bubuss Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 Witam wszystkich Zaczynają pojawiać się artkuły że w przyszłym roku na stacjach paliw ma się pojawić nowe paliwo E10, które zawiera do 10%biokomponetów. Mam pytanie czy nasze Nissany Z51 są kompatybilne z tym paliwem. W Niemczech jest coraz więcej stacji oferujących to paliwo. W prasie piszą że wzrost spalania ma być na poziomie do 2% i że ma być tańsze od E5 między 20-a 30 groszy. Co sądzicie o ty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdamian Posted December 10, 2023 Share Posted December 10, 2023 Witam , mam murano z50 3.5 v6 z 2005 roku i audi a4 b6 1.8 turbo . niby te silniki są kompatybilne z paliwem E10 Z tego co zauważyłem to silniki z wtryskiem bezpośrednim z początku produkcji będą miały problem z benzyną E10 Ale już są dodatki do paliwa E10 co czyszczą układy paliwowe. Po za tym i tak dodaję dodatki do paliwa by czyściło układ , podczas wymiany oleju też płukankę silnika robię . Wydłużasz w ten sposób życie silnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuss Posted December 28, 2023 Author Share Posted December 28, 2023 Witam jak patrzę na liste to raz nasze murano mogą jeździć na E10 raz nie i nie wiem gdzie się o tym dowiedzieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramirez8 Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 Też niewiem jeżdżę na LPG i do bAku zaleje 98 chyba tak będzie u mnie najlepiej tym bardziej że tego zawiele mi nie idzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bilunia Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 E10 - wykaz ACEA ... i wszystko jasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuss Posted January 2, 2024 Author Share Posted January 2, 2024 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramirez8 Posted January 2, 2024 Share Posted January 2, 2024 Czyli można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts