Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana taśmy poduszki powietrznej

Radko
 Share

Recommended Posts

Cześć, miga mi od jakiegoś czasu kontrolka od airbag (J10 2.0 2007). Próbowałem manewr z przekręcaniem kluczyka w stacyjce, efekt na dzień potem problem znów się pojawia, kasowanie błędu przez komputer również. Terminy u mechaników długie, jeden z mechaników powiedział że może to zrobić szybko ale musi mieć już kupioną przeze mnie część ( ? ), koszt. do 100 zł więc spróbuję to zrobić sam, ale z tego co widzę jest wiele wersji różniących się ilością pinów w wtyczkach. Miał ktoś z was z tym styczność? Czytam po necie, znalazłem nawet filmik z tym jak to zrobić samemu i wygląda to dość prosto. Czy opcja sprawdzenia części po numerze vin ma sens w tym przypadku?

https://allegro.pl/oferta/nissan-qashqai-07-tasma-zwijak-poduszki-airbag-8635715521?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_ss&ev_adgr=Czesci_samochodowe&ev_campaign_id=14491971570&gclid=Cj0KCQjwxtSSBhDYARIsAEn0thQkRe9ej_QLHcKMfPxQ9NndP2GrHw2BWQr3D2DhYR8tSPR6VRaCaG8aAjZ8EALw_wcB

https://zerd.pl/nissan-qashqai-j10-07-zwijak-kierownicy-tasma-poduszki-airbag-25567-eb301-p-4346.html

Ja kupowałem w zerd.pl, wysyłając do nich wcześniej nr VIN do doboru właściwej taśmy. Dobrali, kupiłem, zamontowane, hula 2 lata przed żadnych problemów.

Jak zamawiałem po VIN to mi sprzedawca powiedział, że nie ma pewności który z 2 typów będzie pasował. Umówiłem się z nim, że kupuję oba, a po wymianie jeden nienaruszony odeślę - i tak też zrobiłem.

Wymiana mechanikowi zajęła jakieś 30-40 minut. Z dużą ostrożnością podchodził do poduszki powietrznej żeby jej nie odpalić. Pod koniec wykonał jakiś drobny trick typu użycie takiego małego adapterka od starej taśmy do nowej - nowa tego nie zawierała i coś by tam nie pasowało w pełni.

Sam bym się tego nie podjął, bo w razie czego musiałbym się prosić o wsparcie, a wóz by stał i czekał.

Też zamawiałem w zerd po podaniu Vin ale w kaszance po lifcie u kolegi.15 min roboty ,już rok lata i wszystko działa.Tam się nie da tego źle zrobić.

Dzięki Panowie, po kontakcie z stroną zerd zamówiłem taśmę po vin (na szczęście była tylko jedna opcja wg. nich) i w przyszłym tygodniu powalczę z tym ;) Znalazłem film instruktażowy i będę sobie powoli dłubał tak, żeby też poznać się bardziej z samochodem.

Pozdrawiam :)