Liuxus Posted January 15, 2018 Share Posted January 15, 2018 Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post więc jak najbardziej proszę krzyczeć jeśli robię coś nie tak Chciałbym wymienić uszkodzony licznik w Micrze K13 po lifcie. Czy wystarczy mi do tego nowy licznik? Wypinam stary i wpinam nowy? Czy jest może jakiś haczyk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KUBULSEN Posted December 8, 2018 Share Posted December 8, 2018 Przyłączam się do pytania kolegi. To również mój pierwszy post, więc przede wszystkim wszystkich witam serdecznie. Może skomplikuje nieco pytanie: czy da się wymienić taki zwykły licznik (z prostym komputerem pokładowym) na ten bardziej zaawansowany (z takim ekranem w środku prędkościomierza)? Ze zdjęć wynika, że z tyłu są takie same wtyczki, ale też sterowanie jest inne, gdyż ten z rozbudowany steruje się przyciskami z lewej strony na desce - pod kierownicą (oczywiście trzeba dokupić przyciski i pewnie jakąś wiązkę), czy jest to możliwe do wykonania, czy w grę wchodzą jeszcze inne operacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 W dniu 15.01.2018 o 15:32, Liuxus napisał: Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post więc jak najbardziej proszę krzyczeć jeśli robię coś nie tak Chciałbym wymienić uszkodzony licznik w Micrze K13 po lifcie. Czy wystarczy mi do tego nowy licznik? Wypinam stary i wpinam nowy? Czy jest może jakiś haczyk? Wypinasz stary ,wpinasz nowy.Pamięć jest w liczniku więc przebiegi będą pokazywane z nowego licznika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bibit7 Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 Witam! Micre mam dosłownie od dnia wczorajszego i mam pytanie, 1. Czy ktoś ma tourtorial jak wymontować licznik..? 2. Czy w liczniku podświetlenie jest na żarówkach czy na ledach( pytam bo podświetlenie obrotomierza nie świeci) 3. Czy podczas włączenia czy to postojówek czy mijania, powinna się zaświecić jakaś ikonka o tym informująca..? Bo u mnie nie ma absolutnie nic.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted March 26, 2021 Share Posted March 26, 2021 Do demontażu licznika najlepiej zaopatrzyć się w plastikowe łyżki do demontażu tapicerki,ale jak się nie ma to płaski tępy nóż też wystarczy,byle uważnie się posługiwać. Demontaż,trzeba zdjąć wąską ramkę która jest wokoło licznika,jak się to ruszy to następna osłona też pójdzie.Żeby lepiej ramka wychodziła,najlepiej kierownicę opuścić na maxa w dół,bo w ramce licznika od dołu są zaczepy które dość głęboko siedzą,są w miarę elastyczne więc nie ma problemu że się połamią.Jak wyjmie się ramki to w rękę wkrętak krzyżowy i odkręcamy śruby.Po odkręceniu zegary mamy w ręce. Podświetlenie w zegarach jest na ledach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bibit7 Posted March 28, 2021 Share Posted March 28, 2021 (edited) Super?Dzięki za odpowiedź? Edited March 28, 2021 by bibit7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liuxus Posted August 20, 2023 Author Share Posted August 20, 2023 W dniu 26.03.2021 o 19:03, JACKO29 napisał: Do demontażu licznika najlepiej zaopatrzyć się w plastikowe łyżki do demontażu tapicerki,ale jak się nie ma to płaski tępy nóż też wystarczy,byle uważnie się posługiwać. Demontaż,trzeba zdjąć wąską ramkę która jest wokoło licznika,jak się to ruszy to następna osłona też pójdzie.Żeby lepiej ramka wychodziła,najlepiej kierownicę opuścić na maxa w dół,bo w ramce licznika od dołu są zaczepy które dość głęboko siedzą,są w miarę elastyczne więc nie ma problemu że się połamią.Jak wyjmie się ramki to w rękę wkrętak krzyżowy i odkręcamy śruby.Po odkręceniu zegary mamy w ręce. Podświetlenie w zegarach jest na ledach Wracam z feedbackiem. Wszystko się zgada, pamięć w liczniku. Przy przeglądzie dostałem papier z informacją, że wymieniony licznik, na starym przebieg był taki a na nowym taki. Całość kosztowała mnie jakieś 200zł z licznikiem i papierem. Ja znalazłem na allegro licznik, który miał dokładnie taki numer jak mój i wszystko działa jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosfet Posted August 30 Share Posted August 30 Może ktoś napisać krok po kroku jak wyjąć licznik w k13 (2012)? Oświetlenie obrotomierza całkiem padło i w nocy słabo to wygląda. Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted September 2 Share Posted September 2 Licznik ma plastikową ramkę taką obwódkę,Musisz po prostu,albo specjalnymi łyżkami podważyć,albo jakimś nożem,tępym żeby nie pokiereszować.Wszytkie plastiki są na zatrzaskach.Żeby to powyjmować musisz kierę opuścić w dół na maxa,a i tak będzie troszkę przepychanki z wyjęciem osłony z ramką...ale da się.Później trzeba już posłużyć się wkrętakiem krzyżowym,żeby wykręcić śruby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosfet Posted September 4 Share Posted September 4 Dzięki za odpowiedź. Srebrna obwódka jest jakby zlana z kokpitem. Jedyne co to udaje się odczepić z zatrzasków czarną ramkę, tą między licznikiem a srebrną obwódką. Nie bardzo chce wyjść. Podsyłam fotkę. Nie chcę dalej działać, żeby nie pokiereszować czegoś bez potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mosfet Posted September 6 Share Posted September 6 W dniu 4.09.2024 o 08:48, Mosfet napisał: Dzięki za odpowiedź. Srebrna obwódka jest jakby zlana z kokpitem. Jedyne co to udaje się odczepić z zatrzasków czarną ramkę, tą między licznikiem a srebrną obwódką. Nie bardzo chce wyjść. Podsyłam fotkę. Nie chcę dalej działać, żeby nie pokiereszować czegoś bez potrzeby. Edit: Żadne ramki ani obwódki. Łyżki, noże też nie potrzebne. Gołe ręce i torx 20. JACKO29, twoja metoda dotyczy K12. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts