Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Zablokowany na immo


Recommended Posts

Hej!

To mój pierwszy post więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Od niedawna jestem posiadaczem Primery P11 r. 96' 2.0 benzyna+gaz

Wczoraj pojawił się następujący problem: po odpaleniu samochodu i przejechaniu ok. 30m samochód zgasł i wszystkie kontrolki też zgasły oprócz trzech ( check engine, akumulator i olej). Kręci normalnie ale bez efektu. Pilot od zamka centralnego przestał działać i drzwi muszę zamykać z kluczyka.

Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są w porządku, te pod maską również. Zczytałem błędy zworką i wskazuje ona na immobiliser. Po włożeniu kluczyka lampka immo gaśnie i nie mryga (tak jak być powinno?) Wyczyściłem styki anteny immo, popatrzyłem czy nic tam się nie poodpinało ale nic nie pomogło.

Czy macie może drodzy forumowicze jakieś pomysły? Wszystkie tematy z tym związane przeczytałem od deski do deski ale nie pomogło.

Pozdrawiam!

 

Edited by Jkubaj
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jkubaj napisał:

Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są w porządku, te pod maską również. Zczytałem błędy zworką i wskazuje ona na immobiliser. Po włożeniu kluczyka lampka immo gaśnie i nie mryga (tak jak być powinno?)

Kontrolka immobilisera ma zgasnąć z chwilą przełączenia kluczyka stacyjki w położenie zapłonu (zapalają się kontrolki tablicy wskaźników). Jakie konkretnie błędy wyświetliły się ?

Link to post
Share on other sites

Kontrola immo gaśnie ale nie zapalają się kontrolki oprócz trzech wymienionych. Kod 141 i 143

Link to post
Share on other sites

Trochę dziwne. Z opisu wynika, że komunikacja między transponderem (pastylka w kluczyku) a odbiornikiem immo istnieje (gaśnie kontrolka immo). Dlaczego jednak sterownik silnika (w nim jest immo) wysyła sygnał o błędach  i blokuje uruchomienie silnika? Sprawdź dokładnie odbiornik z pętlą indukcyjną (koło stacyjki) oraz jego połączenie z ECU (pin1, przewód pomarańczowy), oraz połączenie z masą (pin 4, przewód czarny). Czy słychać pracę pompy paliwa (przez krótką chwilę po włączeniu zapłonu)?

Ponadto do sprawdzenia masa ECU (na silniku, z tyłu kolektora ssącego) oraz przekaźnik sterownika silnika (relay ECU) w skrzynce przekaźników pod maską (drugi w rzędzie bliżej błotnika - brązowy, licząc od przodu). Po wyjęciu tego przekaźnika, sprawdź obecność napięcia i masy w gnieździe) https://nz/viewtopic.php?f=22&t=23376

 

Link to post
Share on other sites

Połączenia odbiornika z pętlą niestety nie udało mi się sprawdzić- nie jestem pewny czy patrze na dobrą kostke i nie chce czegos spaprać. Pompy paliwa nie słychać. Przewody za kolektorem są podłączone ale nie sprawdzałem jeszcze mernikiem bo miałem za mało czasu żeby się tam dopchać.

Przekaźnika sterownika silnika nie mogłem znaleźć, prawdopodobnie u mnie jednak wygląda on inaczej(zdj poniżej) zamieniałem je miejscami ale nic to nie pomogło.. wszystkie bezpieczniki sprawdzone, przepalony jedynie jeden od podgrzewania foteli 20A w kabinie. 

Dzięki wielkie za dotychczasowe wskazówki! Chyba jednak będę musiał poszukać fachowca..

20190308_154715.jpg

Link to post
Share on other sites

Ok, czyli szukać gdzieś w rejonie nóg pasażera? Dostęp raczej powinien być łatwy czy możliwe że jest gdzieś pod kokpitem?

Widziałem jeszcze 2 niebieskie przekaźniki w skrzynce bezpieczników w kabinie.

 

Pozdrawiam!

Link to post
Share on other sites

Nie - te przekaźniki o których mówimy, powinny być pod maską, na środku grodzi silnikowej (rysunek niedokładnie pokazuje). Tamte niebieskie są od czego innego.

Link to post
Share on other sites

Niestety nie posiadam schematu tego rocznika Primery P11, połączenia mogą być inne od tych wspomnianych wcześniej. Jedynie możesz sprawdzić masy oraz sprawność przekaźnika. 

Link to post
Share on other sites

Nissan cudownie ozdrowiał i odpalił bez problemu, wszytko wróciło do normy. Da się jakoś samodzielnie teraz odłączyć immo? I tak pewnie podjadę do jakiegoś fachowca żeby przejrzał elektryke.

Dzięki wielkie za pomoc!!

Link to post
Share on other sites

Piętą achillesową Nissanów w elektryce jest zanik połączenia z masą (przerwa, śniedz itp.), a tych miejsc jest kilkanaście. Dlatego, przy ewent. problemach (oprócz sprawdzenia bezpieczników i napięć), trzeba zacząć od sprawdzenia połączeń masowych z nadwoziem oraz nadwoziem a silnikiem. 

Co do osunięcia immo - to zależy jaki masz sterownik silnika: Lukas-a (łatwiej), Boscha czy Hitachi. Niezależnie od tego - zajmują się tym osoby, którzy nie chwalą się tym na forach :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...