Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[T30] Błotnik przedni

grzesiek_1986
 Share

Recommended Posts

Witam, z jakiego tworzywa jest przedni błotnik w xtrailu? Pytam bo ostatnio go rozwaliłem i chce sobie kupić materiał do pospawania go. Spawał to ktoś może? Da się to zrobić bez problemu?

Jak rdzewieje - to stalowy :). Nie lepiej kupić używany pod kolor i przełożyć?

To będzie Poliamid PA6. Tylko czy jest sens się w to bawić? Chyba że masz doświadczenie w tej materii. Ja poszukałbym na szrocie.

akurat u siebie po  kolizji zauważyłem ,że materiał z którego jest on zrobiony fajnie pęka bez naprężania wielkiego i łatwo dopasować połamane elementy a następnie skleić je. Jak pospawać to od spodu to można osiągnąć w miarę efekt bez lakierowania.  U mnie niestety brakowało elementów więc używkę wstawiłem.  Chyba ,że mocowanie masz połamane to wtedy bym się nie bawił. ( ten przedni wąs przykręcany pod zderzakiem trzyma się na dość krótkim odcinku do reszty zderzaka i musiał byś tam nawalić sporo materiału aby to wzmocnić. 

Naprawa minimum 50. Można kupić pod kolor za 100+kurier 30-50 na gotowo, często idealny. Jednak może mieć rysy i wtedy co? Trzeba lakier albo następny

Myślę że warto naprawic bo pekniecie jest nie duze.4dbdbd3654f446d121d558d00f970aa2.jpg

ja bym tego nie ruszał w ogóle

Trochę odstaje.

Zahaczy gaciami i roztarga, ... gacie lub błotnik ;)

albo reklamówkę z Dino i piwa polecą...

Trzeba kleić.

:icecream:

Trochę odstaje.

Zahaczy gaciami i roztarga, ... gacie lub błotnik ;)

Haha tez tak mysle... coś może nie wytrzymać :)

Bez odkręcania błotnika od spodu zgrzać miejsce pęknięcia lutownicą nawet zwykłą bez dodawania materiału wystarczy 

Niestety Chudsy, nie wystarczy. Wspawywałem nawet druciki w poprzek. Nie pomogło. Ale profesjonalista dał radę.

W takim miejscu jak to na zdjęciu ?

Zlutowałem koleżance na szybko w ten sposób cały zderzak pęknięty na pół w megance i trzyma się już 3 miesiące. To miejsce błotnika nie jest jakoś szczególnie obciążone. Oczywiście o ile ktoś się nie opiera o niego.