Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Zabrudzony przepływomierz powietrza w dieslu 1.5 dci

Chris02
 Share

Recommended Posts

Witam,

Nie znalazłem takiego wątku więc postanowiłem podzielić się ciekawostką odnośnie przepływomierza powietrza (MAF, przepływka , itp) w Pulsarze z silnikiem 1.5 dci.

Taki przepływomierz występuje też w Juke, Qasqai J10 , J11 w dieslu.

Objaw był taki, że autko słabo przyspieszało, szczególnie odczuwalne na biegach 1, 2 i 3 przy ruszaniu spod świateł. Brak lampki check engine itp.

Po podłączeniu Elm 327 i programu car scaner sprawdziłem przepływ powietrza na postoju dla kilku prędkości obrotowych silnika (1000 obr/min, 1250, 1500 itd).

Wcześniej miałem uszykowaną kartę z wykresem i skalą i zaznaczałem przepływ powietrza. Wykres wyszedł jakby taki "wykładniczy" - krzywa stromo wznosząca (niedobrze, oznacza to zabrudzony przepływomierz) 

Następnie wymontowałem przepływomierz powietrza i go wyczyściłem preparatem CRC i znów zmierzyłem przepływ powietrza w podobny sposób. Teraz przepływomierz pokazał przepływy wyższe o ok. 20% ale dalej wychodziła krzywa wykładnicza. Teraz autko zaczęło dobrze reagować na dotknięcie pedału gazu (po przejechaniu kilkunastu km i przyuczeniu kompa do nowych wartości),

Następnie zamontowałem nowy przepływomierz i zmierzyłem . Dopiero wtedy pojawiły się książkowe ilości : wykres był wreszcie linią prostą , ilość powietrza proporcjonalna do obrotów silnika.  Tu już tak dużej różnicy w jeździe samochodem nie było (względem starego czujnika po czyszczeniu).

Wykres z pomiarów w załączniku. 

Taka ciekawostka gdyby kogoś to zainteresowało :) Mój wniosek jest taki, że po przebiegu powyżej 130 tyś km przepływomierz częściowo się zużywa i nawet po czyszczeniu nie będzie mierzył już tak dokładnie jak fabrycznie nowy.

Źródło danych o diagnozowaniu przepływomierzy: alldata.com/maf sensor testing.

Kiedyś sprawdzałem w Qashqai 2.0 dci po przebiegu 130 tyś km. i tam w ogóle czyszczenie nie pomogło (falowanie wskaźnika zużycia paliwa i brak mocy, sterownik zaniżał dawki paliwa).

pomiary maf.jpg

• Like 1