Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik dmuchawy hałasuje

Rafał1979
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nadmuch działa, zimne - ciepłe, klima jest ok. Natomiast słychać hałas jakby wpadł liść do układu wentylacji.

Tyka coś w nadmuchu, i to nie jest bomba :)  nie ważne czy szybciej czy wolniej.

Podejrzewałem nasiona http://www.encyklopedia.lasypolskie.pl/doku.php?id=k:klon-jawor-nasiona

Mój mechanik mówi że to padający silnik dmuchawy. Gdzie znajduje się silnik dmuchawy, czy samemu można go wymienić ?? Macie jakieś schematy.

Ma ktoś może podobne doświadczenie.

Edytowane przez Rafał1979

4 godziny temu, Rafał1979 napisał:

Natomiast słychać hałas jakby wpadł liść do układu wentylacji.

Całkiem możliwe, że coś wpadło. Dmuchawa jest zaznaczona na zdjęciu. Odkręcasz zaznaczoną śrubkę, wyciągasz wtyczkę, przekręcasz korpus i dmuchawa jest w ręku. Tylko to tak fajnie wygląda na stole. W samochodzie może nie być już tak łatwo, ale trzeba spróbować. Ja w qq nie wyciągałem dmuchawy. Dostęp od strony kierowcy, na prawo i wyżej od pedału gazu.

772117724_nagrzJ10.thumb.JPG.5b6845cf117b6c47f5dea05550e2455a.JPG

10 godzin temu, cezzar1 napisał:

Całkiem możliwe, że coś wpadło. Dmuchawa jest zaznaczona na zdjęciu. Odkręcasz zaznaczoną śrubkę, wyciągasz wtyczkę, przekręcasz korpus i dmuchawa jest w ręku. Tylko to tak fajnie wygląda na stole. W samochodzie może nie być już tak łatwo, ale trzeba spróbować. Ja w qq nie wyciągałem dmuchawy. Dostęp od strony kierowcy, na prawo i wyżej od pedału gazu.

772117724_nagrzJ10.thumb.JPG.5b6845cf117b6c47f5dea05550e2455a.JPG

Wg mnie nie ma opcji wykręcenia dmuchawy bez demontaży nagrzewnicy itd.sama wyminą filtra pyłkowego - jest między tą zardzewiała blaszką a kostką z czarno czerwonymi kablami jest b ciężki.. :-(

Jak się do tego dostanę to dam znać czy to silnik. Niestety może to trochę potrwać. Wiem że będzie to duży kłopot

Edytowane przez Rafał1979

25 minut temu, Rafał1979 napisał:

Jak się do tego dostanę to dam znać czy to silnik. Niestety może to trochę potrwać. Wiem że będzie to duży kłopot

Jest kilka wątków przerabianych na forum.

Poniżej pierwszy z brzegu :)

Miałem nie dawno to samo. Okazało się ,że wpadł mokry liść i on tak hałasował. Ja zrobiłem to tak , wymontowałem schowek po stronie pasażera , włączyłem obieg wewnętrzny i wyłączyłem zapłon .Wsadzasz głowę pod deskę i widzisz wentylator (świecisz latarką) obracałem długim śrubokrętem wentylator aby zobaczyć przyczynę (liść) .Pincetą wyciągnąłem liść i po problemie .Zajęło mi to 40 minut. Jeszcze taka uwaga , aby wymontować schowek musisz zdemontować prawy boczek deski w którym jest wyłącznik poduszki pasażera .Zanim włączysz zapłon , musisz podłączyć go z powrotem , bo inaczej to łapie błąd poduszki .

• 3 tygodnie później...

Witam,

Napisz lepiej jak udało Ci się rozpołowić wentylator i dostać się do wirnika... Wymieniałeś sam wirnik, czy cały wentylator? Tak z ciekawości zapytałem w serwisie ile kosztuje nowy oryginalny. Dobrze, że siedziałem podczas rozmowy telefonicznej... 1710 pln.

Co do demontażu całego wentylatora, trzeba zdemontować osłonę pod kierownicą, rurę od nadmuchu powietrza, pedał gazu i hamulca (są na jednym uchwycie), silniczek od przepustnicy przy filtrze kabinowym. Potem to już tylko gimnastyka i sprawne ręce. Generalnie przerąbane.

Pozdrawiam.

Silnik dmuchawy kosztuje parę groszy w porównaniu z serwisem. Ściągasz wentylator, zakładasz na nowy silnik i wszystko gra. https://allegro.pl/oferta/silnik-dmuchawy-nawiewu-nissan-qashqai-i-06-13-6769865505

14 godzin temu, bhtom napisał:

Witam,

Napisz lepiej jak udało Ci się rozpołowić wentylator i dostać się do wirnika... Wymieniałeś sam wirnik, czy cały wentylator? Tak z ciekawości zapytałem w serwisie ile kosztuje nowy oryginalny. Dobrze, że siedziałem podczas rozmowy telefonicznej... 1710 pln.

Co do demontażu całego wentylatora, trzeba zdemontować osłonę pod kierownicą, rurę od nadmuchu powietrza, pedał gazu i hamulca (są na jednym uchwycie), silniczek od przepustnicy przy filtrze kabinowym. Potem to już tylko gimnastyka i sprawne ręce. Generalnie przerąbane.

Pozdrawiam.

Odkrecasz wentylatorek od wirnika(nakretka) i podstawę (śrubka) , 

Przed rozpołowieniem silnika wyjmij szczotki potem musisz w obudowie ze stojanem pościskać  podwójne wypustki i zdjąć zawleczkę i podkładki z wirnika od strony szczotek

20190121_195719.jpg

20190121_195748.jpg

Edytowane przez arttele