Fryc Posted May 15, 2019 Share Posted May 15, 2019 Jutro czwartek a mi stoi nissan od weekendu. Nowy zacisk,wszystko sprawne chodzi w paluszkach, nasmarowany a trzyma hamulec. Przewód elastyczne czy pompa ABS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted May 15, 2019 Share Posted May 15, 2019 Przód czy tył? przewód elastyczny da się zdiagnozować jak przy wciskaniu hamulca puchnie to do wymiany (oczywiście jak jest popękany albo uszkodzony mechanicznie to też) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fryc Posted May 15, 2019 Author Share Posted May 15, 2019 W toyce miałem wybulony w środku troche ,ciśnienie przebijało ale z powrotem juz tak łatwo nie było.Tutaj tez odbija ale nie do końca i słychać krótkie skrzypnięcia jakby coś puszczało co kilka sekund. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Ten zacisk jest całkowicie nowy czy zregenerowany (w sensie wymienione gumki). Ja w swoim regenerowałem tylne i niestety w jednym coś się nie udało, mimo że chodził w paluszkach to tarcza była prawie czerwona. Już teraz nie pamiętam ale chyba jeszcze raz go rozebrałem i poskładałem na nowo i zaczął chodzić. Widocznie uszczelka tłoczka źle się ułożyła i tak to się skończyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fryc Posted May 17, 2019 Author Share Posted May 17, 2019 Po zamawianiu i czekaniu na części i walce z rozkręceniem przewodu okazuje się że zacisk jest tak samo wydupcony jak mój.Tzn blokuje tłoczek w jednym miejscu.W miejscu gdzie są klocki obecnie i zrobiło mnie w konia. Zamówiłem ze znanego szrota "Cezar" Tłoczek od nich komuś musiał wypaść i ma brok i to juz calkiem się blokuje,niemniej jednak mój też się blokuje tylko słabiej.Są troche ślady na cylinderkach ale bardziej bym stawiał chyba na ten gwint i srubę może krzywa. Jutro dzwonie o wymianę Link to comment Share on other sites More sharing options...
skit Posted May 18, 2019 Share Posted May 18, 2019 Kup zestaw uszczelek, rozbierz wymyj dokładnie zacisk, tłoczek przetrzyj delikatnie papierkiem, jak nie ma ubytków na tłoczku to powinien działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fryc Posted May 20, 2019 Author Share Posted May 20, 2019 Dobra zacisk na odsyłkę tłoczek jak pisałem gites a rysy są w cylindrze nie do odratowania. Sprzedam linkę hamulcową prawą 99zl Link to comment Share on other sites More sharing options...
voyager1956 Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Nie piszesz czy chodzi o hamulec zasadniczy czy reczny ale zasada jest ta sama : nie wbijać tylnych tłoczķów młotkiem ( w środku zacisku jest śruba o duźym skoku - do hamulca ręcznego czego w przednich zaciskach nie ma ) , jeżeli blokuje tłoczek to śruba jest krzywa lub w środku tłoczka mechanizm jest uszkodzony i się zacina . Do wciskania tylnych tłoczków są specjalne pokrętła , które oprócz wciskania tłoczka obracają go przez co mechanizm wewnątrz tłoczka nachodzi prawidłowo na śrubę . Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.