Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia automatyczna wymiana dynamiczna

Mirool
 Share

Recommended Posts

Mam pytanko Pathfinder 2013 3.0 V6 DCi skrzynia automatyczna. Czy któryś z Kolegów wymieniał dynamicznie olej i czy nie mam negatywnych skutków? Tam jest odstojnik zamiast filtra. Czy przed wymianą trzeba zdjąć miskę i wypłukać odstojnik czy można to zrobić bez zdejmowania miski przy użyciu wstępnego mycia detergentem..??

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź.

Dynamiczna wymiana oleju jest bezpieczna i ma się pewność ze wszystko zostało dobrze wypłukane. O ile mi wiadomo to przy dynamicznej przed robota odręcają miskę, czyszczą ja a pozniej podłączają maszyne i pompują nowy olej, jak bedziesz chciał to i z dodatkiem do czyszczenia.

Dziękuję bo ASO nie przewiduje wymiany..........już mam 120 tyś przelotu... i trochę się źle czuję bez wymiany oleju w skrzyni....?

Dosłownie kilka miesięcy temu wymieniałem tą metodą. Robiłem to z duszą na ramieniu, bo mam 220k i to była pierwsza wymiana. Okazało się, że niepotrzebnie, bo skrzynia pancerna i po wymianie śmiga jak należy... znaczy przed wymianą też nic jej nie było.

A na zdjęciu oleje... przed i po :)

d7a7ca1b-9549-4286-a27c-a92e6e3ee146.jpg

Niezła smoła ;D

Aso to w wiekszosci samochodów nie przewiduje wymiany. Tak samo jak w Pajero, BMW :D 120k to juz należałoby wymienić z uwagi na to iż wymiane powinno sie robic co 60k km albo co 5 lat.

• 2 weeks later...
Godzinę temu, Mirool napisał:

wymieniłem dynamiczne 1600 pln i wszytko ok Pozdrawiam

Bardzo zjarany  był ? plukali Ci skrzynie az do czystego oleju czy tylko przetocztyli te 11 czy 12 L ?

Przetoczyli 13 l olej nie był zły po 120 tyś był nawet przeźroczysty.....ale sumienie mam spokojne.... Akcja trwała 5h.

Płukali detergentem.... bez zdejmowania miski....

Zmieniałeś może rozrząd po tym przebiegu (220k)? Czy może zmieniałeś odmę?:)))) Pozdrawiam

3 godziny temu, Mirool napisał:

Zmieniałeś może rozrząd po tym przebiegu (220k)? Czy może zmieniałeś odmę?:)))) Pozdrawiam

Mam benzyniaka także nie pomogę ;D