Piter 10 Posted January 13 (edited) kroki aby powtórzyć: 1. uruchamiam DasaIte (mam wydzielony obwód, stałe +12V wiec uruchamiam Dasaite przed lub po tym jak uruchomię zapłon w aucie) - obserwuję na chwilkę mignięcie diodami w lusterkach od strony kokpitu/kierowcy (test czujników martwego pola jak sądzę?) 2. Uruchamiam zapłon - czy włączę bieg wsteczny czy nie pojawia mi się na dzień dobry błąd jak w załączeniu (nawet nie odpalając silnika) Nie ma różnicy czy zamienię krok 2 z 1. Błąd występuje. efekt oczekiwany: brak błędu Błąd pojawił się latem jak było bardzo gorąco (Chrowacja), nikt mnie ani ja nikomu w kufer nie wjechałem. Dotychczas z Dasaitą, kamerami 360 w Dasaita oraz z martwym polem nie było problemów (autostrada, pojawiające się ostrzeżenia w lusterkach bocznych o zbilżających się pojazdach, teraz to nie działa) Dotychczas miałem to w d*pie ale trochę mi to zaczyna przeszkadzać. Nie ma różnicy czy auto jest umyte czy nie, błąd na stałe występuje. Jakieś z Waszej strony pytania, domysły? Jeśli nie, to moje pytania: Czytałem, że w niektórych systemach aby oszacować pole martwego widzenia wykorzystywany jest sygnał z wielu czujników (kamer) umieszczonych w aucie (m.in ten z tyłu auta). Co to za X umieszczony na kolejnym zdjęciu umiejscowiony z tyłu auta (jakiś czujnik zepsuty)? Czy to błąd jakiegoś - którego czujnika? Może poleciał jakiś bezpiecznik ? (wtedy chyba cały układ czujników nie działał a Parking Sensor drą się niemiłosiernie jak zbliżam się do przeszkody.) Edited January 13 by Piter Share this post Link to post Share on other sites
Robert_B 32 Posted January 13 To wygląda jakby z tylną kamerą było coś nie tak. Ale obraz z kamery jest jak rozumiem dobry? Share this post Link to post Share on other sites
Piter 10 Posted January 13 (edited) pewnie temat powiązany: Edited January 13 by Piter Share this post Link to post Share on other sites
Piter 10 Posted January 13 4 minuty temu, Robert_B napisał: To wygląda jakby z tylną kamerą było coś nie tak. Ale obraz z kamery jest jak rozumiem dobry? sygnal z tylnej kamery jest jak najbardziej ok. to moze tylko czujnik z tyłu, nie wiem Share this post Link to post Share on other sites
Wojtek74 25 Posted January 13 A może brak połączenia z radarem martwego pola . 1 Share this post Link to post Share on other sites
Piter 10 Posted January 13 3 minuty temu, Wojtek74 napisał: A może brak połączenia z radarem martwego pola . czy mówisz o czymś takim? https://archiwum.allegro.pl/oferta/nissan-qashqai-ii-j11-czujnik-martwego-pola-radar-i8918872277.html Pewnie czeka mnie zdejmowanie zderzaka i zabawa w badanie wiązki. Co gorsza nawet jak odnajdę błąd któregoś z czujnika czy radaru (nie wiem co tam siedzi w tym zderzaku - czujniki i radary czy czujniki parkowania?) to chyba drugie zdejmowanie zderzaka to będzie najbardziej upierdliwe. Zderzak już zdejmowałem do zakładania haka kiedyś i jest z tym dużo roboty żeby zaczepów nie pozrywać. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Piter 10 Posted January 13 Odczepiłem obudowe podnoszonej klapyy i tam poza kamerą nie odnalazlem elementów ktore mialyby cokolwiek wspolnego z błędem. Czy dobrze zaznaczyłem te radary martwego pola na czerwono? czy na czerwono to sa takze czyujniki parkowania? https://allegro.pl/oferta/nissan-xtrail-t32-czujnik-martwego-pola-radar-tyl-10115374723 Na zielono są chyba czujniki parkowania prawy i lewy. ktoś wie może jaka jest trasa przewodów z tych czujników (na aukccjach wygląda na moduł + kabel zakończony czujnikiem. Jeśli to czerwone to radary to straszny syf tam jest od dołu, może wystarczy to wyczyścić. Jutro zdejmuje zderzak. Share this post Link to post Share on other sites
JACKO29 764 Posted Thursday at 07:07 AM Radary martwego pola są w okolicy zaznaczonych na zielono czujników parkowania,ale są pod zderzakiem,przykręcone do karoserii.To wszystko co masz na zewnątrz to są czujniki parkowania. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Piter 10 Posted Thursday at 02:52 PM Dzięki dodam w takim razie jeszcze ze wykonalem test na tych bocznych i tylnych czujnikach (które oznaczyłem czerono i zielono) Z testu wynika, że boczne czujniki reagowaly na ruch, natomiast tylne dwa (ktore myslalem ze ssa radarami) - żadnej reakcji na przedmiot przed nimi. Modle się żeby to były czujniki za kilkadziesiąt zamiast radary za kilkaset złotych. Wiadomo kasa do wydania na co innego zawsze sie znajdzie ;-P Poinformuje Was o postepach dalszych prac i dzieki za Wasze dotychczasowe wsparcie. Share this post Link to post Share on other sites