Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Problem z czujnikami parkowania Qashqai J11

dawid552pl
 Share

Recommended Posts

Cześć, od niedawna jestem w posiadaniu Nissana Qashqai J11 z 2015. Jest to mój pierwszy nissan więc nie mam pojęcia co i jak. Mianowicie, jest jakiś problem z czujnikami parkowania, nie pikają, ani z przodu ani z tyłu. Przycisk z lewej strony kierownicy dot. Czujników miga na pomarańczowo (co to oznacza?) Dodatkowo po włączeniu kamery na prawej stronie ekranu pojawia się ikona przekreślonych czujników, domyślam się że któryś jest uszkodzony, zarówno z przodu jak i z tyłu, a może się mylę? Da się jakoś w tym samochodzie sprawdzić który nie działa albo gdzie leży problem?

W ustawieniach na zegarach włączyłem czujniki przód i tył bo były odznaczone, jednak to nic nie dało, problem chyba jest fizyczny. Ktoś pomoże to rozwikłać?

I kupując go nie zauważyłeś tego???

14 minut temu, Smakor napisał:

I kupując go nie zauważyłeś tego???

A co to ma do rzeczy? Nie mogłem kupić auta z uszkodzonymi czujnikami?

Cytat

Da się jakoś w tym samochodzie sprawdzić który nie działa

Chyba nie za bardzo przeszukales to forum? Podalem w innym temacie jak je idzie sprawdzic.

1- naslinionym palcem, powinienes czuc wibracje.

2- np. sluchawki lekarskie.

1 godzinę temu, Banan61 napisał:

Chyba nie za bardzo przeszukales to forum? Podalem w innym temacie jak je idzie sprawdzic.

Widziałem ten post, myślałem czy może w opcjach samochodu jest taka możliwość poza fizycznym sprawdzeniem. Ale dzięki, spróbuję paluchem wyczuć. 

A orientujesz się może czy ta migająca kontrolka na przycisku oznacza? Nie powinno się świecić ciągle lub w ogóle?

Edited by dawid552pl

4 godziny temu, dawid552pl napisał:

A co to ma do rzeczy? Nie mogłem kupić auta z uszkodzonymi czujnikami?

Pewnie, że mogłeś i jak widać to zrobiłeś... Tylko po co? Elektronika to najgorsza zmora obecnych aut...

16 minut temu, dawid552pl napisał:

A orientujesz się może czy ta migająca kontrolka na przycisku oznacza? Nie powinno się świecić ciągle lub w ogóle?

Sprawdzales w instrukcji? Powinno cos byc na ten temat.

30 minut temu, Smakor napisał:

Pewnie, że mogłeś i jak widać to zrobiłeś... Tylko po co? Elektronika to najgorsza zmora obecnych aut...

Po co to już moja sprawa, piszesz 2 post a nie odniosłeś się do żadnego z zadawanych przeze mnie pytań.

12 godzin temu, dawid552pl napisał:

Po co to już moja sprawa, piszesz 2 post a nie odniosłeś się do żadnego z zadawanych przeze mnie pytań.

NIby twoja sprawa ale na forum już się nią dzielisz... Tak od razu powinienem napisać jedź do ASO rozwiążą Twój problem... ?
(handlarz wyłączył czujniki w menu, żeby nie paliła się dioda na przycisku, żebyś się nie zainteresował czemu nie działają)

Edited by Smakor

Godzinę temu, Smakor napisał:

NIby twoja sprawa ale na forum już się nią dzielisz... Tak od razu powinienem napisać jedź do ASO rozwiążą Twój problem... ?
(handlarz wyłączył czujniki w menu, żeby nie paliła się dioda na przycisku, żebyś się nie zainteresował czemu nie działają)

Po to są m.in fora aby wspólnie rozwiązywać problemy, chociaż z tego co tutaj widzę to bliżej wam do "ekspertów" z elektrody którzy żadną wiedzą się nie podzielą. 

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, auto było kupione od osoby prywatnej, przycisk migał już na oględzinach mimo to kupiłem ten samochód bo był w dobrej cenie i mimo tego że parę rzeczy ma wady to ogólnie i tak się opłacało. Po za tym to jest używane 8 letnie auto i wiadomo że coś nie będzie działać tak jak powinno.

Edited by dawid552pl
  • Upvote 1

5 godzin temu, dawid552pl napisał:

Po to są m.in fora aby wspólnie rozwiązywać problemy

To sie zgadza, po to one sa. Ale jest mnostwo nowych ktorych mysli, ze tu jest FB i od razu bazgrze nie uzywajac wyszukiwarki bo czekaja na gotowce - a to nie jest OK.

5 godzin temu, dawid552pl napisał:

chociaż z tego co tutaj widzę to bliżej wam do "ekspertów" z elektrody którzy żadną wiedzą się nie podzielą.

Z tym bym sie nie zgodzil.

W dniu 27.05.2023 o 19:47, Banan61 napisał:

Co to ma mu pomóc - jak mu czujniki nie działają?

W dniu 27.05.2023 o 15:37, dawid552pl napisał:

Cześć, od niedawna jestem w posiadaniu Nissana Qashqai J11 z 2015. Jest to mój pierwszy nissan więc nie mam pojęcia co i jak. Mianowicie, jest jakiś problem z czujnikami parkowania, nie pikają, ani z przodu ani z tyłu. Przycisk z lewej strony kierownicy dot. Czujników miga na pomarańczowo (co to oznacza?) Dodatkowo po włączeniu kamery na prawej stronie ekranu pojawia się ikona przekreślonych czujników, domyślam się że któryś jest uszkodzony, zarówno z przodu jak i z tyłu, a może się mylę? Da się jakoś w tym samochodzie sprawdzić który nie działa albo gdzie leży problem?

W ustawieniach na zegarach włączyłem czujniki przód i tył bo były odznaczone, jednak to nic nie dało, problem chyba jest fizyczny. Ktoś pomoże to rozwikłać?

Tylne najczęściej nie działają jak padnie buzzer (głośniczek).

Pytanie: czy twój egzemplarz jest powypadkowy? Bo zapewne tak jak to z używanymi i mogli coś mocno namieszać. Może jedź do ASO - taniej cię wyjdzie niź niepotrzebne kupowanie części i marnowanie czasu na szukanie.

8 godzin temu, Karminadel napisał:

Co to ma mu pomóc - jak mu czujniki nie działają?

Pytanie bylo, jak mozna sprawdzic i na nie dostal odpowiedz.