slowik909 Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Witam. Almerka 2001r. 2.2 Di. Mam problem z demontażem przegubu zewnętrznego z prawej strony... Ktoś z Was zbijał przegub z półosi? Czy męczyć się i próbować młotkiem zbić na samochodzie czy zdjąć całą półoś, wkręcić w imadło i wtedy próbować? Jak to dokładnie zrobić, w co uderzać? Jak odczepię półoś od skrzyni to czy olej mi nie wycieknie? Jak tą półoś odczepić od skrzyni? Dużo pytań ale pierwszy raz to robię i nie wiem jak się za to zabrać... Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buladag Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Tam jeszcze na końcu osi jest pierścień seegera, odpinasz go i dopiero wtedy zbijasz przegub. Jak zrobisz to mądrze i wyjmiesz oś z połową przegubu wewnętrznego zostawiajac kielich w skrzyni to olej nie wycieknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowik909 Posted October 1, 2017 Author Share Posted October 1, 2017 Tam jeszcze na końcu osi jest pierścień seegera, odpinasz go i dopiero wtedy zbijasz przegub. Jak zrobisz to mądrze i wyjmiesz oś z połową przegubu wewnętrznego zostawiajac kielich w skrzyni to olej nie wycieknie Nie ma tam pierścieni seegera... Albo ja nie mogę go wypatrzeć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
buladag Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Rozbierałem urywające się osie w tym szmelcu conajmniej kilka razy, jest pierścień, po odpięciu przegub powinien zejść w miarę lekko z wieloklin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlad24 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Wewnętrzny ma seegera, na zewnętrznym zwykły okrągły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slowik909 Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Wewnętrzny ma seegera, na zewnętrznym zwykły okrągły. Dokładnie tak:) Przegub zdemontowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vulture30 Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 Ja potrzebuję wymienić samą półoś lub razem z przegubami w N16 98KM FL. Od strony skrzyni ściągam segera i półoś mi wyjdzie (bez wycieku oleju itp) ? Czy może z tym być większy problem? Od strony koła temat znam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.