Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Kamery 360 nietypowy problem-działają podczas jazdy.

cezzar1
 Share

Recommended Posts

Wczoraj stała się rzecz dziwna, podczas jazdy po krętej drodze włączyła się kamera tył/boki. Potem zgasła, później kilka razy się włączała ponownie i gasła, aż w końcu włączyła się na stałe. Nie pomaga gaszenie silnika, włączanie wstecznego i inne zaklęcia. Obraz z tylnej i bocznych kamer jest cały czas na wyświetlaczu (NC1). Jakby tego było mało, przestał działać tempomat. Ogranicznik działa prawidłowo. Tylne światła w porządku, cofania również. Błędów brak. Jakieś pomysły?

Zobacz czy wtedy tez działa białe światło cofania w klapie jak sie same włączają kamery. Moze cos czujnik wstecznego głupieje i daje im sygnal. Jak nie dziala światło wsteczne wtedy to wydaje mi sie, ze musisz szukać problemu w sygnale prędkości, który idzie do radia ze sterownika. 

Światła cofania nie świeciły się, gdy kamery były stale włączone. Problem ustąpił samoczynnie i jak na razie nie wystąpił ponownie.

• 1 month later...

A jednak wystąpił ponownie kilka dni temu. Zarówno teraz jak i wcześniej było mokro, padał deszcz. Więc jest to chyba powiązane. Ale gdzie szukać???

Szukałbym problemu na przewodzie, który daje sygnal "wsteczny wrzucony" do radia. 

• 1 year later...

Problem co jakiś czas wraca. Dziś zauważyłem, że dodatkowo oprócz włączonych tylnej i bocznych kamer świecą się światła cofania, ale słabiej niż normalnie. Gdzieś jest jakieś zwarcie. Macałem przelotki do klapy ale nic się nie zmienia. To raczej w innym miejscu.

Mógłby ktoś poratować schematem instalacji kamer?