Jump to content
Wspieramy Kacpiego, synka naszego kolegi Read more... ×
toporr23

Qashqai II - wymiana radia na chińczyka z androidem

Recommended Posts

stasziek

Extra to wyglada. Przeraza mnie ilosc kabelkow, znajac mnie, pewnie cos zle bym podlaczyl :))) Ile kosztuje taka stacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
10 minut temu, stasziek napisał:

Extra to wyglada. Przeraza mnie ilosc kabelkow, znajac mnie, pewnie cos zle bym podlaczyl :))) Ile kosztuje taka stacja?

Nie jest trudno podłączyć wszystko do siebie pasuje. Jest instrukcja.

Kupiłem tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/32993926906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15fc5c0fOsKJg7

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
stasziek

@makrys

pisales jeszcze, ze czekasz na nowe kable? o co chodzi? podeslali Ci jakies zle? pisales tez, ze miales jakies problemy i sklep z ali Ci pomogl? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
JACKO29

Stasziek,kup po prostu u polskiego sprzedawcy,wszystkie kabelki będziesz miał pod ręką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tz1609

Tylko u polskiego sprzedawcy zapłaci około 1000 PLN więcej. Ja też kupowałem na Ali i mały przyjaciel w razie problemów zawsze służył pomocą :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
Godzinę temu, stasziek napisał:

@makrys

pisales jeszcze, ze czekasz na nowe kable? o co chodzi? podeslali Ci jakies zle? pisales tez, ze miales jakies problemy i sklep z ali Ci pomogl? 

W głośnikach gdy jest radio wyciszone słychać delikatne szumy. Wg chinczyka wina może być po stronie przewodów. Dodatkowo wyśle mi też nowego Canbusa. Na początku nie mogłem włączyć kamer, następnie nie mogłem zmienić podglądu kamer. Bardzo zależało mi aby ekran podzielony był na "pół" i mogłem mieć włączone 2 rózne aplikacje. ( Radio+  navi , yanosik youtuba itd ) Okazało się że nowe oprogramowanie jest z błędami i dlatego występowały problemy. Dostałem inne oprogramowanie wgrałem i nie ma problemów. Dużo również się dowiedziałem ze strony:

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=918418&st=1100

Sklep bardzo pomocny nie ma problemu z komunikacją ( język angielski jest wymagany - ewentualnie tłumacz google :):):) )

 

21 minut temu, robi173 napisał:

Wpadła  Ci paczka na VAT?

 Nie , ponieważ wybrałem dostawę z Niemiec. Chociaż paczka przyszła z Anglii

 

Edited by Makrys

Share this post


Link to post
Share on other sites
mahtew
3 minuty temu, Makrys napisał:

W głośnikach gdy jest radio wyciszone słychać delikatne szumy. Wg chinczyka wina może być po stronie przewodów. Dodatkowo wyśle mi też nowego Canbusa. Na początku nie mogłem włączyć kamer, następnie nie mogłem zmienić podglądu kamer. Bardzo zależało mi aby na ekran był podzielony na pół i mogłem mieć włączone 2 rózne aplikacje. ( Radio+  navi , yanosik youtuba itd ) Okazało się że nowe oprogramowanie jest z błędami i dlatego występowały problemy. Dostałem inne oprogramowanie wgrałem i nie ma problemów. Dużo również się dowiedziałem ze strony:

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=918418&st=1100

Sklep bardzo pomocny nie ma problemu z komunikacją ( język angielski jest wymagany - ewentualnie tłumacz google :):):) )

 

 Nie , ponieważ wybrałem dostawę z Niemiec. Chociaż paczka przyszła z Anglii

 

"Wg chinczyka wina może być po stronie przewodów"

 

to jest to o czym pisałem wcześniej. nie jest to wina przewodów. jest to znany problem z tymi nowymi płytkami MAX6. cewka albo jakiś inny element piszczy - i jest to słyszalne (po przyłożeniu głowy do obudowy), a przekłada się na dźwięk z głośników. na 4pda znaleźli rozwiązanie takie, że przelutowują kable (chyba z preampa) i problem sam się rozwiązuje. też mam płytkę MAX6 i też mam szum statyczny w głośnikach.w każdym razie dostałem zwrot za płytkę MCU:D

jaką wersję MCU Ci podesłali oraz jaką wersję androida masz wgraną?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
5 minut temu, mahtew napisał:

"Wg chinczyka wina może być po stronie przewodów"

 

to jest to o czym pisałem wcześniej. nie jest to wina przewodów. jest to znany problem z tymi nowymi płytkami MAX6. cewka albo jakiś inny element piszczy - i jest to słyszalne (po przyłożeniu głowy do obudowy), a przekłada się na dźwięk z głośników. na 4pda znaleźli rozwiązanie takie, że przelutowują kable (chyba z preampa) i problem sam się rozwiązuje. też mam płytkę MAX6 i też mam szum statyczny w głośnikach.w każdym razie dostałem zwrot za płytkę MCU:D

jaką wersję MCU Ci podesłali oraz jaką wersję androida masz wgraną?

