nie powielamy tych samych tematów i postów wielokrotnie. Tematy, które będą dotyczyły problemów już wcześniej opisywanych będą poprostu zamykane, a następnie usuwane.

Zakładając nowy temat przed jego treścią otaguj model np. [P10], [W10], [P11], [WP11], [P11.144], [WP11.144], [P12], [WP12]. Następnie nadaj mu taki tytuł (używaj także opisu), żeby nikt nie miał wątpliwości o czym piszesz. Postaraj się zamieścić w nim jak najwięcej słów kluczowych opisujących Twój problem.
np. [P11] Stuki w lewym przednim kole
opis - tylko podczas skręcania w lewo

Nie umieszczaj w tytule tematu terminów zastępczych jak: "pomoc", "problem", "pilne", "nie wiem co robić" itp.;
Jeśli coś sprawia Ci trudność, skontaktuj się z moderatorem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[P11/WP11] Coś przyciera w kole... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Scyzor 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 970
  • Rejestracja czw, 15 kwi 04
  • Model:HA CH6
  • Nr rejestr.:SC

Napisano 09 wrzesień 2005, 08:46

Wczoraj zauważyłem, że jak auto jest zimne to z przy każdym obrocie lewego przedniego koła słyszę takie ciche przytarcie metalu o metal. Pod koniec jazdy, gdy auto się nagrzeje ( hamulce? ) już tego nie słychać. Tarcza raczej nie jest krzywa, bo nie czuję żadnych wibracji przy hamowaniu. Zdjąłem koło, ale nie widzę żadnych punktów styku tarczy z jakimkolwiek innym elementem... Kto mi podpowie gdzie jeszcze mogę poszukać przyczyny?

pzd
0

Ad Bot #1 User is online   Reklama Icon

• Nie bić jestem nowy
  • Grupa: Administratorzy

Status ostrzeżeń:

Warning level: 0%

0
  • +
  • -

#2 Gość_maniek669

• Grupa Goście

Napisano 09 wrzesień 2005, 09:03

ja też miałem takie "miauczenie" i nie mogłem dojśc do sedna. U mnie okazało się że to łożysko więc zwróć na nie uwagę.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Scyzor 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 970

Napisano 09 wrzesień 2005, 09:11

maniek669 napisał:

ja też miałem takie "miauczenie" i nie mogłem dojśc do sedna. U mnie okazało się że to łożysko więc zwróć na nie uwagę.

Ale łożysko szumi chyba jednostajnie, a tutaj ewidentnie jest jedno króciutkie przytarcie przypadające na jeden obrót koła... Wydaje mi się, że to coś innego...

pzd
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   SkiRen 

• już trochę się ogarnąłem
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 33
  • Rejestracja sob, 03 wrz 05

Napisano 09 wrzesień 2005, 09:38

Też to mam, ale tylko przy ruszeniu z miejsca po uruchomieniu silnika.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   velociraptor 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 1244
  • Rejestracja wto, 12 kwi 05
  • Gadu-Gadu:
  • Model:P11
  • Nr rejestr.:SK

Napisano 09 wrzesień 2005, 09:44

Scyzor napisał:

maniek669 napisał:

Ale łożysko szumi chyba jednostajnie, a tutaj ewidentnie jest jedno króciutkie przytarcie przypadające na jeden obrót koła... Wydaje mi się, że to coś innego...

pzd

Jak mi wymieniali sprzęgło, to odłączali półosie. PO montażu wyjeźdzałem z warsztatu miałem taki objaw. Po gwałtownym powrocie, gość wziął auto na podnośnik zciągnął kołpak i coś dogiął, mam wrażenie że to metalowa osłona za tarczą, jak ręką odjął.

Pozdro
Sławek
0

#6 Gość_maciejka_sz

• Grupa Goście

Napisano 09 wrzesień 2005, 10:35

Oslona tarczy hamulcowej Ci trze. Zdejmij kolo i odegnij ja od tarczy w miejscu gdzie ociera.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Scyzor 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 970

Napisano 09 wrzesień 2005, 11:06

velociraptor napisał:

mam wrażenie że to metalowa osłona za tarczą, jak ręką odjął.

maciejka_sz napisał:

Oslona tarczy hamulcowej Ci trze. Zdejmij kolo i odegnij ja od tarczy w miejscu gdzie ociera.

No więc też mi się wydawało, że to jest właśnie ta osłona, ale nie widzę, żeby ocierała...

pzd
0

#8 Gość_Lotnik

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2005, 07:52

Scyzor doszedłes juz co ci tarło. Ja ci powiem inną historię jaka była u mnie. Otóż miałem te same objawy co u ciebie, zdawało mi się że trą mi gdzieś koła. najpierw lewe bo jest najbliżej ciebie, a później ze prawe. Rozbierałem je ze 3 razy wszystko sprawdzałem, klocki, tarcze, osłony łożyska itp. I nic!! A co się okazało, takie wrazenie tarcia robiła urywająca się osłona blaszana od katalizatora!!! Jak sie jechało na zimnym, później sie nagrzewał i było git, a przy wolnej jedzdzie znowu było słycha ctakie coś. Jak się zorientowałem, to wszedłem do kanału i oberwałem małpę!! Teraz jeżdze bez i jak ręką odjął nic już nie trze ani nie szumi. Wiec może warto sprawdzić!!

PZD
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   DINO 

• nissanmaniak
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 2184
  • Rejestracja sob, 12 lut 05
  • Gadu-Gadu:
  • Model:P11.144
  • Nr rejestr.:ZK

Napisano 13 wrzesień 2005, 08:08

Scyzor napisał:

velociraptor napisał:

mam wrażenie że to metalowa osłona za tarczą, jak ręką odjął.

maciejka_sz napisał:

No więc też mi się wydawało, że to jest właśnie ta osłona, ale nie widzę, żeby ocierała...

pzd

na pewno osłona metalowa tarczy miałem to samo zawsze po zmianie kół letnie - zimowe. :lol: :lol:
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Scyzor 

• nissanmaniak
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 970

Napisano 13 wrzesień 2005, 09:06

Lotnik napisał:

Scyzor doszedłes juz co ci tarło.

Ano doszedłem ;) Trochę się naszukałem, ale znalazłem ;) Otóż tarcza, jak to tarcza, w miejscu, w którym nie jest wycierana klockiem ma zwyczaj korodować. Po wewnętrznej stronie tarczy, przy samej piaście odwarstwił się taki malutki kawałek rdzy i przy każdym obrocie koła tarł. Udało mi się go zlokalizować dopiero po zdjęciu samej tarczy i dokładnym oczyszczeniu.

pzd
0

#11 Gość_Lotnik

• Grupa Goście

Napisano 13 wrzesień 2005, 09:12

Wiec już wszystko jasne! Dzieki za porade co do HTML-a.
PZD
0

Strona 1 z 1