Jump to content
Części Nissana - iParts.pl
Piter

Warning "System fault" (kamery 360 stopni/ czujnik martwego pola?)

Recommended Posts

Piter

kroki aby powtórzyć:
1. uruchamiam DasaIte (mam wydzielony obwód, stałe +12V wiec uruchamiam Dasaite przed lub po tym jak uruchomię zapłon w aucie)
- obserwuję na chwilkę mignięcie diodami w lusterkach od strony kokpitu/kierowcy (test czujników martwego pola jak sądzę?)
2. Uruchamiam zapłon 
- czy włączę bieg wsteczny czy nie pojawia mi się na dzień dobry błąd jak w załączeniu (nawet nie odpalając silnika)


Nie ma różnicy czy zamienię krok 2 z 1. Błąd występuje.

efekt oczekiwany: brak błędu

Błąd pojawił się latem jak było bardzo gorąco (Chrowacja), nikt mnie ani ja nikomu w kufer nie wjechałem.
Dotychczas z Dasaitą, kamerami 360 w Dasaita oraz z martwym polem nie było problemów (autostrada, pojawiające się ostrzeżenia w lusterkach bocznych o zbilżających się pojazdach, teraz to nie działa)
Dotychczas miałem to w d*pie ale trochę mi to zaczyna przeszkadzać.
Nie ma różnicy czy auto jest umyte czy nie, błąd na stałe występuje.

Jakieś z Waszej strony pytania, domysły?

Jeśli nie, to moje pytania:
Czytałem, że w niektórych systemach aby oszacować pole martwego widzenia wykorzystywany jest sygnał z wielu czujników (kamer) umieszczonych w aucie (m.in ten z tyłu auta). 
Co to za X umieszczony na kolejnym zdjęciu umiejscowiony z tyłu auta (jakiś czujnik zepsuty)?
 Czy to błąd jakiegoś - którego czujnika?
 Może poleciał jakiś bezpiecznik ? (wtedy chyba cały układ czujników nie działał a Parking Sensor drą się niemiłosiernie jak zbliżam się do przeszkody.)

photo_2021-01-13_21-05-04 (2).jpg

photo_2021-01-13_21-05-04.jpg

photo_2021-01-13_21-40-14.jpg

Edited by Piter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Robert_B

To wygląda jakby z tylną kamerą było coś nie tak. Ale obraz z kamery jest jak rozumiem dobry?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piter

pewnie temat powiązany:

 

 

Edited by Piter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piter
4 minuty temu, Robert_B napisał:

To wygląda jakby z tylną kamerą było coś nie tak. Ale obraz z kamery jest jak rozumiem dobry?

sygnal z tylnej kamery jest jak najbardziej ok. to moze tylko czujnik z tyłu, nie wiem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek74

A może brak połączenia z radarem martwego pola .

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piter
3 minuty temu, Wojtek74 napisał:

A może brak połączenia z radarem martwego pola .

czy mówisz o czymś takim?

https://archiwum.allegro.pl/oferta/nissan-qashqai-ii-j11-czujnik-martwego-pola-radar-i8918872277.html

Pewnie czeka mnie zdejmowanie zderzaka i zabawa w badanie wiązki. Co gorsza nawet jak odnajdę błąd któregoś z czujnika czy radaru (nie wiem co tam siedzi w tym zderzaku - czujniki i radary czy czujniki parkowania?) to chyba drugie zdejmowanie zderzaka to będzie najbardziej upierdliwe.

Zderzak już zdejmowałem do zakładania haka kiedyś i jest z tym dużo roboty żeby zaczepów nie pozrywać.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piter

Odczepiłem obudowe podnoszonej klapyy i tam poza kamerą nie odnalazlem elementów ktore mialyby cokolwiek wspolnego z błędem.

Czy dobrze zaznaczyłem te radary martwego pola na czerwono? czy na czerwono to sa takze czyujniki parkowania?

https://allegro.pl/oferta/nissan-xtrail-t32-czujnik-martwego-pola-radar-tyl-10115374723

Na zielono  są chyba czujniki parkowania prawy i lewy.

ktoś wie może jaka jest trasa przewodów z tych czujników (na aukccjach wygląda na moduł + kabel zakończony czujnikiem.

Jeśli to czerwone to radary to straszny syf tam jest od dołu, może wystarczy to wyczyścić.

Jutro zdejmuje zderzak.

photo_2021-01-13_23-57-53.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
JACKO29

Radary martwego pola są w okolicy zaznaczonych na zielono czujników parkowania,ale są pod zderzakiem,przykręcone do karoserii.To wszystko co masz na zewnątrz to są czujniki parkowania.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piter

Dzięki

dodam w takim razie jeszcze ze wykonalem test na tych bocznych i tylnych czujnikach (które oznaczyłem czerono i zielono) Z testu wynika, że boczne czujniki reagowaly na ruch, natomiast tylne dwa (ktore myslalem ze ssa radarami) - żadnej reakcji na przedmiot przed nimi. Modle się żeby to były czujniki za kilkadziesiąt zamiast radary za kilkaset złotych. Wiadomo kasa do wydania na co innego zawsze sie znajdzie ;-P

Poinformuje Was o postepach dalszych prac i dzieki za Wasze dotychczasowe wsparcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×