dzimi75 Posted May 18, 2022 Share Posted May 18, 2022 Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OPM Posted May 18, 2022 Share Posted May 18, 2022 2 godziny temu, dzimi75 napisał: Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję Ale rady odnośnie czego? Eksploatacji? GPF to tylko kolejny wymysł ekoBrukseli, funkcja ta sama co w DPF ale sam filtr powinien mieć z natury mniej pracy od DPF to i jest szansa, że będzie bezobsługowy. Chyba, że księgowi Nissana ustawili jakiś licznik trwałości jak np w VW W instrukcji coś piszą, żeby regularnie raz na jakiś czas robić trasy z prędkością 60km/h przez kilkanaście minut. No takich warunków ciężko nie spełnić chyba że ktoś dosłownie buja się wokół komina. Nie zawracałbym sobie tym głowy, mieszkamy w Europie i niestety takie głupoty mamy wpisane w życiorysy. Oby tylko się nie zatykały i psuły ale tego dowiemy się za kilka lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huling Posted May 23, 2022 Share Posted May 23, 2022 A skąd wiecie, że macie taki filtr? Bo w instrukcji piszą: "Jeżeli pojazd jest wyposażony w silnik benzynowy, może być w nim zamontowany filtr cząstek stałych (GFR)..." Więc skąd wiecie, że na pewno macie taki filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzimi75 Posted May 26, 2022 Author Share Posted May 26, 2022 Pytałem jak kupowałem czy jest i taką informację uzyskałem, że w moim jest. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dassan Posted September 7, 2022 Share Posted September 7, 2022 On 6/8/2022 at 9:01 AM, OsobaNN said: Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF. Prawdopodobnie już wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem spełniające normę Euro 6d full mają GPF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquariusmax Posted April 1, 2024 Share Posted April 1, 2024 (edited) Mazda w silnikach wolnossących 2.5 i 2.0 chyba nie ma filtra GPF, a ma wtrysk bezpośredni. Edited April 1, 2024 by aquariusmax Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts