tuarek Posted February 24, 2019 Share Posted February 24, 2019 Cześć. Mam składane elektrycznie lusterka, które pod wpływem czasu/brudu zatarły się. Jak wiadomo są nierozbieralne więc nie ma jak ich wyczyścić. Kiedyś na youtubie oglądałem filmik chyba z Turcji jak właściciel nawiercał małym wiertełkiem w odpowiednim miejscu obudowę, aplikował wd40 i lusterka ponownie można było składać. Problem w tym że nie potrafię tego filmiku namierzyć ponownie. Ktoś pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skerim Posted February 25, 2019 Share Posted February 25, 2019 Temat lusterek widziałem u nas na forum, ale na temat ich nawiercania tam nie było ... Szukaj i wrzuć jak znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_es Posted March 4, 2019 Share Posted March 4, 2019 A jak sprawdzić czy ma się taka opcje u siebie? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuarek Posted April 11, 2019 Author Share Posted April 11, 2019 Przycisk z lewej strony kierownicy obok regulacji lusterek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beast Posted April 20, 2019 Share Posted April 20, 2019 A da się ustawić żeby lusterka składały się z pilota przy zamykaniu auta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sq9mcs Posted April 20, 2019 Share Posted April 20, 2019 Tak. Podłączasz Consulta do BCMu i programujesz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 Witam! Macie może wiedzę ilu pinowe sa lusterka skladane elektrycznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 W dniu 24.02.2019 o 12:34, tuarek napisał: Cześć. Mam składane elektrycznie lusterka, które pod wpływem czasu/brudu zatarły się. Jak wiadomo są nierozbieralne więc nie ma jak ich wyczyścić. Lusterka są jak najbardziej rozbieralne. Trzeba mieć odpowiednie narzędzie duża cierpliwość i jesr cholernie mało miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkek1912 Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 Ja obstawiam 7-pin. 3 - ustawianie, 2 - grzanie, 2 - składanie. Kamer i kierunku chyba w tym modelu nie było? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 Tu jest temat o lusterkach,więc tu wrzucę zdjęcia po demontażu szkła. Uwagę mam jedną taka, że z obudowy w Pathfinderach szklo lusterka wyjmuje się ciągnąc je za dol lustra. Wtedy mamy 99% szansy ze nie pęknie, nie uszkodzą się zatrzaski i zawiasy tego lustra. 4 minuty temu, marcin1621 napisał: Tu jest temat o lusterkach,więc tu wrzucę zdjęcia po demontażu szkła. Uwagę mam jedną taka, że z obudowy w Pathfinderach szklo lusterka wyjmuje się ciągnąc je za dol lustra. Wtedy mamy 99% szansy ze nie pęknie, nie uszkodzą się zatrzaski i zawiasy tego lustra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popeye Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 To gdzie jest silniczek i trybiki od składania? Schowane w tym czarnym wkładzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 4 godziny temu, Popeye napisał: To gdzie jest silniczek i trybiki od składania? Schowane w tym czarnym wkładzie? Właśnie tam w tym czarnym wkładzie. Mam za jakiś czas zamiar dorobić klucz do rozkładania tego mechanizmu wtedy drobie dokładne zdjęcia krok po kroku jak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzaski Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Dzieki. Wlasnie takich fot brakowalo. Dlaczego chcesz dorabiac klucz? Jest jeszcze jakas sruba ktorej nie widac? Ze zdjec wynika ze to zwykly imbus czy tam hex jak kto woli nazywac. Sent from my NTH-NX9 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Tam są torxy,i odkrecaja one to czarne od obudowy i tylko tyle. Jeden torx jest dodatkowo od spodu. Za tym czarnym elementen w rogu jest taki pierscien z dwoma wycieciami. Klucz jest potrzebny zeby rozłączyć obudowę lusterka od elementu, który przykręcasz do drzwi auta. I tylko wtedy można bezinwazyjnie rozebrać lusterko. W środku jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzaski Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Aaaa... To musze chyba jednak isc do okulisty. Ale nie bardzo kumam jak ten pierscien odkrecic. W kazdym razie dobrze ze juz mniej wiecej wiadomo jak dojsc do tego etapu. A ten czarny element chyba da sie jakos rozlozyc? Sent from my NTH-NX9 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 