Jump to content
Sign in to follow this  
stelegowski

Wycieraczki Nissan NOTE 20010

Recommended Posts

stelegowski

wycieraczki odmaiawiją posłuszeństwa

początkowo działały coraz wolniej,  teraz nie reaguja na manetke, po powrocie manetki na 0 próbują wykoać w żołwim tempie ostatnie polecenie.

Pytanie: co to może być?:

czy

przekładnia do wymiany (koszt orientacyny materiału i robocizny)

czy też

silnik ( koszt orientacyjny mareriału i robocizny)

jakiś sensowny warszatat polecacie w Warszawie ?

Dziękuje za pomoc

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
stelegowski

Może ktos ma jakis tutoral ( foto , link) jak dostac sie do mechanizmu wycieraczek zdjecie pokryw  , bo może wystarczy nasmarowwanie

dziekuję

Share this post


Link to post
Share on other sites
MarcinJ

1. Ściągasz dobrym ściągaczem ramiona wycieraczek.

2. Od spodu, po otwarciu maski, demontujesz plastikowy panel przy szybie - kilka zatrzasków, łatwo się łamiących - więc uwaga. 

3. Jak zobaczysz mechanizm to są chyba 3 śruby plus kostka elektryczna do wypięcia.

4. Na 99% masz zapieczone tuleje gdzie nachodzą wycieraczki. Do rozebrania (wybicia/ wycisnięcia). Jeżeli się uda - mocno i porzadnie spolerować papierem do błysku, jak są wżery to nic nie zrobisz. "Zatopić" w jakimś gęstym smarze i poskładać.

5. Po złożeniu całości powinno działać.

Ja tak 3 razy robiłem, aż w końcu wielokliny się już poddały i skończyło się nowym mechanizmem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
koni4444

U mnie było to samo.
Udąło się wybić sworzeń który miał wżery. Zatopiłem w tawocie i złożyłem, ale teraz mam problem tj. wycieraczki przy wkonaniu ruchu idą do góry i od razu spadają na dół. Co może być przyczyną?

20190725_211414.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
MarcinJ

Nie masz gdzieś luźnego połączenia? Któryś z wieloklinów może nie nabity do końca?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
chris1977

(Nissan Note 1.6 benzyna 2008) Witam u mnie umarły wycieraczki wczoraj. Żadnych objawów, po prostu cisza. Sprawdziłem bezpiecznik, potem u elektromechanika wymieniliśmy przekaźnik, na krótko podpięty silniczek - działa, ale próbówka 12V w kostce nie działa, która idzie do silniczka, nie podaje prądu na niego. W sumie zgłupiałem o co tu chodzi. Elektromechanik twierdzi, że trzeba wymienić cały ten moduł IPDM, że niby tam jeszcze jeden jest jeszcze jeden przekaznik do wycieraczek wlutowany, który padł. Cała ta diagnoza była niepewna i sam elektryk nie był o niej przekonany. Jedno jest pewne na kostce, złączce do silniczka nie ma prądu, a silniczek działa "na krótko". Jaki może być powód, że wycieraczki nie działają? Nadmienie, że sprawdzany był przełącznik wycieraczek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
janio

W moim przypadku było tak że wycieraczki przednie stanęły na środku szyby. Po około minucie, po ponownym przełączeni dźwigni(manetki) ruszyły i zatrzymały się. Chodziły na szybkim biegu, natomiast na wolniejszym nie.  Stawały w czasie jazdy w dowolnym momencie. Brałem pod uwagę, bezpiecznik, przekaźnik, itp. Okazało się u elektryka (dobry elektryk samochodowy), że to silniczek. Po rozebraniu, wyczyszczeniu i ponownym złożeniu silniczka wycieraczki pracują jak nowe. Może trzeba iść tą drogą?

Edited by janio

Share this post


Link to post
Share on other sites
chris1977

ale na wtyczce do silniczka nie ma napięcia...elektryk obstawia moduł 284B7AX61A, jedni nazywają go skrzynką bezpieczników, inni BSI/BSM

Edited by chris1977

Share this post


Link to post
Share on other sites
M@reS

Jak na wtyczce nie ma 12V to niech sprawdzi dojście do modułu wycieraczek. Jak tam 12V dochodzi to moduł do podmiany. Ale raczej to niemożliwe. Te moduły się nie psują. No chyba , że masz pecha.

Ja by sprawdził jeszcze raz silnik.....bo Notek ma dużo zabezpieczeń i może jak nie jest podpięta wtyczka nie będzie napięcia?? A te silniki mają chyba 3 tryby. Więc podpięcie na stale może uruchomić jeden z nich, co nie koniecznie oznacza że silniczek jest OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chris1977

ten gość to elektryk elektronik, pokazał mi na module, że tam gdzie wychodzi przewód do wtyczki nie ma napięcia, jakoś na module jest miedzy hi/low i main wipers nie przechodzi napięcie. Zamówiłem używkę  284B7AX61A za 35 zł. Zobaczymy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
chris1977

Modul wymieniony, kupilem dwie uzywki na allegro, przelozylem jedna z nich, wycieraczki ozyly. Wczesniej sprawdzilem i przelozylem wszystkie bezpieczniki i przekazniki, bo tych uzywanych nie bylem pewnien. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×