Skocz do zawartości
barniak

Brak świateł stop oraz ciężko rozędzić auto.

Rekomendowane odpowiedzi

barniak

Pacjent to Primera p12 1.8 benzyka wersja hatchback rok 2004

 

1. Dziś wymieniłem łożysko (jakieś OPTIMAL za 150zl) w lewym przednim kole bo było uszkodzone i buczało, ale zauważyłem, że mój samochód starsznie wolno się rozpędza. Ze świateł ruszałem jakbym jechał 40 tonowym zestawem z naczepą. Czy może łożysko w jakiś sposób być za mocno dokręcone czy coś? Nie znam się wiec proszę o opinie mądrzejsze głowy. 

 

2. Druga sprawa to brak świateł stop (świeci jedynie ten pasek ledowy na szybie z tylu). Czy ma to związek z wymianą łożyska? Jak wymieniali lozysko to jakis przewod wisial ale to pewnie od czujnika abs? I może to też ułatwi zadanie. Pare dni temu jakos nogą uderzyłem pod kierownicą i się tam otworzył schowek jakiś z przewodami. Upchnąłem to i zamknałem, może tu tkwi problem?

 

3. Kolejna sprawa: Zaczęło mi cykać sprzęgło jak lekko nacisne, co to może być? Dodam również, że jak samochod tak wolno się rozpędza i leciuteńko wcisne sprzęglo to nagle dostaje przysłowiowego "BUTA" i już zgłupiałem co to może być.

 

4. I jeszcze jedno: Spalanie w mieście na poziomie 15,8l/100? Chyba coś za dużo? Czasem depne, ale nie przesadzajmy.

 

Proszę o w miare zrozumiałe wypowiedzi, gdyż mechanikiem nie jestem. Pozdrawiam całe grono użytkowników i czekam na opinie.

Edytowane przez barniak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kazik_R52

1. przykręcenia za mocno łożyska nie skutkuje jakimś mocnym wzrostem zużycia paliwa, ale będzie się grzało i szybko zostanie uszkodzone, sprawdz czy nie masz gorąco na tym kole. Łożysko dokręcasz mocniej, żeby je obsadzić a potem popuszczasz trochę. Ja to robię na wyczucie i zawsze było dobrze, a jak się tego nie umie to trzeba znać momenty dokręcania.

 

2, łożysko nie ma prawa miec cokolwiek wspólnego z przewodami i napewno nic tam Ci nie wisi od świateł, a że dyndają jakieś kable to już mamy chyba jakieś patenty, zacznij od podstaw i konca, sprawdz miernikiem czy dochodzi napięcie i dokąd dochodzi i idz w stronę bezpiecznika.

 

3. I tu mamy sedno sprawy i z tego co widzę nie rób tego sam jedz do mechanika

 

4. nigdy nie miałem P12 , ale myślę że spalanie miasto powinno być bliżej 11-12litrów

 

wszystkie twoje pozostałe problemy poza światłami mają nazwę sprzegło. 

 

jesteś w stanie ruszyć z miejsca np,. na 3 biegu ? , co się dzieje z obrotami jeśli wrzucisz maksymalny bieg i pedał gazu w podłogę ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ulisses

Sprawdź masę w tylnych lampach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

Nie jestem mechanikiem , jak to zrobić :) i czy samemu jestem w stanie ?

Pod panelem pod kierownica jest jakaś końcówka kostki 4AMP ale nic nie jest w nią wpięte co to jest ?

Dodam tylko, ze wczoraj przed wymiana łożyska samochód miał moc i wszystko było Ok. Nie wiem jak ze stopem, ale z mocą napewno było wszystko git.

Jeszcze jedno Panowie. Gdyby czujnik od świateł stop byłby uszkodzony to górna lampa ledowa na szybie tez by nie działała nie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Thunder

Sprawdzałeś żarówki w tylnych lampach?

Wziąłeś pod uwagę sugestie kolegi @Kazik?

Podnieś auto i rusz kołem w którym było wymieniane łożysko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

No ale żeby dwie żarówki? Idę zerknę zaraz

I dziwi mnie ze przed wymiana uszkodzonego łożyska samochód nie miał problemów z jazda.

Z 3 normalnie ruszyłem. Trochę sprzęgło dłużej przytrzymałem i pojechał

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Thunder

Z trójki ruszyłeś, to tak jak ja w mondeo na cienkiej tarczy :D 3,4,5, wchodziły bez sprzęgła, do takiej perfekcji doszedłem :D

A co z żarówkami?

Podnosiłeś auto?

Obracałeś kołem?

Bez tych czynności nawet nie odpisuj ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

Jutro dam znać bo dziś nie mam możliwości

Zauważyłem ze na krótko po przekrceniu kluczyka zapala ABs i gaśnie. Wcześniej nie było tego

Natomiast dziś auto ma już moc

Wymieniłem bezpiecznik i dalej brak świateł stop (mam jedynie stop na szybie z tylu) lampy nie. Jakby czujnik padł to na szybie tez by nie było nie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Thunder

Żarówki nie sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

Zaraz będę miał klucz żeby lampe rozkręcić. Powiedz mi brązowy kabel idzie od masy? Czy biały ? Mam do lewej lampy dokręcony jakiś biały kabel, s do prawej już nie

Edytowane przez barniak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
utras

Dokrecony kabel, to prawdopodobnie masa dolozona przez poprzedniego właściciela.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

Dobra wymieniłem żarówki mam stopy już ale teraz jest tak. Na manetce na pozycji off światła z tylu i z przodu swiecia a na pozycji "światła mijania" mam tylko światła z przodu. Czyli powinno być na odwrót. Jak jadę w nocy to nie mam tylu, a jadąc na manetce off nie podświetla mi zegarów .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Thunder

Dobra wymieniłem żarówki mam stopy już ale teraz jest tak. Na manetce na pozycji off światła z tylu i z przodu swiecia a na pozycji "światła mijania" mam tylko światła z przodu. Czyli powinno być na odwrót. Jak jadę w nocy to nie mam tylu, a jadąc na manetce off nie podświetla mi zegarów .

Jedź z tym autem do elektryka, bo kwiatki zaczynają wychodzić ;)

Przez komp i bez fotek trudno coś doradzać :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
barniak

Na stopy wstawiłem żarówki dwuwloknowe zamiast jedno, bo przypadkiem takie kupiłem. To nie będzie problemem? Elektryk za taka usługę ile mniej więcej policzy?

Teraz już mam pozycje z tylu na włączonej manetce światła mijania. Cyrk

Brakuje mi tylko świateł pozycyjnych z przodu gdy przełączam je na manetce. Wówczas nic się nie swieci z przodu. Jak mam off świecą i światła mijania z przodu i pozycyjne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×