Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Filtr GPF

dzimi75
 Share

Recommended Posts

Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego  QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję 

2 godziny temu, dzimi75 napisał:

Witam jestem nowym na forum i nie znalazłem tematu na temat filtra GPF. Będę za kilka dni użytkownikiem nowego  QQ 1,3 140KM i ma filtr GPF. Może kto już posiada model J12 coś napisze co i jak z filtrem. To jest moja pierwsza benzyna od 25 lat tak zawsze diesle miałem. Też z filtrem DPF. Za wszystkie rady dziękuję 

Ale rady odnośnie czego? Eksploatacji? GPF to tylko kolejny wymysł ekoBrukseli, funkcja ta sama co w DPF ale sam filtr powinien mieć z natury mniej pracy od DPF to i jest szansa, że będzie bezobsługowy. Chyba, że księgowi Nissana ustawili jakiś licznik trwałości jak np w VW ;) 

W instrukcji coś piszą, żeby regularnie raz na jakiś czas robić trasy z prędkością 60km/h przez kilkanaście minut. No takich warunków ciężko nie spełnić chyba że ktoś dosłownie buja się wokół komina. Nie zawracałbym sobie tym głowy, mieszkamy w Europie i niestety takie głupoty mamy wpisane w życiorysy. Oby tylko się nie zatykały i psuły ale tego dowiemy się za kilka lat.

A skąd wiecie, że macie taki filtr? Bo w instrukcji piszą: "Jeżeli pojazd jest wyposażony w silnik benzynowy, może być w nim zamontowany filtr cząstek stałych (GFR)..."

Więc skąd wiecie, że na pewno macie taki filtr?

Pytałem jak kupowałem czy jest i taką informację uzyskałem, że w moim jest. Ale jak jest naprawdę to nie wiem.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...

Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF.

• 2 months later...
On 6/8/2022 at 9:01 AM, OsobaNN said:

Wszystkie 1,33 w J12 maja GPF.

Prawdopodobnie już wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem spełniające normę Euro 6d full mają GPF.

• 1 year later...

Mazda w silnikach wolnossących 2.5 i 2.0 chyba nie ma filtra GPF, a ma wtrysk bezpośredni.

Edited by aquariusmax