szakal333 Posted July 10, 2019 Share Posted July 10, 2019 Cześć. Czy ktoś ma wiedzę lub pomógł by mi znaleźć informację o ilości oleju sprężarkowego ND11 w układzie klimatyzacji mojego samochodu? Nissan Leaf 2013 z pompą ciepła. W internecie znalazłem tylko ilości dla samochodu bez pompy ciepła - 400g czynnika i 150 ml oleju. U mnie na naklejce pod maską jest napisane 850g czynnika i że olej ND11 bez informacji ile ma go być. W manualu nie znalazłem takich informacji a czytałem wiele artykułów, że już 1% oleju za dużo może uszkodzić układ. VIN: 1N4AZ0CP4DC408210 Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik_R52 Posted July 10, 2019 Share Posted July 10, 2019 Nie wiem jak w leaf jest to rozwiązany cały układ klimatyzacji i nie wiem dlaczego chcesz dolać olej , wymiana kompresora , wymiana czynnika , czy inne ale odnośnie zwykłych aut jakiś czas temu oglądałem speca od klim który twierdził, że on z reguły nie dodaje oleju do kompresora bo nie ma takiej potrzeby, twierdząc że wystarczy to co juz jest , a jesli już dodaje , to auto nie ma znaczenia tylko model kompresora i pod ten kompresor dodaje olej dedykowany (nigdy uniwersalny) oraz jego ilość . Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakal333 Posted July 10, 2019 Author Share Posted July 10, 2019 W przypadku szczelnej klimatyzacji powinno się dodać dokładnie tyle oleju ile odzyskano podczas pobierania z instalacji. Przy wymianie elementów należy uzupełnić olej o objętość jaka powinna być w tych elementach. Przy rozszczelnieniu jak u mnie - przepuszczające zaworki serwisowe - niewiadomo ile oleju uciekło i ile jest obecnie w układzie. Jedyna rozsądna opcja to wypłukać układ w serwisie i uzupełnić o nominalną wartość. Wtedy jest pewność że w układzie jest odpowiednia ilość oleju. Skoro fachowiec nie dolewa oleju radzę zmienić fachowca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.