Arothis Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Dzień dobry, w zeszłym roku zacząłem doświadczać spadku obrotów silnika na postoju. Zdarzało się to rzadko, więc się tym nie przejmowałem. Ostatnio, po przeprowadzeniu wymiany uszczelki pod głowicą i złożeniu samochodu problem nasilił się - obroty falują na każdym postoju (wskazówka oscyluje w granicach 200-600), przy czym samochód "pyrtasi". Objawy występują zarówno na benzynie, jak i na gazie, na silniku ciepłym i zimnym. Podczas normalnej jazdy (dodawania gazu, hamowania silnikiem) wszystko jest w porządku. Ponadto zauważyłem, że pierwsze parę sekund po odpaleniu auta wszystko jest w porządku - dopiero po chwili zaczyna się falowanie. Tak samo sytuacja wygląda po dodaniu gazu - kilka sekund spokoju. Żadna kontrolka się nie świeci. Co może być przyczyną takiego zachowania? Samochód P11, rocznik 1998, benzyna + LPG Silnik GA16DE, 1.6, 73kW Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeterG Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Ja miałem podobnie w Primerze P10 1.6 wyczyściłem przepustnicę i bardzo ostrożnie przepływkę. Pomogło na pare lat, potem sprzedałem auto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.