 

 

 

Mcu mam wersję 3.30 , android 9 wgrałem oprogramowanie HCT6__9.0_ota (20190603)

Edited by Makrys

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinki18
W dniu 22.08.2019 o 10:30, Makrys napisał:

Nie jest trudno podłączyć wszystko do siebie pasuje. Jest instrukcja.

Kupiłem tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/32993926906.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15fc5c0fOsKJg7

 

Ja dokładnie od tego samego sprzedawcy kupiłem ponad rok temu. Wszystko super działa i co ważne jak czasami mam pytania do sprzedawcy to zawsze odpisuje.

PS
Chciałem podnieść swoją wersję do androida 9, ale nie mam slotu na kartę sd. W tych nowych wersjach radia slot na kartę jest z boku po prawej stronie. U mnie go niestety nie ma. Myślałem że zapomnieli otworek zrobić, ale na płycie również nie ma gniazda. Jak ktoś wie gdzie je ukryli to będę wdzięczny, bo obszukałem wszystko ale nie znalazłem. Nie rozkręcałem tylko ekranu :)

PS2
Jedyne co bym zmienił to rozdzielczość, bo jednak trochę za mała.

Edited by Pinki18
Nie wpisałem wersji androida

Share this post


Link to post
Share on other sites
POL

Właśnie jestem po montażu tego cuda :) Sam montaż banalnie prosty, choć instrukcja którą dostałem dotyczyła innego modelu, nie można się pomylić (sporo filmików na YouTube).Jedyna rzecz, którą muszę rozgryźć to synchronizacja kontaktów z telefonu. Pierwsze wrażenia niesamowite, radio Nissana a Dasaita to przepaść, jak dzień i noc :) Makrys widzę , że masz zainstalowaną nakładkę - car launcher AGAMA czy się mylę ? Daj znać jak to się sprawuje , bo są różne opinie. Ciekawi mnie też co zmieniło oprogramowanie ( HCT6__9.0_ota (20190603), które wgrałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinki18

Znalazlem slot. Jest po lewej stronie na dole przy krawedzi ramki.
Radio uaktualnione ale mam priblem. Google zada od jakiegos czasu aby zabezpieczyc konto pinem, haslem etc. Jak to zrobie to radio po wylaczeni i wlaczeniu resetuje sie do ustawien fabrycznych. Mial ktos tak? Ewentualnie czy moze ktos potwierdzic taka przypadlosc?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
3 godziny temu, POL napisał:

Właśnie jestem po montażu tego cuda :) Sam montaż banalnie prosty, choć instrukcja którą dostałem dotyczyła innego modelu, nie można się pomylić (sporo filmików na YouTube).Jedyna rzecz, którą muszę rozgryźć to synchronizacja kontaktów z telefonu. Pierwsze wrażenia niesamowite, radio Nissana a Dasaita to przepaść, jak dzień i noc :) Makrys widzę , że masz zainstalowaną nakładkę - car launcher AGAMA czy się mylę ? Daj znać jak to się sprawuje , bo są różne opinie. Ciekawi mnie też co zmieniło oprogramowanie ( HCT6__9.0_ota (20190603), które wgrałeś.

Cześć

Masz rację zainstalowałem car launcher AGAMA do testów. Na razie jest ok. Nic się nie wiesza, chodzi płynnie. Jeśli chodzi o oprogramowanie ( HCT6__9.0_ota (20190603) zainstalowałem ponieważ bardzo mi zależało aby ekran był podzielony na pół. W najnowszym oprogramowaniu nie było takiej możliwości. Kolejna rzecz to ( kwestia gustu ) ładniejszy launcher. ( zdjęcie  z internetu ) w dzień jest jasny jak na zdjęciu w nocy ciemny.

 

UTB8caQ_rMnJXKJkSaelq6xUzXXa6.jpg

58 minut temu, Pinki18 napisał:

Znalazlem slot. Jest po lewej stronie na dole przy krawedzi ramki.
Radio uaktualnione ale mam priblem. Google zada od jakiegos czasu aby zabezpieczyc konto pinem, haslem etc. Jak to zrobie to radio po wylaczeni i wlaczeniu resetuje sie do ustawien fabrycznych. Mial ktos tak? Ewentualnie czy moze ktos potwierdzic taka przypadlosc?

Nie miałem takich problemów. Dodałęm kolejne urządzenie do konta google i wszystko śmiga. A czy przypadkiem nie wgrałeś złego oprogramowania. np px5 na px6 lub android 8 na android 9 ( lub odwrotnie )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinki18

Robiłem upgrade z 8 to 9.

