Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Ramiona wycieraczek przednich QASHQAI J10e - ŁÓDŻ

FILIFERA
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam prośbę o pomoc w dośc irytującym temacie .

Zbliża sie jesień i problem wrócił , choć wcześniej był ale skrzętnie ignorowałem . Skaczące po szybach pióra wycieraczek przednich.

Właczenie wycieraczek doprowadza mnie do szału . Wycieraczki po wymianie na nowe zachowują sie jak te roczne . skaczą i słychać jak grabienie chodnika .

Pytałem o przyczynę i co robić . Każdy doradza inaczej : szlifowanie szyby , wymianę kompletu ramion lub ich doginanie .

Szukałem nowego kompletu do mojego autka ale nigdzie nie udało mi sie znależc pasujące a do katalogu nie mam dostepu .

Czy sie spotkaliście z takim problemem i moze cos doradzicie . 

Kod VIN:    SJNFBNJ10U1297394
Model:    QASHQAI
Seria:    J10e
Data wydania:    08.08.2008
CIAŁO:    TYLNY KLAPA 5 DRZWI
SILNIK:    SILNIK TYPU MR20DE
OBSZAR:    GRUPA EUROPEJSKA C
NAPĘD:    NAPĘD NA 4 KOŁA
KLASA:    KLASA ACENTA

Wchodzę do pierwszego lepszego marketu albo sklepu motoryzacyjnego, patrzę zeby było napisane na opakowaniu Qashqai, kupuje do 2013r  i zakładam. 

jeżeli kolego masz na myśli nowe pióra to wymieniałem kilka kompletów minn. bosch , polski chyba gum i inne także to nie jest problemem - chyba że dla blond.....

tu kłopot może być gdzie indziej ...dlatego pisze na forum ...

Miałem to samo.Rozwiazanie jest bardzo proste,Spróbuję znaleźć filmik na YT

Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą

Edited by calypso83

32 minuty temu, calypso83 napisał:

Ja na twoim miejscu zainwestował bym w jakąś pastę do szyb typu glass polish np z shiny garage ,zrobiłbym to ręcznie a na koniec przetrzeć ipą ,kupić nowe wycieraczki i będzie dobrze.Szyba jest poprostu brudna i tępa i pióra ci skaczą

Ręcznie szyby nie ma zupełnie sensu. Jak juz to tlenek ceru, filc na maszynę i jazda. 

8 minut temu, FILIFERA napisał:

IPA ...rozumiem.masz na myśli odtłuszczacz do szyb.tak ?

IPA to po prostu alkohol ale nie tłusta szyba jest u Ciebie problemem. Po tłustym by wycieraczki jechały az milo. Pasta która kolega poleca to tlenk ceru z jakimi dodatkami - szkoda przepłacać i ręcznie to nie ma sensu, to ma zupełnie inna twardość niż lakier, którego tez zresztą ręcznie szkoda tyrać. Polerka oczywiście maszynową szyby w zakładzie to ok 100zl. 

Tu nie chodzi o spolerowanie a o usunięcie zanieczyszczeń czy waterspotów które nagromadziły się przez lata i oczywiście ręcznie idzie to zrobić.ipa jest po to żeby odtłuścić i usunąć resztki pasty.100zl zostawić w zakładzie to jest przepłacenie właśnie bo jeśli kupisz sobie tą pastę to oblecisz wszystkie szyby w aucie i aucie somsiada

Ech ja również walczę ze skokową pracą wycieraczki kierowcy, z tego filmu dowiedziałem się sporo . Faktycznie jest lekkie skrzywienie , gdy były nowe wycieraczki problemu nie było . Rozbierałem cały mechanizm , przesmarowałem tam wszystkie ruchome części  . Nawet kupiłem pióra kilka dni temu , jeszcze nie zakładałem . Sprawdzę metodę z filmiku , dam znać czy pomogło . Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam

Edited by Seba37

15 godzin temu, Seba37 napisał:

Przy okazji , w mechanizmie wycieraczek nie widziałem żadnych łożysk . Pozdrawiam

Łożyska to nie tylko kulki itp. Ale mniejsza o to. U mnie to coś się zapiekło i ramiona nie chciały swobodnie działać.

absolutnie się Ciebie nie czepiam o łożyska , tam bardziej są tuleje ale mniejsza z tym .

W każdym razie warto tam zajrzeć i przesmarować  , jeszcze nie testowałem metody z filmu .

W qashqaiu tam dramatu nie ma , znacznie gorzej miałem w poprzednim aucie .