Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Hak holownkczy

dzimi75
 Share

Recommended Posts

Czy zakladał ktoś z was hak do QQ poza serwisem? Jak ma sie to do gwarancji? Może ktoś ma informacje na ten temat.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 5 weeks later...

Czy zakladał ktoś z was hak do QQ poza serwisem? Jak ma sie to do gwarancji? Może ktoś ma informacje na ten temat.

Hak już zamontowany jest. Oczywiście poza serwisem montowane było. Hak Galia + dedykowana wiązka do nissana. Więc wszystko jest tak jak być powinno.

• 1 year later...
  • 1 month later...
W dniu 21.02.2024 o 12:02, Exit napisał:

Parę dni temu montowałem samodzielnie Hak do naszego autka. 4h pracy . Hak z Westfali z dedykowaną wiązką. Naprawdę prosta sprawa. Instrukcja w linku.

Qashqai J12: - Montageanleitung für eine abnehmbare Anhängerkupplung J12 | QASHQAIFORUM.DE - Forum zum Nissan Qashqai

Byłem nastawiony na montaż haka Westfalia bo znana i dobra firma, ale po przeczytaniu instrukcji producenta i podanej w linku wolę Steinhofa lub Galię, ponieważ nie trzeba podcinać zderzaka a co najważniejsze zostaje oryginalna belka zderzaka. W przypadku Westfalii należy ją na stałe zdemontować co moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem i w przypadku kolizji samochód narażony jest na większe uszkodzenia tylnej części.

W dniu 25.06.2022 o 08:45, dzimi75 napisał:

Hak już zamontowany jest. Oczywiście poza serwisem montowane było. Hak Galia + dedykowana wiązka do nissana. Więc wszystko jest tak jak być powinno.

Czy musiał Pan podcinać zderzak? można prosić o link haka+dedykowana wiązka...

44 minuty temu, Exit napisał:

https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/wyszukiwarka-produktow/?manufacturer=155&model=7888&dateofproduction=04%2F21-

Kupiłem ostatnią pozycje z dedykowaną wiązką . Nie musiałem podcinać. Kupowałem na Allegro.

https://allegro.pl/oferta/hak-westfalia-nissan-qashqai-iii-j12-21-15117044758

Niby pisze że trzeba wykonać "cięcie niewidoczne" ? A dwa , belkę zderzaka Pan wymontował?

Wyjmowałem belkę zderzaka. Belka haka pełni tą funkcję. Nie musiałem podcinać zderzaka. 

Witam, czy samodzielne założenie haka nie spowoduje utraty gwarancji ? Robił ktoś rozpoznanie ?

16 godzin temu, Exit napisał:

Wyjmowałem belkę zderzaka. Belka haka pełni tą funkcję. Nie musiałem podcinać zderzaka. 

Wiem że to może być śmieszne,ale zrobiłby Pan zdjęcie jak się prezentuje ten hak w samochodzie.

• 2 weeks later...
W dniu 3.04.2024 o 18:08, r.u.m.c.a.j.s napisał:

Byłem nastawiony na montaż haka Westfalia bo znana i dobra firma, ale po przeczytaniu instrukcji producenta i podanej w linku wolę Steinhofa lub Galię, ponieważ nie trzeba podcinać zderzaka a co najważniejsze zostaje oryginalna belka zderzaka. W przypadku Westfalii należy ją na stałe zdemontować co moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem i w przypadku kolizji samochód narażony jest na większe uszkodzenia tylnej części.

Steinhoff N-114 + wiązka dedykowana ECS electronics NI-169-DH + rozszerzenie SP133ZZ zamontowane i wbity do DR.

Polecam, montaż bez zdejmowania belki zderzaka, ba nawet zderzaka nie trzeba zdejmować ani podcinać do montażu, wystarczy odpiąć i odchylić dwa dolne punkty montażowe i belka haka wchodzi pod spód pomiędzy belkę zderzaka i zderzak bezproblemowo (2 osoby do montażu niezbędne), trochę sprytu i wiązkę dedykowaną też da się przeciągnąć, zamontować i podłączyć bez zdejmowania zderzaka :)

J12 rocznik 2023, 2500km na liczniku a guma mocowania tłumika wygląda jakby po 5 latach eksploatacji :( a rury przed tłumikiem końcowym nie chciało się nissanowi bez aku dla e-power wygiąć do góry i odstaje w dół :( , można łatwo o coś zachaczyć.

IMG_20240411_173841.jpg

IMG_20240411_175522.jpg

IMG_20240411_175630.jpg

Mam pytanie, może głupie: czy dla wersji z napędem na 4 koła, która ma dodatkowy dyferencjał z tyłu, trzeba jakiś specjalny hak? A może nie da się zamontować haka?

Dzisiaj pierwszy raz jechałem z bagażnikiem rowerowym, zamontowany hak Westfalii z wiązka 13pin z ASO, jakieś dziwne rzeczy się dzieją a mianowicie ikonki na wyświetlaczu patrz załączniki ale to palicho... Najgorzej było podczas cofania miałem wrażenie że zaciąga się autohold nie ręczny a autohold, więc wyłączyłem czujniki cofania w asystencie kierowcy niestety dalej to samo, wyłączyłem recznie i autohold i właśnie automatyczny reczny ale dalej to samo zaciąga mi hamulec podczas cofania... Trzeba coś jeszcze wyłączyć podczas cofania samochodem z bagażnikiem rowerowym?

IMG_20240424_115602.jpg

IMG_20240424_120428.jpg

Edited by grabuss

Podczas cofania potwierdź przycisk ok który wyłącza system bezpieczeństwa z tyłu i pojawia się na wyświetlaczu podczas manewru. Po tym auto nie wariuje podczas cofania. 

No kur** sprawdziłem przed momentem i faktycznie, działa ?a ja już studiowałem instrukcję obsługi J12, dzięki ?