2 godziny temu, Grzaski napisał: Aaaa... To musze chyba jednak isc do okulisty. Ale nie bardzo kumam jak ten pierscien odkrecic. W kazdym razie dobrze ze juz mniej wiecej wiadomo jak dojsc do tego etapu. A ten czarny element chyba da sie jakos rozlozyc? Sent from my NTH-NX9 using Tapatalk Po rozpięciu lusterka na pół,są tam kolejne torxy i dalej można rozbierać. Pokaże o co tam chodzi jak będę miał chwilę abym mógł poświecić czas na tą grzebanine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popeye Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 No ale z tego co widzę, to główną przyczyną nie składania się lusterek jest w naszym przypadku brud i nadmierne tarcie między obracającymi się obudowami, prawda? Myślałem, że tam są jakieś otwarte przekładnie, trybiki, które się brudzą, ale to wszystko jest zamknięte i zabezpieczone przed brudem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 (edited) Nie będzie dodatkowych zdjęć bo okazało się że jest jakiś limit ogólny którego ja nie potrafię przeskoczc. Otóż lusterko(mechanizm skladania) w żaden sposób nie jest pyłoszczelne idt. W wersji z elektrycznie składanymi lusterkami są tam dwa lozyska które zmniejszają tarcie. Ale jak to już wiadomo że woda plus kurz plus czas równa się problem,więc tak samo jest i w tym przypadku. U mnie łożysko górne było unieruchomione co skutkowało tym że lusterko się składało do połowy na początku wd40 mu troche pomógł później problem się pogłębił. Sam silnik z przekładniami też nie jest wogole chroniony. Jak ktoś ma ochotę na maila mogę podesłać. Edited January 19, 2022 by marcin1621 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzaski Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Nie będzie dodatkowych zdjęć bo okazało się że jest jakiś limit ogólny którego ja nie potrafię przeskoczc. Otóż lusterko(mechanizm skladania) w żaden sposób nie jest pyłoszczelne idt. W wersji z elektrycznie składanymi lusterkami są tam dwa lozyska które zmniejszają tarcie. Ale jak to już wiadomo że woda plus kurz plus czas równa się problem,więc tak samo jest i w tym przypadku. U mnie łożysko górne było unieruchomione co skutkowało tym że lusterko się składało do połowy na początku wd40 mu troche pomógł później problem się pogłębił. Sam silnik z przekładniami też nie jest wogole chroniony. Jak ktoś ma ochotę na maila mogę podesłać.Super. Jak najbardziej bym reflektowal na foty bo czeka mnie to samo. Moze jak wysles do mnie to ja bede mogl wrzucic.. Sent from my NTH-NX9 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzaski Posted January 20, 2022 Share Posted January 20, 2022 Foty dzieki forumowiczowi Marcin1621Sent from my NTH-NX9 using TapatalkI jeszcze kilkaSent from my NTH-NX9 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1621 Posted January 20, 2022 Share Posted January 20, 2022 Dzisiaj wszystkie plastikowe i aluminiowe elementy oprocz elektroniki i lozysk poszły do mycia w zmywarce. Jak będę miał wszystkie potrzebne maretialy to będę skladal te cuda i montował spowrotem na auto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prezes_ddz Posted May 16 Share Posted May 16 (edited) Hej, odgrzeje troche kotleta, ma ktoś zdjęcie jak powinien wyglądać ten klucz do rozkręcenia tego lusterka ? Edited May 16 by prezes_ddz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozimierz Posted August 22 Share Posted August 22 W dniu 20.01.2022 o 21:39, marcin1621 napisał: Dzisiaj wszystkie plastikowe i aluminiowe elementy oprocz elektroniki i lozysk poszły do mycia w zmywarce. Jak będę miał wszystkie potrzebne maretialy to będę skladal te cuda i montował spowrotem na auto. Witam. Czy udało się naprawić lusterko? Mam podobny problem. Lusterka składają mi się w 1/3. Chciałbym spróbować je naprawić przed ewentualną wymianą na nowe. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popeye Posted August 26 Share Posted August 26 Zauważyłem że dosyć ważną rolę przy nieskładających się lusterkach odgrywa akumulator. Warto podładować aku zanim się rozbierze lusterka do czyszczenia. Ja ostatecznie nigdy ich nie rozebrałem, a problem zniknął odkąd mam mocny akumulator i od czasu do czasu wypłuczę brud kierując strugę wody pod ciśnieniem między szkło i obudowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts