Skocz do zawartości
michalm

[P11] Wymiana sondy lambda

Rekomendowane odpowiedzi

voyo

U mnie po wymianie sondy ten sam błąd, skasowałem i działa -na razie nic się nie dzieje ale efektów też nie widać. :unsure:

 

A czy zastosowałeś tez ten model sondy NGK ? Czy jakiejs innej firmy ?

 

A co do pytania o wybór sondy universalnej NGK zamiast dedykowanej, to kalkulacja ekonomiczna jasno wykazuje sens takiej decyzji. Tym bardziej, że mnóstwo osób się już rozpisywało na forach różnorakich, że taką sobie zamontowało i sobie to chwali. Tak więc i ja się zdecydowałem.

Mam pytanie czy można tego typu multimetrem sprawdzić działanie sondy i przepływomierza: http://allegro.pl/uniwersalny-multimetr-miernik-lcd-dt9205a-ag102-i1324832669.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
DINO

tak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Wciąż się borykam z wyskakującym błędem CHECK ENGINE P0135-Front HO2S Heater -Podgrzewacz czujnika O2 (Bank1 Czujnik1), po zalożeniu nowej sondy lambda (wyzej na ten temat).

Po sprawdzeniu multimetrem jak i komputerem do diagnostyki wskazań podawanych przez sonde lamda i przeplywomierz wszystko wyszlo w normie.

Ostatnio wyczytałem, że moze byc za ten blad rowniez odpowiedzialny przepalony bezpiecznik (tu o tym napisano: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1239327.html#6199530 ). Czy ktos moze wie który bezpiecznik w PRIMERZE P11.144 2.0 16V jest odpowiedzialny za sonde lambda?

Edytowane przez voyo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

U mnie po wymianie sondy ten sam błąd, skasowałem i działa -na razie nic się nie dzieje ale efektów też nie widać. :unsure:

 

 

No i właśnie zobaczyłem efekty-spalanie 18 l/1000 :o

wywaliłem uniwersala i wróciłem do starej (wymieniałem ze względu na przebieg)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

No i właśnie zobaczyłem efekty-spalanie 18 l/1000 :o

wywaliłem uniwersala i wróciłem do starej (wymieniałem ze względu na przebieg)

 

 

18 l/1tys km ! No to stary gratuluje! Moge od ciebie kupic ta sąde? :dribble:

A tak powaznie to mi akurat po wymianie sądy (wczesniej tez byla jakas uniwersalna z zaciskanymi kabelkami) akurat spalanie sie zmniejszylo. Wczesniej na trasie pomimo delikatnej jazdy na 40litrach LPG przejezdzalem max 300km. A teraz 400km i odrobine wiecej (ale ze odpalam na benzynie to juz tego nie licze). Takze 10l/100km jak w morde strzelil. A gazownik mi ustawial mieszanke.

Dzisiaj musze kupic zestaw bezpiecznikow i posprawdzam wszystkie czy aby jakis nie jest przerwany. No i wlasnie pytanko mam jaki rodzaj bezpiecznikow do Primery p11.144 : http://sklep.avt.pl/c/pl/203_945/1/1/0/long/bezpieczniki+samochodowe.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

18 l/1tys km ! No to stary gratuluje! Moge od ciebie kupic ta sąde? :dribble:

 

 

Tanio sprzedam :rofl:

 

Bezpieczniki w zestawie standardowe będą ok tylko nie wiem czy w dobrą stronę idziesz...u mnie też wywaliło ten błąd skasowałem (na spinacz)i było prawie ok (18l/100 :angry: ), może nasze silniczki nie lubią zmian i dlatego wywala błąd :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Tanio sprzedam :rofl:

 

Bezpieczniki w zestawie standardowe będą ok tylko nie wiem czy w dobrą stronę idziesz...u mnie też wywaliło ten błąd skasowałem (na spinacz)i było prawie ok (18l/100 :angry: ), może nasze silniczki nie lubią zmian i dlatego wywala błąd :)

