Wojtekb Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 (edited) Witam, Jestem tu nowy i poproszę o pomoc. Nie wiem jak uruchomić tempomat, wygląda na to, że przyciski są w kierownicy ale kompletnie nie wiem jak użyc. Instrukcja jest w niderlandzkim języku, Edited January 8, 2024 by Wojtekb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yukisan Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 (edited) Najłatwiej byłoby zapytać wujka Google. Bez problemu masz kilka wyników z filmami włącznie, a jak poszperasz to i instrukcję po polsku znajdziesz. 2 lata temu miałem Kaśkę. Aktywujesz przyciskiem tempomat (obok manetki zmiany biegów). Przy określonej prędkości wciskasz przycisk (bodajże plusik) na kierownicy i puszczasz gaz. I jedziesz. Mam jakiś link https://www.nissan.pl/dla-wlasciciela/instrukcje-obslugi/instruktionsboger/iom/qashqai/0j12/e0/2023/obsuga-konwencjonalnego-utrzymujcego-sta-prdko-trybu-tempomatu-1.shtml Edited January 8, 2024 by yukisan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sk_slawek Posted January 8, 2024 Share Posted January 8, 2024 Na kierownicy przyciśnij dolny przycisk znajdujący się na godzinie 15:20. Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis CRUISE z symbolem tempomatu. Górnym przyciskiem RES +podnosisz prędkość, przyciskieM SET- zmniejszasz. (Qashqai +2 2011). Opis kolegi yukisan jest dla nowszych wersji. Przyspieszać możesz, hamulec powoduje wyłączenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtekb Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 Bardzo dziękuje za info. Niestety poproszę instrukcje krok po kroku. Szczególnie muszę wiedzieć, kiedy mam puścić gaz i kiedy tempomat zaczyna działać. Tak, wiem, że hamulcem anuluje. Oryginalna instrukcja jest po niderlandzku, a znalazłem tylko polskie wersje dla starszych modeli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackSet Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Podczas jazdy klikasz dolny przycisk zegara ze strzałka. To uruchamia tempomat. Po osiągnięciu docelowej predkosci klikasz w dół poziomy set - Zdejmujesz nogę z gazy, prędkość jest utrzymywana. Teraz możesz przyciskiem płaskim zwiększać (w górę) lub zwiększać prędkość ( kliknięcie w dół) To chyba o 1 km zmiana. Jeśli chcesz deaktywowac chwilowo tempomat (ale nie wylaczyc) klikasz Cancel. Samochód zwalania. Kliknięcie Res+ w górę spowoduje aktywowanie u tempomat wraca do poprzedniej prędkości. Każde naciśnięcie hamulca deaktywuje tempomat. Ale nadal potem można znowu res+ Ja często stosuje technikę: Jadę z zadaną v. Ale chce lekko zwolnić, bo coś jedzie przede mną. Po wyrównaniu prędkości klikam set co powoduje aktywację z niższą v. Popróbuj i samo przyjdzie? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtekb Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 Mega dzięki, sprawdzę na trasie w pt. Godzinę temu, JackSet napisał: Podczas jazdy klikasz dolny przycisk zegara ze strzałka. To uruchamia tempomat. Po osiągnięciu docelowej predkosci klikasz w dół poziomy set - Zdejmujesz nogę z gazy, prędkość jest utrzymywana. Teraz możesz przyciskiem płaskim zwiększać (w górę) lub zwiększać prędkość ( kliknięcie w dół) To chyba o 1 km zmiana. Jeśli chcesz deaktywowac chwilowo tempomat (ale nie wylaczyc) klikasz Cancel. Samochód zwalania. Kliknięcie Res+ w górę spowoduje aktywowanie u tempomat wraca do poprzedniej prędkości. Każde naciśnięcie hamulca deaktywuje tempomat. Ale nadal potem można znowu res+ Ja często stosuje technikę: Jadę z zadaną v. Ale chce lekko zwolnić, bo coś jedzie przede mną. Po wyrównaniu prędkości klikam set co powoduje aktywację z niższą v. Popróbuj i samo przyjdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik__ Posted March 6, 2024 Share Posted March 6, 2024 (edited) Panowie , pomocy … próbuje wszystkich możliwości i nie mogę załączyć tempomatu . klikam przycisk na kierownicy tempomatu i na fisie znajduje uskakuje cruise i miga set , klikam strzałkami + i - zero reakcji czy to prędkość 60 km /h czy 90 . Dodam że jest to automat , qaszkai 2010 r Edited March 6, 2024 by Dominik__ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtekb Posted July 17, 2024 Author Share Posted July 17, 2024 klikam przycisk na kierownicy tempomatu i na fisie znajduje uskakuje cruise i miga set , klikam strzałkami + i - zero reakcji czy to prędkość 60 km /h czy 90 u mnie sie nic nie zmieniło pojawia sie to samo co u kolegi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Batman404 Posted July 18, 2024 Share Posted July 18, 2024 @Wojtekba spróbuj mając załączony cruise wcisnąć pedał sprzęgła i wtedy strzałkami +/- i zobaczysz czy pokaże Ci się jakaś wartość km/h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezzar1 Posted July 22, 2024 Share Posted July 22, 2024 Tempomat i ogranicznik mogą nie działać, jak jest jakaś usterka w aucie. Sama obsługa jest banalnie prosta. Włączenie sprowadza się do 2 ruchów palcem-wyboru tempomatu lub ogranicznika i następnie przesunięcia w dół przycisku set. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts