Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Nie wyłączający się wentylator chłodnicy

amcora
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

jak w tytule moja kaszanka cierpi na przypadłość niewyłączającego się wentylatora chłodnicy cieczy chłodzącej.

Auto stoi 4 dni z odłączonym aku, podłączam kleme ujemną i wiatrak leci na drugim biegu jak szalony, odczyt temperatury na wskaźniku pokazuje zero.

Teraz moje pytanie a raczej kilka:

- gdzie się w kaszance znajduje owy czujnik temp płynu chłodzącego i czy jest on "podwójny" tzn 2 piny na zegary i drugie dwa na komp? Może ktoś jakimś foto dysponuje?

- czy w qq jest jakiś dodatkowy sterownik od wentylatorów ? jeżeli tak to gdzie go szukać ? ( w leonie miałem sterownik obrotów wentylatora pod podłóżnicą )

- czy to może być wina przekaźnika ? jeżeli tak to gdzie go szukać? może ktoś ma jakiś opis nóżek ?

- czy przy wyłączonym silniku i nie przekręconym zapłonie włączanie się wentylatora może być związane z usterką klimy?

Z góry dziękuje za pomoc.

• 6 months later...

Szanowny nissanowcu, jeżeli masz włączoną klimatyzację to silnik dmuchawy pracuje i wiatraczek też, jak wyłączysz w kabinie klimatyzację to silnik dmuchawy przestaje pracować. Pozdrawiam mironsy.