Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Murano Z51 Problem z Skrzynią CVT

Zibbi11
 Share

Recommended Posts

Witam od pewnego czasu wyświetla mi sie błąd o nieprawidłowym ciśnieniu oleju. Samochód jeszcze jeździ normalnie bez problemu. Wymiana Oleju nic nie pomogła. Dodam tylko tyle że olej był wymieniany regularnie. Dzwoniąc do zakładu specjalizującego się w skrzyniach automatycznych na wstępie usłyszałem o Nissan murano droga zabawka. Czy tak musi być ? Demontaż i montaż skrzyni 4400zł czy to nie przesada ? Pytanie mógłby ktoś polecić jakiś normalny  warsztat w Woj Kuj.Pomorkim ? Dziękuję 

Just now, Zibbi11 said:

Witam od pewnego czasu wyświetla mi się błąd o właściwym ciśnieniu oleju. Samochód jeszcze jeździ normalnie bez problemu. Wymiana Oleju nic nie wymienionego. Ponadto tylko tyle, że olej był wymieniany regularnie. Dzwoniąc do zakładu produkcyjnego w skrzyniach automatycznych na wstępne rozpoznanie o Nissan murano droga zabawki. Czy tak musi być? Demontaż i montaż 4400zł czy to nie przesada ? Pytanie, które mógłby polecić jakiś normalny warsztat w Woj Kuj.Pomorkim? Dziękuję 

Wkradł się błąd. Wymiana oleju nic nie dała. A olej był wymieniany regularnie 

• 3 weeks later...

niekiedy tak jest, że czasami pojawia się błąd w tych skrzyniach i skrzynie działają nadal poprawnie . Znajomy miał podobny błąd (2013 rok przebieg podchodził pod  300tyś km), kod błędu odczytaliśmy CVTz50 (już nie pamiętam jaki, ale opis był podobny), skrzynia pracowała poprawnie, choć ja doświadczony w użytkowaniu CVT  wyczuwałem, że może trochę zbyt szorstko , może coś delikatnie przeciągała, ale generalnie wszystko w dopuszczalnej normie,   zmieniliśmy olej, skrzynia po zmianie zaczęła bardziej płynnie pracować, w zasadzie jak nowa. Niestety błędu CVT nie dało się wykasować interfejsem,  był jakby stały. Naprawa, wymiana skrzyni była na poziomie wartości auta, więc nie było sensu inwestować w auto z takim przebiegiem. Po wymianie oleju z tym błędem przejeździł kolejne może z 70tyś km, skrzynia dobrze działa błąd został. Samochód będzie jeździł dotąd dopóki ta skrzynia nie padnie a potem zostanie zezłomowany...  Jesli ktoś Ci naprawi tą skrzynie ze wszystkim za  10 czy 12tyś zł to nadal jest w normie nowoczesnych automatów. W przypadku mojego znajomego wymiana na nową (regeneracja fabryzna)  była określona na około 5-6tyś $ co stanowiło równowartość auta.