Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl
bob123

nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

bob123

nissan primera p 11 2.0 b 2001 rok po włączeniu świateł mijania zgasł tak dwa razy . Zostawiłem go na noc i rano był rozładowany akumulator , podładowałem ale nie chce odpalić rozrusznik kręci niema iskry i paliwo nie dochodzi .Wymieniłem w alternatorze szczotki były zjechane do zera . Dalej nie odpala nie pokazuje żadnego błędu .Sprawdziłem że do cewki zapłonowej nie dochodzi prąd , bezpieczniki i przekażniki są dobre nie wiem co dalej .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ulisses

Kontrolka NATS gaśnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Alban2004

Przepraszam ,ze tak poza tematem ale nie moge wyslac wiadomosci prywatnej do kolegi Ulisses a potrzebny kontakt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ulisses

 

14 minut temu, Alban2004 napisał:

Przepraszam ,ze tak poza tematem ale nie moge wyslac wiadomosci prywatnej do kolegi Ulisses a potrzebny kontakt

Możliwe, że skrzynka się zapchała, teraz działa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
bob123
2 godziny temu, ulisses napisał:

Kontrolka NATS gaśnie?

a gdzie ta kontrolka się znajduje

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
polo32

Na podszybiu ewent. w tablicy wskaźników. Prawidłowo po wyjęciu kluczyka ma migać, a po jego włożeniu do stacyjki gaśnie. Jednostajne świecenie świadczy o problemie z NATS.

Sprawdź dokładnie (ewent. wymień na nowe) czy bezpieczniki ozn. ENGINE CONT. pod maską są sprawne. Dalej to sprawdzenie zasilania ECU poprzez przekaźnik w skrzynce przekaźników (drugi w kolejności licząc od reflektora, w rzędzie bliżej błotnika).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
bob123
2 godziny temu, polo32 napisał:

Na podszybiu ewent. w tablicy wskaźników. Prawidłowo po wyjęciu kluczyka ma migać, a po jego włożeniu do stacyjki gaśnie. Jednostajne świecenie świadczy o problemie z NATS.

Sprawdź dokładnie (ewent. wymień na nowe) czy bezpieczniki ozn. ENGINE CONT. pod maską są sprawne. Dalej to sprawdzenie zasilania ECU poprzez przekaźnik w skrzynce przekaźników (drugi w kolejności licząc od reflektora, w rzędzie bliżej błotnika).

Wszstkie bezpieczniki i przekażniki są sprawne . Sprawdziłem przy zdjętej klemie minusowej przejście przewodów z cewki do akumulatora minus jest a gdy założę klemę minusową to niema . Nadmieniam że mam wstawiony gaz  .Nissany mam od 1993 pierwszy to sunny i primera nigdy nie miałem takiego problemu .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
polo32

Sprawdź i oczyść połączenie masowe między nadwoziem a silnikiem (masa jest przykręcona do skrzyni biegów - czasami koroduje/śniedzieje połączenie), ewent. daj bezpośrednie połączenie masowe na silnik z klemy (-) akumulatora.

Posprawdzaj pozostałe połączenia masowe (zwłaszcza pod akumulatorem,  na podłużnicy koło pompy ABS oraz z tyłu silnika (na środku pod kolektorem ssącym). Ta ostatnia masa (podwójna - w dwóch miejscach) jest odpowiedzialna za połączenie masowe ECU (sterownika silnika) - Nissan pod tym względem jest b. kapryśny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×