Najpierw recovery zgodnie z instrukcją. Poszło ok. Później ostatni update PX5 HA_px5_9.0_ota(20190731). Też niby ok. Wszystko jest ok do póki google nie chce żebym ustawił zabezpieczenia ekranu (pin, wzór etc.) jak to zrobię to po wyłączeniu i włączeniu urządzenia następuje reset do fabryki.

PS
Ja jako launchera używam:
CarWebGuru Launcher
jest o tyle fajny że dodatkowo ma statystyki i zapisuje w pamięci ślad z gps.

 

 

20190826_195915.jpg

20190826_195709.jpg

Edited by Pinki18

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys

A jesteś pewny że można zrobić aktualizację z andka 8 do 9 ? Gdzieś wyczytałem  ( chyba https://4pda.ru/forum ) że nie ma takiej możliwości. Tak samo nie można wgrać oprogramowania PX6 do PX5 i odwrotnie

Skąd miałeś info że można to zrobić? XDA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
47 minut temu, Pinki18 napisał:

Robiłem upgrade z 8 to 9.

Najpierw recovery zgodnie z instrukcją. Poszło ok. Później ostatni update PX5 HA_px5_9.0_ota(20190731). Też niby ok. Wszystko jest ok do póki google nie chce żebym ustawił zabezpieczenia ekranu (pin, wzór etc.) jak to zrobię to po wyłączeniu i włączeniu urządzenia następuje reset do fabryki.

PS
Ja jako launchera używam:
CarWebGuru Launcher
jest o tyle fajny że dodatkowo ma statystyki i zapisuje w pamięci ślad z gps.

 

 

 

 

Sprawdź jaką wersje masz mcu i czy jest ona dedykowana do andka 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinki18

Tak z xda. Sporo ludkow zrobilo i im dziala. Wlasnie czytam watek post po poscie czy ktos nie mial podobnie. Najwyzej wroce do andka 8.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
7 minut temu, Pinki18 napisał:

Tak z xda. Sporo ludkow zrobilo i im dziala. Wlasnie czytam watek post po poscie czy ktos nie mial podobnie. Najwyzej wroce do andka 8.

Możesz dać linka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makrys
8 godzin temu, Pinki18 napisał:

https://forum.xda-developers.com/android-auto/mtcd-android-head-units-general/dasaita-mcu-updates-rockchip-px5-octa-t3575155

Proszę bardzo :)

PS
Już kiedyś wrzucałem, do jakiegoś wątku o wymianie radia.

 

Spróbuj jeszcze raz wgrac. Rozpakuj pliki programem 7zip. Moim zdaniem trzeba przeprowadzic format. Moze cos z poprzedniej wersji zostało. Jak zrobksz czystą instalacje wgraj nowa wersje mcu. Ewentualnie sprawdz jaka jest dedykowana do tego oprogramowania. Uwazaj aby nie "uceglic" urzadzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pinki18

Czesc. Temat juz przerabialem. Dwa razy plik sciagalem w domu i w pracy. Oba to samo md5. Rozpakowane 7-zipem. Format z recowery robiony dwa razy. Robilem rozne testy i zawsze po ustawieniu lock screen jest reset do fabryki. Napisalem do sprzedawcy. Zobacze co odpisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek74

 

Jako iż jest to mój pierwszy post witam wszystkich . Zakupiłem radio Dasaita MAX 5 i jest mały problem , a mianowicie po wyłączeniu zapłonu wyłącza się radio i nie daje się uruchomić . Po ponownym załączeniu zapłonu wszystko uruchamia się , podtrzymanie pamięci działa . Proszę o podpowiedź który z kabelków muszę zamienić lub dopiąć żeby radio działało bez zapłonu ? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
JACKO29

Wojtek,żadnego kabelka nie musisz dopinać ani zamieniać....Niestety tak to działa.Japo prostu wziąłem multimetr do ręki,poszukałem plusa ze stacyjki do radia i odciąłem go,dając z bezpieczników plusa osobno na ten kabelek,...oczywiście wczesniej trzeba gdzieś usytuować osobny wyłącznik do radia.Teraz radio załączam sobie kiedy chcę i gra ile chcę....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek74

A jeżeli podłączę pod gniazdo zapalniczki na stały plus , to jeżeli wyłączę stację jej wyłącznikiem nie wyczerpie mi akumulatora . Oczywiście jeżeli nie zastosuję innego wyłącznika .

Share this post


Link to post
Share on other sites
JACKO29

Nie wiem przypadkiem,czy gniazdo też nie traci napięcia po jakimś czasie...U jednych jest cały czas u innych zanika po kilku minutach.Natomiast ,jeżeli w stacji jest wyłącznik zasilania to nie powinna wyczerpać aku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×