Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

wentylacja wnętrza, problem z nawiewem

Qashtan1.2
 Share

Recommended Posts

Mam problem z regulacją nawiewu klimatyzacji. Przełączając przyciskami kierunku nawiewu zauważyłem, że czasami powietrze jest pompowane przez nadmuch ale nie wydostaje się z kratek. Słabo wtedy schładza lub nagrzewa wnętrze. Podejrzewam, że jest to problem z klapami nawiewu, któraś prawdopodobnie się zacina. Czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek? Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak usunąć tą awarię oprócz serwisu? Samochód to Qashqai J11, klima manualna.

Nie zakładałeś uchwytu do telefonu na kratkę? Sprawdź czy nie wypadły te lamelki z prowadnic, bo tak miałem tylko w innym aucie. A jak nie dmucha wcale z żadnej kratki to pewnie wina dmuchawy a właściwie niedziałających klap.

• 1 year later...

Witam proszę sprawdzić czy nie otworzyła się klapka zabezpieczająca filter kabinowy ale od strony kierowcy nie pasażera ponieważ klapki są z obydwóch stron i podczas wymiany filtra potrafi ona wyskoczyć z zaczepów i całe powietrze leci pod deskę rozdzielcza pozdrawiam 

Nie słyszałem by w J11 zacinał się kombajn,prędzej padał panel klimy i stąd brały się problemy z nawiewem.

Też tak czasami mi się zdarza,zacina się klapka rozdzielająca nadmuch. Nic z tym nie robiłem, bo podobno trzeba demontować całe podszybie.

• 2 weeks later...

Witam,

myślę że mam identyczny problem jednak zauważyłem coś nowego.

Mianowicie klimatyzacja działa normalnie jednak w miarę upływa czasu (przy dłuższej jeździe) intensywność nawiewu wydostającego z wszystkich klap maleje (maleje systematycznie), zwiększam bieg nadmuchu słychać ze wentylatory pracują na wyższych obrotach jakiś czas dmucha aż znowu intensywność spada i tak aż do mak. biegu nawiewu. Słychać wentylatory że nie idzie porozmawiać a z kratek wentylacyjnych zero podmuchu.

I tu ciekawostka. Następnie wyłączyłem klime (AC) ale pozostawiłem nawiew włączony i co ...po kilku minutach zaczyna się wydostawać z kratek nawiew powietrza tak mocny że włosy wyrywa...czyli wszystko wróciło do normy .

Załączę klimę i po jakimś czasie (pół godziny, godzina ..różnie ) znowu systematycznie zmniejsza się ilość powietrza jakie wydostaje się z kratek wentylacyjnych.

Mieliście coś takiego? Co to może być?

Na 99,999 zamarznięty parownik (oblodzony). potem lód topnieje - nawiew wraca.

Zła praca układu klimatyzacji. Potrzebna regulacja. Może wystarczyć podpiąć do consulta. Czujniki winne wychwycić moment zamarzania parownika i wyłączyć dopływ czynnika do momentu rozmrożenia. I ponownie puścić czynnik.