 

 

Najgorsze ze jak ostatnio mi sprawdzal mechanik multimetrem parametry pracy tej sondy to wyszlo wszystko w normie. Natomiast na kompie mu wyszlo ze stoi ta druga sonda za katem (sprawdzenie multimetrem bylo niemozliwe z braku kanalu). Tylko ten blad wskazywalby na pierwsza sonde, poza tym pojawil sie po tym jak zmienilem stara sonde na ta uniwersalna. Kurde, jeszcze jak by ta stara byla oryginalna, ale nie byla bo tez miala zarobione kabelki, tak wiec ktos wczesniej tez juz ja zmienial. Puki co sprawdze te bezpieczniki. Gdyby nie ten meczacy oko check to bym wogole tego nie ruszal, bo tak jak mowilem spalanie naprawde sie ustabilizowalo na sensownym poziomie i silnik tez spoko chodzi.

Jak by ktos mial jakies doswiadczenia z checkiem: P 0135 to prosze o porady!

Edytowane przez voyo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

Skoro osiągi ok i spalanie też, to skasuj cholerstwo niech wzroku nie męczy i git (no chyba, że znowu wraca :( )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Skoro osiągi ok i spalanie też, to skasuj cholerstwo niech wzroku nie męczy i git (no chyba, że znowu wraca :( )

 

No w tym rzecz ze check jak tylko go wykasuje znow sie pojawia i co ciekawe nie w trakcie jazdy, tylko zawsze jak zgasze silnik i ponownie odpale i wtedy znow jest i sie swieci az go nie wykasuje.

Tą sonde co zalozyles spowrotem to jest jeszcze oryginalna? A uniwersalna byla BOSHA czy NGK ? Podalbys symbol jednej i drugiej. A czy ta druga za katalizatorem moze dawac tez ten blad P 0135 ? Nie chce wymieniac czesci na chybil trafil...a uzywana lambde nie wiem czy jest sens za stówe brac z allegro jak juz mocno zurzyta. Ciekawe ile km taka nowa sonda wytrzymuje..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

Jutro wykręcę sondę bo nie pamiętam numeru -jest oryginalna NISSAN i chyba to jest Bosh ale sprawdzę, ja zmieniałem na uniwersalną bo myślałem że spalanie spadnie (przed wymianą 14 -miasto -myślałem ,że za dużo :D ), a jak wyszło .....

Ten błąd to ewidentnie pierwsza sonda lambda, przy drugiej wywaliłoby prawdopodobnie błąd katalizatora.

Podjedź do elektryka samochodowego niech dokładnie sprawdzi pierwszą sondę, i skład spalin.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Dzieki.

No wlasnie u jednego elektryka ostatnio bylem i tyle ze mi pomierzyl mulimetrem i komputerem dignost. ze zlacza obd parametry sond i przyplywki i wyszlo mu ze ta za katem stoi w miejscu i sugerowal mi zeby wlasnie ja zmienic. Ale ja tez uwazam ze ten blad ewidentnie wskazuje na pierwsza. Tym bardziej ze sie pojawil po tym jak ja zmienilem :unsure: Bez sensu ze ja ruszalem. A wszystko przez gazownika, ktory mi gadal ze sonda albo przeplywka do d*py...Ale to juz chyba zawsze tak bedzie, ze gaziarz zwala wine na mechanika a ten na gaziarza. Taka spychologia niedouczonych glupko-cwaniakow.

No ale nic to! Skoro rozbabralem to musze teraz poskladac! B) Szkoda tylko ze nie mam garazu, bo nawet tych bezpiecznikow sprawdzic przy tym naparzajacym sniegu nie moge.

