Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Uruchamianie - problem


wojciechu11

Recommended Posts

wojciechu11

Witam. Pytanie dotyczy modelu T32. Pojawia mi się ostatnio dosyć często problem podczas uruchamiania samochodu, objawiający się pojawianiem komunikatu o usterce zwalniania blokady kierownicy. Jak mi się pojawi komunikat procedura opisana w instrukcji nie pomaga. Zauważyłem, że czasami pomaga całkowite zamknięcie na chwilę samochodu, ale nie zawsze. Jest to uciążliwe, i zamierzam udać się z tym problem do aso, ale najpierw postanowiłem zasięgnąć opinii na forum może ktoś miał podobny problem. Nie pojawia się to często, i obawiam się, że ja zostawię samochód a aso nie zauważy problemu, ponieważ podczas ich "testów" nic nie stwierdzą. Pozdrawiam

Komunikat Xtrail.jpeg

Link to post
Share on other sites

Nie wiem, czy pomoge, mialem podobny problem w VW, kierownica wyswietlona na desce i problem z uruchomieniem auta, u mnie padal akumulator i byl problem z odblokowaniem elektrycznego wspomaganie przed rozruchem, po wymianie akumulatora  jak reka odjal. 

Link to post
Share on other sites
wojciechu11

Witam. Akumulator nowy. Nie podejrzewam go więc o dywersję. 

Link to post
Share on other sites

Nowy, nie musi oznaczać sprawny.

 

Link to post
Share on other sites
wojciechu11

Zgadzam sie że nowy nie musi być dobry, ale z założenia nowy samochód to i akumulator ma być dobry. Problem pojawił sie ponownie dzisiaj, próbowałem samochód uruchomić może z 7'. Szlag mnie trafiał, ciagle wyskakiwał komunikat. Nagle zaskoczył, ale robiłem tyle kombinacji : przycisk i sprzęgło, pilot - wyłączenie, kluczyk z dala od drzwi ( bo instrukcja mówi że może żle tam działać),  że nie wiem czy coś pomogło czy po prostu sam zaskoczył bo mu minęło ! 

Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem, nowe auto, a Ty bawisz się w kombinacje. Swoją drogą, jak to rozgryziesz, może być świetnym zabezpieczeniem antykradzieżowym ;)

Jak nie odpali za kolejnym razem, wezwij assistance i niech na lawecie zajedzie do ASO.

Jeszcze raz napiszę, nowy nie znaczy sprawny. Mój przykład, w piątek odebrałem Xtraila, a w poniedziałek dzwoniłem po lawetę i przy przebiegu 98km, pierwszy raz wymieniali sondę lambda.

 

Link to post
Share on other sites

Witam twój problem polega na wewnętrznym błędzie oprogramowania modułu BCM aso powinno wgrać nowa wersje oprogramowania z usuniętym problemem i bedzie ok pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli masz ta usterkę i nie mozesz uruchomić pojazdu odłącz ujemna klemę od akumulatora na ok 15min i powinno byc ok to takie tymczasowe rozwiązanie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to post
Share on other sites
wojciechu11

Byłem dzisiaj w ASO, diagnoza - awaria układu wspomagania kierownicy. Podobno jestem pierwszy z takim problemem. Wspomaganie nie zawsze sie prawidłowo wyłącza i stąd problem z odpalaniem. Mam nadzieję że diagnoza trafna i po wymianie problem zniknie. Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...