Skocz do zawartości
Smakor

[J11] Pulsowanie świateł, dmuchawy, podświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Smakor

Czy też tak macie, czy może to jednak dziwny objaw, że po uruchomieniu auta urządzenia elektryczne trochę dziwnie się zachowują?

Np. teraz zimą jak włączę silnik i dam oczyszczanie szyb to obroty wentylatora rosną i maleją a podświetlenie kokpitu rozjaśnia się i przyciemnia. Jak nie włączam tej opcji tylko od razu wyjadę np wyjeżdżając z ciepłego garażu to z kolei widzę pulsowanie świateł mijania. raz świecą jaśniej a raz mocniej. W takim cyklu ok 1-2 sekund płynnie.

Dziwne to trochę dla mnie zachowanie auta, ale nie wiem czy warto sobie tym zawracać głowę czy nie? Nie sprawdziłem jeszcze czy jak auto dobrze się rozgrzeje od jazdy dalej ten efekt występuje....

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Tak Smakor,tak się dzieje jak masz słabe ładowanie i słaby akumulator.Może to nie oznaczać że aku jest na wykończeniu ale jest niedoładowany.

Co dotyczy słabego ładowania,może być problem z regulacją prądu ładowania,lub co gorsza z uszkodzeniem alternatora.W starszych modelach samochodów właśnie uszkodzenie alternatora dawało taki objaw jak opisujesz,przygasanie oświetlenia i nie koniecznie musi się oświecić ikona akumulatora!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smakor

No też o tych sprawach pomyślałem, ale... start stop działa za każdym razem więc z aku chyba nie jest tak źle a auto ma 500 km przejechane? Czyli problem z alternatorem od nowości?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Albo z regulacją napięcia


Jeżeli ten problem występuję ciągle to wal do serwisu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smakor

Wstępnie wydaje mi się, że nie występuje cały czas.

Jak wróciłem dzisiaj do domu auto było rozgrzane to nie pulsowało jak czekałem na wjazd do garażu. Specjalnie nawet włączyłem full nawiew. Muszę to zbadać bardziej ale wygląda na zimne auto, w sensie nie rozgrzany silnik (alternator?)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cbr600

J11 mam problem z akumulatorami firmy FIAMM , widziałem taki sam przypadek dwa dni temu i po wymianie aku problem znikł, podejrzewam ze jak zostawisz samochód na włączonym zapłonie akumulator padnie zanim auto samo przełączy sie w tryb oszczędzania energii.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

To by potwierdzało moją teorię,niska pojemność aku i zanim się doładuje to alternator za niego pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smakor

Stąd to pulsowanie?

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Tak można tłumaczyć.Aku niedoładowany i niskiej pojemności,załączasz urządzenia i co??? Ledwo pracuja,do akcji wkracza ładowanie,dostają kopa ,ładowanie przerwane(elektronika kochana) znowu bidują...jedź na ASO niech robią test

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Smakor

Chyba coś w tym jest zrobiłem przed chwilą test. Odpaliłem auto na dziennych - nic się nie dzieje, nawiew full - nic, dodałem światła mijania i zaczęło się pulsowanie... Wyłączyłem, nie pulsuje. Zaraz zrobię jeszcze test testerem aku. Ale on nie jest dokładny. 

Dziwi mnie jednak bardzo fakt, że start stop działa bez zarzutu, za każdym razem a zwykle jak jeździłem wokół komina, to po kilku,nastu dniach przestawał działać bez pokonania dłużej trasy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

U mnie SS działał cały czas,a na testach wyszło 25% pojemności.System nie bada pojemności tylko naładowanie,a dla niego czy leje w beczkę 100l czy kanister 25l bez różnicy,byleby była pełna....

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
AMK

Witam. Mam identyczny problem.Pierwszy raz zgłosiłem się do serwisu przy przebiegu 1500 km ,stwierdzono że do wymiany jest akumulator.Po wymianie problem nie ustąpił. Nastepna wizyta w serwisie stwierdzili że jest uszkodzony alternator , po wymianie ... Problem nie ustąpił

Smakor proszę napisz co u Ciebie wymyślili w serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Akumulator,alternator,a później układ sterujący podtrzymaniem napięcia.Najwyraźniej pod obciążeniem nie podaje takiego powera jak powinien

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
tz1609

U mnie jest to samo tzn falowanie obrotów dmuchawy na najwyższej prędkości,natomiast przygasania świateł i deski nie zauważyłem.Zgłosiłem to przy okazji przeglądu na którym miałem też wymieniany akumulator po roku czasu i serwisant powiedział mi,że TTTM dzięki inteligentnemu systemowi ładowania i nic się z tym nie zrobi.I rzeczywiście tak jest,na nowym akumulatorze z dmuchawą jest tak samo,w czasie hamowania silnikiem,czyli wtedy kiedy aku jest ładowany dmuchawa na najwyższych obrotach przyśpiesza natomiast kiedy jest na luzie albo w momencie dodawania gazu nieznacznie zwalnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

No to trzeba jakiegoś inteligentnego elektronika,co by umiał to poustawiać.Nie jest tak na pewno,że wszystkie seryjnie wychodzące Kaśki mają różne ustawienia,gdzieś tkwi błąd,który można poprawić.Skoro zadziałało to w jedna stronę to i w drugą również może zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
AMK

Też tak myślę. Znajomy ma identyczny model i u niego czegoś takiego nie ma. A wgranie nowego softu by mogło pomóc? Dzwonię umówić się do serwisu dam znać co powiedzą.

Więc tak. Auto stało dwa dni w serwisie, panowie nie mogli dojść co jest grane. Raz było wszystko ok a za chwilę komputer pokazywał ze jest do wymiany alternator, który był wymieniony jakieś 500 km wcześniej. Dzisiaj zadzwonili że auto jest do odbioru został wymieniony przewód od masy i podobno teraz jest wszystko ok. Trochę mnie to dziwi że jeżeli był problem z masą to dlaczego obroty pływały tylko na zimnym silniku ? Tak samo przygasanie swiateł i nierówna praca dmuchawy. Jutro odbiorę QQ i będę obserwował,mam nadzieję że będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Wcale bym się nie zdziwił jakby tak było...Masa to potęga :D

W tym cudzie nadsekwańskiej elektroniki wszystko jest możliwe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
AMK

Mam nadzieję że to masa

Jeśli by tak było to chłopaki się pospieszyli z tym alternatorem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Adriel

Witam u siebie też zaobserwowałem to zjawisko, widać to pulsowanie nawet na obrotomierzu, po światłach i po pracy dmuchaw

Samochód ma 1,5k KM Oczywiście start-stop działa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
JACKO29

Obydwaj jesteście z jednego miasta,nic prostszego ,jeżeli u AMK będzie poprawa,skonsultować tą usterkę i do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
tz1609

AMK i Adriel, jeździcie do serwisu na Bugaju?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
AMK

Dzisiaj odebrałem QQ na razie jest ok zobaczymy po kilku dniach.

Tak na Bugaju

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
tz1609

To obserwuj i daj znać,jak będzie u Ciebie dobrze to też do nich pojadę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Adriel

Nie ja tam do nich nie mam zamiaru się wybrać. Dlaczego za ich podejście do klienta.

Jadę do Chorzowa mam wrażenie że tam postępują w sposób profesjonalny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
tz1609

Nie ja tam do nich nie mam zamiaru się wybrać. Dlaczego za ich podejście do klienta.

Jadę do Chorzowa mam wrażenie że tam postępują w sposób profesjonalny.

Czyli obsługa jest ta sama tylko zmieniła się nazwa serwisu? Bilex-Odyssey

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×