Jarek0728 Posted January 4 Share Posted January 4 (edited) Witam wszystkich forumowiczów. Kilka dni temu zakupiłem Nissana Primerę P11,rok 2000 benzyna 1,6 po Fl . W aucie występuje problem z porannym uruchomieniem silnika i zapaloną kontrolką check . Jak uda się uruchomić silnik to od samego początku pracują dwa wentylatory chłodnicy ( klimatyzacja wyłączona) W pierwszej kolejności chciałem odczytać kody błędów Dtc, ale niestety nie mogę skomunikować się ze sterownikiem ECU. Próbowałem także zrobić zworkę w gnieździe OBD 2 lecz tu także nie miałem odczytu błędów przez kontrolkę check. Na forum wyczytałem, że winowajcą włączających się na zimnym silniku wentylatorów jest czujnik temperatury płynu chłodzącego. Czujnik wymieniłem na nowy o tym samym oznaczeniu. Niestety brak rezultatu. Dodatkowo oczyściłem wszystkie masy w komorze silnika i sprawdziłem bezpieczniki w desce rozdzielczej i kolorze silnika. Nie wiem co mam robić dalej. Może Wy mi pomożecie w tym temacie. Edited January 4 by Jarek0728 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek0728 Posted January 23 Author Share Posted January 23 Witam. Dalej się męczę z opisaną wsześniej usterką. Identyczny przypadek opisany został na "elektrodzie". Link do opisanej usterki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1883220.html#11739188 Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem to wielka prośba o pomoc w rozwiązaniu usterki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek0728 Posted January 26 Author Share Posted January 26 Witam. Przyczyną w/w usterki był sterownik ECU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts