Jump to content
Części Nissana - iParts.pl
Sign in to follow this  
projec

patrol y60 wyciek przy sprzęgiełku

Recommended Posts

projec

Witam wszystkich. 

Problem jest dość zagadkowy jak dla mnie. Mianowicie jest wyciek przy lewym sprzęgu (manualnym) nie leje się jakoś nie wiadomo jak, ale jest zapocone.

Wydaje się, że to olej z przedniego mostu, nic prostszego, puszcza uszczelniacz na pół osi... Tylko zaczynają się schody jeden z mechaników regenerował cały most, ze względu na wżery na kulach. Został zdemontowany cały most, wymienione wszystkie łożyska i wszystkie uszczelniacze, ale wyciek przy sprzęgiełku nadal pozostał, mechanik w ramach reklamacji, rozebrał lewą stronę i wymienił uszczelniacz na inny o minimalnie mniejszej średnicy wewnętrznej, przy czym stwierdził, że półoś ma już wżery i ciężko będzie "ją uszczelnić". Niestety nic nie pomogła wymiana uszczelniacza na "mniejszy". Pomogłem dla kolegi w tym problemie i idąc za tym co mówił mechanik, znaleźliśmy używaną półoś w stanie 'idealnym', uszczelniacz o wymiarach oryginalnych, wszystko wymienione. (pomijam fakt, że stara półoś nie wygląda źle i wżerów na niej nie widać..) Poci się dalej, ale tak zauważyłem, że w sprzęgiełku było trochę smaru i oleju, nie wymyłem tego dokładnie i tak pomyślałem że może to "wypływa" sobie, więc wykręciłem sprzęgiełko i wymyłem je w miarę dokładnie. Niestety coś poci się dalej.Zastanawiające jest, że wyciek od samego początku widać tylko przy sprzęgiełku, zazwyczaj z tego co słyszałem i widziałem widać go na kuli, a tam nie ma ani kropli od początku tej przygody. a gdy rozbierałem po mechaniku zauważyłem, że uszczelki kuli były dziwnie pozawijane (ich wargi się pozawijały raz na wewnątrz raz na zewnątrz) więc nie było mowy o idealnym uszczelnieniu tym bardziej dla oleju... Tyle, że skądś się musi brać ten olej przy sprzęgiełku, a niby skąd jak nie z mostu, przez puszczający uszczelniacz.. Tylko ciężko już zdiagnozować przyczynę. Myślałem o czymś taki że mechanik rozbierał cały most, wraz z wyjęciem mechanizmu różnicowego itd, może coś jest źle złożone, gdzieś jest jakiś luz i półoś ma lekkie bicie i uszczelniacz nic nie pomaga... Może ktoś miał podobny przypadek ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×