Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Almera N15-problemy z rozruchem


mario.6nt6

Recommended Posts

Witam

Niedawno zakupiłem Almere N15, 98 r silnik benzyna 1,4 75KM +LPG. Zakupiony był jak było jeszcze ciepło a w ciągu ostatnich dni wyszedł całkiem nieprzyjemny mankament czyli problemy z odpalaniem na zimnym. Pierwsze co było zrobione to wymiana świec  na nowe oraz wymiana filtru powietrza ale nadal to samo.

Dlatego pytań kilka mam:

Co prawdopodobnie może być jeszcze problemem i jak to sprawdzić? 

Czy znajdzie się ktoś z komputerem co by można błędy sprawdzić z okolic poznania? ewentualnie który mechanik z poznania w miarę ogarnia nissany?

Jest gdzieś jakaś ładna instrukcja/wizualizacja wnętrza komory silnika wraz z opisem części oraz ich montażu/demontażu? 

Dzięki bardzo za pomoc

Link to post
Share on other sites
Andrzej G
2 godziny temu, mario.6nt6 napisał:

Jest gdzieś jakaś ładna instrukcja/wizualizacja wnętrza komory silnika wraz z opisem części oraz ich montażu/demontażu?

W chomikarni tego pełno "N15 - instrukcja PDF"

W Poznaniu masz kilka punktów  "Centra Mocy" w linku na dole masz mapkę. Podjedź - sprawdzą Ci profesjonalnie i za free akumulator i instalację elektryczną.
... a później ew. możesz szukać innych przyczyn.

