Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Przeskoki w kierownicy przy skręcie

JoWo
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry , jako nowy użytkownik Nissana Tiidy 1,6HB 57k km mam pytanie . 
W kierownicy przy skręcie w prawo/lewo jest wyczuwalny i słyszalny przeskok . Sytuacja się nasila , ponieważ po miesiącu użytkownika już lekkie nawet manewry maja wyczuwalny ten przeskok . Mechanik sprawdzał zwieszenie i jest Ok , ale na szarpakach stwierdzono luzy na listwie maglownicy . 
Moje pytanie czy ktoś miał co podobnego i co to było ? Dwa czy kupić maglownica nowa czy dać do regeneracji ? 
Będę wdzięczna za podpowiedzi  

W załącznikach masz biuletyny serwisowe do Versy (amerykańska nazwa Tiidy), warto sprawdzić. U mnie stuki pochodziły z plastikowego  łącznika kolumny kierownicy. To moje znaleziska z amerykańskich forów z 2011 r. Serwis nissana nie miał bladego pojęcia skąd te stuki pochodzą i wymieniali łożysko amortyzatora, amortyzator, tuleje w zawieszeniu itd., dopiero jak zobaczyli( pierwszy raz w życiu) biuletyny to naprawili, na szczęście jeszcze na gwarancji.

NTB10-005a.pdf NTB09-127.pdf NTB08-094.pdf

• Thanks 1

Tak wymienione łożysko i łączniki 

poprzedni właściciel w łożysko nawalił smaru ? żeby nie było stuków 

Tu jest problem przy skręcaniu kierownica - coś tak jak przeskakuje kostka ? ale już obecnie jest to słyszalne na zewnątrz i przy mniejszych niż maksymalne skręty kierownica

czytalam o kasowaniu luzu na listwie maglownicy, ale czy w Tidzie się da ? 

szukam podpowiedzi bo mechanik twierdził , ze zawieszenie sztywne - fakt nie ja nie czuje luzu ?

@JacekJQ dziękuje ?? Zaraz poczytam . U mnie tez każdy wymyśla ?bo nikt nie może znaleźć przyczyny 

• 1 month later...

polecam

PATENT NA STUKI ODCZUWALNE NA KIEROWNICY PODCZAS SKRĘCANIA

Edited by paba

• 1 month later...