Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Navara 2008 - kręci ale nie odpala.

duuuen
 Share

Recommended Posts

Nissan Navara 2008

Witam, proszę o pomoc.  Po wymianie Turbiny, pojazd palił bez problemu, płyn chłodzący zaczął się gotować oraz uciekać, dbając o właściwy poziom płynu, auto zaczęło mieć problemy z odpalaniem (kręcenie rozrusznikiem ok 10 sek), po czym odpalał mając chwilowy problem z utrzymaniem obrotów, następnie chodził bez zarzutów. Po wyłączeniu silnika, następnego dnia nie odpalił wcale (kręcenie rozrusznikiem, brak reakcji). Otrzymałem informację, że do auta wlano olej 15w40, sprawdziłem czy rozrząd nie przeskoczył - wszystko w porządku. Sprawdziłem również, czy nie zapycha się spalinami odłączając turbinę. Próbowałem za każdym razem spróbować użyć sprayu samostart. Czego może być to przyczyna? Dodam, że auto czekało na wymianę turbiny ok roku czasu, rozkręcił się, lecz w porę został zduszony.

Jakie pokazuje  błędy po podłączeniu komputera?

Dokładnie jak kolega Dzemik nadmienił, trzeba zczytać DTC bo przyczyn może być wiele. Poczynając od pompy paliwa, przez wtryski, kontrolera świeczekżarowych, EGR itd itp.  Jak będą DTC to można coś więcej powiedzieć.

Okej… komputer nie pokazuje żadnego błędu, sprawdzone kilkukrotnie, filtr paliwa wymieniony. Objawy bez zmian. 

W dniu 15.05.2023 o 18:08, duuuen napisał:

Nissan Navara 2008

Witam, proszę o pomoc.  Po wymianie Turbiny, pojazd palił bez problemu, płyn chłodzący zaczął się gotować oraz uciekać, dbając o właściwy poziom płynu, auto zaczęło mieć problemy z odpalaniem (kręcenie rozrusznikiem ok 10 sek), po czym odpalał mając chwilowy problem z utrzymaniem obrotów, następnie chodził bez zarzutów. Po wyłączeniu silnika, następnego dnia nie odpalił wcale (kręcenie rozrusznikiem, brak reakcji). Otrzymałem informację, że do auta wlano olej 15w40, sprawdziłem czy rozrząd nie przeskoczył - wszystko w porządku. Sprawdziłem również, czy nie zapycha się spalinami odłączając turbinę. Próbowałem za każdym razem spróbować użyć sprayu samostart. Czego może być to przyczyna? Dodam, że auto czekało na wymianę turbiny ok roku czasu, rozkręcił się, lecz w porę został zduszony.

No i odpala na tym autostarcie? Chciaz uważam że PLAK jest najlepszym "autostartem".

Kompresja była sprawdzana  po tym przegrzaniu ?

Edited by dzemik

Niestety nie. Teraz należałoby go rozgrzać. A to nie możliwe.

obawiam się, że silnik do remontu albo wymiany