Link to post
Share on other sites

Jesli masz gaz i problem jest na zimnym, to prawdopodobnie mały paliwowe się rozjechały. Podjedz do dobrego mechanika w twojej okolicy niech ci mapy paliwa i gazu sprawdzi...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • j-maciek
      By j-maciek
      Cześć,
      Auto to Almera N15 1.4 benzyna (z 1999 r. po liftingu). 
      Czy ktoś spotkał się z takim problemem, że obroty spadają poniżej biegu jałowego w końcowej fazie hamowania? 
      Podczas dojeżdżania do skrzyżowania samochód bez gazu hamuje silnikiem, obroty jak i prędkość spadają, w momencie kiedy obroty dochodzą do 1200 wciskam sprzęgło i dohamowuję hamulcem a obroty spadają poniżej obrotów biegu jałowego do jakiś 200 - 300 aby zaraz wskoczyć na obroty biegu jałowego.
      Na Forum jeden z kolegów miał ten sam problem ale z N16 - tam pomogła wymiana uszkodzonego czujnika położenia wału - N15 ma takiego czujnika więc co może być przyczyną tego problemu?
      Dzięki za wszelkie sugestie!
      M.
      PS. Profilaktycznie były wymienione świece i wyczyszczony aparat zapłonowy ale to nie pomogło.
    • saq
      By saq
      Witam, mam problem ze swoją almerą. Auto kupiłem parę miesięcy temu i nie było z nim żadnych problemów, dwa tygodnie temu pierwszy raz pojawił się problem gdy odpaliła i po chwili zgasła, palił się check i nie chciała w ogóle odpalić. Po odłączeniu akumulatora problem znikł, i auto jeździło dwa dni bez problemów. Gdy ponownie po 2 dniach przestała odpalać zacząłem szukać przyczyny, i myślałem że problem się rozwiązał gdy wymieniłem przekaźnik od pompy paliwa za skrzynką z bezpiecznikami (auto na włączonym zapłonie i zaczęła pompa chodzić i gasnąć check, i po chwili zapalał się znowu i pompa się wyłączała i tak parę razy). Chwilowo to pomogło bo auto znów odżyło.
      A wczoraj robiąc krótką trasę auto nagle zgasło i zapalił się check, i zanim wytracił całkowicie prędkość po paru sekundach check zgasł i auto jechało dalej. Będąc na miejscu zgasiłem na chwilę auto, i za pierwszym razem nie odpaliło, dopiero za drugim razem odpalił i bez żadnych problemów już dojechał do domu. I na chwilę obecną auto już nie odpala wcale. Z 3-4 razy miałem wcześniej w ciągu ostatnich dwóch tygodni już taką sytuację że auto na ułamek sekundy podczas jazdy gasło.
      Robiąc samodiagnostykę pokazuje kod błędu "11" - jeden długi i jeden krótki. Z autodaty wynika że problem jest z czujnikiem położenia wału/wałka rozrządu, ale z tego co zdążyłem się dowiedzieć to ten silnik nie posiada tych czujników? I po odłączeniu akumulatora, i ponownym podłączeniu bez odpalania, robiąc samodiagnostykę od razu wyświetla się ten błąd "11".
      Mam nadzieję że ktoś pomoże mnie nakierować gdzie szukać przyczyny bo już nie mam pomysłów. Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź która mogłaby mi pomóc sobie z tym poradzić
    • Dzikrobert
      By Dzikrobert
      Witam, czy ma ktoś z was założone dystanse do almery? Nie znalazłem żadnego gotowego produktu. Znajomy mówił mi że można zrobić patent że starą tarcze hamulcową stoczyć na tokarce żeby został sam środek tarczy i to założyć jednak nadal nie wiem jak obejść te szpilki które po założeniu dystansu będą za krótkie 
    • lewy
      By lewy
      Witam,chciałbym zapytać bardziej obeznanych w temacie Almerki
      1.Nie wiem czy oryginalny ale samochód ma centralny zamek z kluczyka,mam pilot,pytanie brzmi gdzie znajdę moduł od takoowego zamka centralnego oryginalnego.Auto posiada również alarm,ale to napewno nie oryginał w dodatku beznadziejnie zamontowany...
      2.Głośne stuki przy ruszaniu,miał ktoś z tym problem,ja obstawiam albo przeguby wewnętrzne,albo coś nie tak z dyferencjałem w skrzyni,jest to bardzo irytujący stuk i dość odczywalny,najczęściej przy ruszaniu,na pozostałych przełożenia obchodząc się odpowiednio ze sprzegłem da się jechać jak najbardziej płynnie...
      3.Szukam silniczka szyby elektrycznej prawej strony wersji 3d,jeśli ktoś coś by miał byłbym zainteresowany,szukam również zderzaka przedniego z tymi większymi halogenami w dobrym stanie(do ewentualnego przemalowania) na szrotach w mojej okolicy nie ma niczego szczególnego....
       
    • dziad_jihad
      By dziad_jihad
      Witam,
       
      Ostatnio kupiłem kolejną Almerę (poprzednia została niestety skasowana na skrzyżowaniu).
       
      Posiada ona obecnie felgi 15" i opony letnie na niej o profilu 195/50 (średnica opony praktycznie ta sama co fabryczne 175/70 R13). One są już trochę stare, więc trzeba kupić nowe no i oczywiście komplet zimowych. Ten niski profil odbija się trochę na komforcie jazdy i powszechności i cenie tych opon. Myślę czy by nie założyć do niej opon o profilu 195/60, ale to już jest 4cm więcej na średnicy opony od fabrycznego rozmiaru.
       
      I tutaj jest moje pytanie - czy pomimo tych 4cm więcej na średnicy opony będą one pasować? Czy na wybojach nie będzie ona uderzać po błotnikach, czy nie będzie trzeć o błotniki przy skrętach? Nie mam niestety teraz dostępu do swojego samochodu (praca delegacyjna, mój stoi na parkingu firmowym) by to zobaczyć i pomierzyć. Czy ktoś ma doświadczenia z takim rozmiarem w swoim samochodzie?
       
      Szukałem w necie, ale nie za bardzo znalazłem informacje o tym dot. N15, tylko o N16.
       
      Pozdrawiam
×
×
  • Create New...