grzesiek_1986 Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Witam, z jakiego tworzywa jest przedni błotnik w xtrailu? Pytam bo ostatnio go rozwaliłem i chce sobie kupić materiał do pospawania go. Spawał to ktoś może? Da się to zrobić bez problemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polo32 Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Jak rdzewieje - to stalowy . Nie lepiej kupić używany pod kolor i przełożyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunder Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 To będzie Poliamid PA6. Tylko czy jest sens się w to bawić? Chyba że masz doświadczenie w tej materii. Ja poszukałbym na szrocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudson Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 akurat u siebie po kolizji zauważyłem ,że materiał z którego jest on zrobiony fajnie pęka bez naprężania wielkiego i łatwo dopasować połamane elementy a następnie skleić je. Jak pospawać to od spodu to można osiągnąć w miarę efekt bez lakierowania. U mnie niestety brakowało elementów więc używkę wstawiłem. Chyba ,że mocowanie masz połamane to wtedy bym się nie bawił. ( ten przedni wąs przykręcany pod zderzakiem trzyma się na dość krótkim odcinku do reszty zderzaka i musiał byś tam nawalić sporo materiału aby to wzmocnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Naprawa minimum 50. Można kupić pod kolor za 100+kurier 30-50 na gotowo, często idealny. Jednak może mieć rysy i wtedy co? Trzeba lakier albo następny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_1986 Posted March 16, 2018 Author Share Posted March 16, 2018 Myślę że warto naprawic bo pekniecie jest nie duze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 ja bym tego nie ruszał w ogóle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunder Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 ja bym tego nie ruszał w ogóle Trochę odstaje. Zahaczy gaciami i roztarga, ... gacie lub błotnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 albo reklamówkę z Dino i piwa polecą... Trzeba kleić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_1986 Posted March 16, 2018 Author Share Posted March 16, 2018 Trochę odstaje. Zahaczy gaciami i roztarga, ... gacie lub błotnik Haha tez tak mysle... coś może nie wytrzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudson Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 Bez odkręcania błotnika od spodu zgrzać miejsce pęknięcia lutownicą nawet zwykłą bez dodawania materiału wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 Niestety Chudsy, nie wystarczy. Wspawywałem nawet druciki w poprzek. Nie pomogło. Ale profesjonalista dał radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudson Posted March 17, 2018 Share Posted March 17, 2018 W takim miejscu jak to na zdjęciu ? Zlutowałem koleżance na szybko w ten sposób cały zderzak pęknięty na pół w megance i trzyma się już 3 miesiące. To miejsce błotnika nie jest jakoś szczególnie obciążone. Oczywiście o ile ktoś się nie opiera o niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karibox1 Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 nie, na zderzaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts