Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Zagadka do rozwiązania - T30 - sprężynka

zaq79
 Share

Recommended Posts

Cześć

W moim nissanie na dywaniku przed fotelem kierowcy znalazłem wczoraj małą sprężynkę i  kawałek plastiku. Nie udało  mi się  ustalić od czego taki "zestaw" się oderwał - może Wam się uda  odgadnąć do czego ta sprężynka służy.

Element musiał odpaść gdzieś  z przestrzeni po kierownicą lub fotelem kierowcy, Ustawianie fotela (manualne) działa poprawnie, pedał  gazu "wraca" hmmm.  - nie mam pomysłu do czego  ta sprężynka była potrzebna :)

Poniżej kilka zdjęć  sprężynki i kawałka plastiku.

Nissan_T30_sprężynka_3.PNG

Nissan_T30_sprężynka_2.PNG

Nissan_T30_sprężynka_1.PNG

Nie wiem czy to dobry trop ,ale może to od zamka któregoś schowka . foto zaczerpnięte z internetu

image;s=1080x720

• Thanks 1

Cześć

Dobry  trop -  wygląda na to  że sprężynka i kawałek plastiku jest od klapki schowka nad kierownicą. Klapka nie  blokuje się  w pozycji otwartej. W weekend spróbuje zobaczyć  czy da się  to  jakość łatwo zdemontować i naprawić.

• 2 weeks later...

Cześć

Zagadka rozwiązana :P

Kawałek plastiku i sprężynka pochodzi faktycznie ze klapki schowka nad kierownicą.

Trzeba było ściągnąć pokrywę zegarów i maskownicę głośniczka po lewej stronie, następnie odkręcić cztery  śrubki i schowek  jest "na wierzchu"

Naprawa - trochę  "druciarstwa" ale bez wzmocnienia drutem na samym kleju by się nie trzymało. Jutro jeszcze kupię klej dwuskładnikowy i ładnie "zaleje" łączenie i będzie służyć do końca dni nissana ;).

Mechanizm ze sprężynką jest po prawej stronie schowka.

Wzmocnienie łączenia.PNG

demontaż schowka 2.PNG

demontaż schowka 1.PNG

• Upvote 3

9 godzin temu, zaq79 napisał:

Naprawa - trochę  "druciarstwa" ale bez wzmocnienia drutem na samym kleju by się nie trzymało. Jutro jeszcze kupię klej dwuskładnikowy i ładnie "zaleje" łączenie i będzie służyć do końca dni nissana ;).

Jeśli zda egzamin to i tak tego nie widać .