Edytowane przez voyo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
DINO

p0135 - podgrzewacz czujnika O2 (bank 1, czujnik1) usterka,

to jest Twój błąd, czyli może masz nową sondę ale ma uszkodzony obwód grzałki, białe przewody i dlatego wywala tego czecka, II sonda jak by była walnięta to byłby błąd II sondy, zazwyczaj wskazuje to na kata

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Ale rozumiem ze to juz nie ma znaczenia ktory bialy kabel do ktorego trzeba podlaczyc, byleby z tym czarnym nie laczyc? Wiem ze juz ktos sie na ten temat wypowiadal ale tak dla pewnoscie jeszcze podpytuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
DINO

jak rozłączysz wtyczkę i włączysz zapłon to na pinie 3 powinieneś mieć napięcie aku, pin 3 to prawy jak patrzysz na wtyczkę i ten zaczep jest u góry, rezystancja na lambadzie pomiędzy pinami 1 i 3 powinna wynosić 2,3-4,3 Ohma przy 25st, czyli w zimie potrzebujesz garażu, pomiędzy 2 i 1, oraz 2 i 3 nie powinno być przejścia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

 

Tą sonde co zalozyles spowrotem to jest jeszcze oryginalna? A uniwersalna byla BOSHA czy NGK ? Podalbys symbol jednej i drugiej.

 

Mam założoną o symbolu 0258005 223/224 napięcie zasilania grzałki 12V (na obu białych po przekręceniu kluczyka powinieneś mieć takie napięcie-nie zapalaj silnika)jest to sonda oryginalna Bosh i wygląda tak: http://cgi.ebay.ch/Nissan-Primera-P11-Lambdasonde-0258005223-224-13-/310226040098

 

Po podłączeniu się pod przewód sygnałowy (czarny) a masę (np z aku) na mierniku (woltomierz)powinieneś zaobserwować cykliczne zmiany napięcia w zakresie od 0,1 do 1 V - silnik nagrzany. Dokładniej co do zakresu zmian napięcia i sposobu pomiaru doczytasz w manualu str 175

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Dzieki za podpowiedzi. Dzisiaj za to nabylem sonde BOSHa o numerze 0258 005 274 ktora wg katalogu miala byc dedykowana juz do mojego silnika i jakiesz bylo moje rozczarowanie gdy zobaczylem, ze wtyczka nie pasuje! A specjalnie juz wylozylem wiecej kaski zeby byc pewnym tego ze pasuje. Sonda wrocila wiec do sklepu i zamowilem tą z dorabianymi kablami: BOSH 0258 986 502. Stosowal ja juz ktos do SR20DE 2.0 16V z 2000r? Dajcie znac bo juz naprawde zajeza mnie ten temat. Nie chce po kolejnej wymianie zobaczyc swiecacego checka.

pozdr

 

Dorzucam pare zdjec obrazujacych problem niekompatybilnosci sondy BOSHa o numerze 0258 005 274 ze zlaczka nissana primery p11.144 z 2000r.:

Zdj%C4%99cie290.jpg

Nowa wtyczka i stara wtyczka:

Zdj%C4%99cie294.jpg

Nowa wtyczka ze stara zlaczka:

Zdj%C4%99cie298.jpg

 

Zdj%C4%99cie296.jpg

 

Na sile jej tam sie nie dalo wepchnac. Ponoc w katalogu BOSHa pisze ze ta wtyczka pasuje do wersji primery ale dopiero od pazdziernika 2000r. Jak jest u was? Chyba ze jakos udalo wam sie polaczyc ta nowa wtyczke ze stara...czekam na pomocne newsy i odpowiedz czy ewentualnie sonda z dorabianymi kablami: BOSH 0258 986 502 mozna zalozyc do mojego auta.

Edytowane przez voyo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

Tak z ciekawości-ile ta niby dedykowana kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Tak z ciekawości-ile ta niby dedykowana kosztuje?

 

Mi sie ja udalo za 280zł dostac....ale i zważywszy na sytuacje musialem ja zwrocic i zamowilem tą z dorabianymi kablami: BOSH 0258 986 502.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

Na sile jej tam sie nie dalo wepchnac. Ponoc w katalogu BOSHa pisze ze ta wtyczka pasuje do wersji primery ale dopiero od pazdziernika 2000r. Jak jest u was? Chyba ze jakos udalo wam sie polaczyc ta nowa wtyczke ze stara...czekam na pomocne newsy i odpowiedz czy ewentualnie sonda z dorabianymi kablami: BOSH 0258 986 502 mozna zalozyc do mojego auta.

 

Ja mam z 2000 ale widocznie poniżej października bo wtyk mam taki jak twój

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

Na allegro ktos pisze ze sonda NGK by pasowala: http://allegro.pl/sonda-lambda-ngk-oza446-e45-nissan-micra-k11-sunny-i1388980654.html

Ale z tego co sie dowiadywalem to jest jakas luka w katalogu na rocznik 2000 rowniez w NGK. Ale jesli ktos taka wzial zamontowal i mu chodzi silnik bez wyswietlania checka to bede ogromnie wdzieczny jak sie odezwie. Nie wiadomo juz komu wierzyc...

Na piatek jestem umowiony na odbior tej sondy BOSHa zarabianymi kabelkami 0258 986 502. Jeszcze raz podpytuje czy juz ktos taka montowal?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jummbo76

u mnie wtyczka chyba taka jak Twoja i kupiłem na alle... sondę DENSO (link z foto - http://www.worldcarparts.co.uk/Default.aspx?TabId=144&ProductID=1402)

DENSO DOX-1378 tylko ja mam silnik 1,8

Póki co wszystko chodzi i Checka nie ma.

Kosztowała mnie 280 zł z transportem (kurier).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
voyo

No i w koncu chyba sie udalo! :rolleyes:

Zamontowalem dzis sonde bosh 0258 986 502, skasowalem checka i jak dotad sie nie pojawil! Tak wiec mam nadzieje, ze ja silnik zaakceptowal.

Teraz tylko musze jeszcze mape LPG podciagnac pod mape benzynki i powinno byc juz git! :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miziera

Tak z ciekawości jak "małpę" dokręciłeś bo cholernie mało miejsca do chłodnicy a osłona u mnie nie da się odkręcić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kubanczyx

Witam Państwa. Jestem na forum nowy także proszę nie bić. Mam pytanie odnośnie pracy obu sond. Posiadam Primerę P11 z silnikiem 2.0 16V. Oczywiście zapalił się "Check engine", więc podjechalem na komputer, który wskazał błąd katalizatora. Po skasowaniu błędu pojeździem kilka dni i znowu ta sama historia. Mechanik doradził by nie pakować kasy w katalizator tylko go wyrzucić. Więc niestety posłuchałem się. Przez kilka miesięcy było dobrze, ale wczoraj znowu pojawiło się żółte światełko. Komputer pokazuje ten sam błąd. Przy okazji dało się zauważyć skoki sondy 1: od 210 mV do 800 mV druga trzyma 210 Mv lub 230 mV już nie pamiętam. obie sondy są przed katalizatorem(ktÓrego nie ma). Pytanie jest takie: Czy wyrzucenie katalizatora ma jakiś wpływ na pracę tych sond? Tak w ogóle samochód po wyrzuceniu kat.słabiej się zbiera i wiecej pali ok 9l. paliwa na 100km. Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam Kuba.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
maius

W P11 są dwa katalizatory: jeden w kolektorze wydechowym zaraz za silnikiem, drugi za drugą sondą lambda. Wywalony został który? Bo ten drugi to na nic nie powinien mieć wpływu, co najwyżej może byc głośniej od wydechu. Z Twojego opisu to nie do końca załapałem, którego kata wycięli...

A spalanie 9l/100km jak na ten silnik to jest raczej norma. Wcześniej palił mniej?

Edytowane przez maius

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×