Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

QASHQAI +2 temponat

Wojtekb
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy i poproszę o pomoc.

Nie wiem jak uruchomić tempomat, wygląda na to, że przyciski są w kierownicy ale kompletnie nie wiem jak użyc.

Instrukcja jest w niderlandzkim języku,

Edited by Wojtekb

Najłatwiej byłoby zapytać wujka Google. Bez problemu masz kilka wyników z filmami włącznie, a jak poszperasz to i instrukcję po polsku znajdziesz.

2 lata temu miałem Kaśkę. Aktywujesz przyciskiem tempomat (obok manetki zmiany biegów). Przy określonej prędkości wciskasz przycisk (bodajże plusik) na kierownicy i puszczasz gaz. I jedziesz.

Mam jakiś link https://www.nissan.pl/dla-wlasciciela/instrukcje-obslugi/instruktionsboger/iom/qashqai/0j12/e0/2023/obsuga-konwencjonalnego-utrzymujcego-sta-prdko-trybu-tempomatu-1.shtml

Edited by yukisan

Na kierownicy przyciśnij dolny przycisk znajdujący się na godzinie 15:20.

Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis CRUISE z symbolem tempomatu.

Górnym przyciskiem RES +podnosisz prędkość, przyciskieM SET- zmniejszasz. (Qashqai +2 2011). Opis kolegi yukisan jest dla nowszych wersji. Przyspieszać możesz, hamulec powoduje wyłączenie.

• 1 month later...

Bardzo dziękuje za info.

Niestety poproszę instrukcje krok po kroku.

Szczególnie muszę wiedzieć, kiedy mam puścić gaz

i kiedy tempomat zaczyna działać.

Tak, wiem, że hamulcem anuluje.

Oryginalna instrukcja jest po niderlandzku, a znalazłem tylko polskie wersje dla starszych modeli.

429860962_10211268182017142_6803337266886172308_n.jpg

Podczas jazdy klikasz dolny przycisk zegara ze strzałka.

To uruchamia tempomat.

Po osiągnięciu docelowej predkosci klikasz w dół poziomy set -

Zdejmujesz nogę z gazy, prędkość jest utrzymywana.

Teraz możesz przyciskiem płaskim zwiększać (w górę) lub zwiększać prędkość ( kliknięcie w dół)

To chyba o 1 km zmiana.

Jeśli chcesz deaktywowac chwilowo tempomat (ale nie wylaczyc) klikasz Cancel. Samochód zwalania.

Kliknięcie Res+ w górę spowoduje aktywowanie u tempomat wraca do poprzedniej prędkości.

Każde naciśnięcie hamulca deaktywuje tempomat.

Ale nadal potem można znowu res+

Ja często stosuje technikę:

Jadę z zadaną v. Ale chce lekko zwolnić, bo coś jedzie przede mną. Po wyrównaniu prędkości klikam set co powoduje aktywację z niższą v.

Popróbuj i samo przyjdzie?

• Thanks 1

Mega dzięki, sprawdzę na trasie w pt.

Godzinę temu, JackSet napisał:

Podczas jazdy klikasz dolny przycisk zegara ze strzałka.

To uruchamia tempomat.

Po osiągnięciu docelowej predkosci klikasz w dół poziomy set -

Zdejmujesz nogę z gazy, prędkość jest utrzymywana.

Teraz możesz przyciskiem płaskim zwiększać (w górę) lub zwiększać prędkość ( kliknięcie w dół)

To chyba o 1 km zmiana.

Jeśli chcesz deaktywowac chwilowo tempomat (ale nie wylaczyc) klikasz Cancel. Samochód zwalania.

Kliknięcie Res+ w górę spowoduje aktywowanie u tempomat wraca do poprzedniej prędkości.

Każde naciśnięcie hamulca deaktywuje tempomat.

Ale nadal potem można znowu res+

Ja często stosuje technikę:

Jadę z zadaną v. Ale chce lekko zwolnić, bo coś jedzie przede mną. Po wyrównaniu prędkości klikam set co powoduje aktywację z niższą v.

Popróbuj i samo przyjdzie?

Panowie , pomocy … 

próbuje wszystkich możliwości i nie mogę załączyć tempomatu . 
klikam przycisk na kierownicy tempomatu i na fisie znajduje uskakuje cruise i miga set , klikam strzałkami + i - zero reakcji czy to prędkość 60 km /h czy 90 . Dodam że jest to automat , qaszkai 2010 r

Edited by Dominik__

• 4 months later...

klikam przycisk na kierownicy tempomatu i na fisie znajduje uskakuje cruise i miga set , klikam strzałkami + i - zero reakcji czy to prędkość 60 km /h czy 90

u mnie sie nic nie zmieniło

pojawia sie to samo co u kolegi

@Wojtekba spróbuj mając załączony cruise wcisnąć pedał sprzęgła i wtedy strzałkami +/- i zobaczysz czy pokaże Ci się jakaś wartość km/h

Tempomat i ogranicznik mogą nie działać, jak jest jakaś usterka w aucie. Sama obsługa jest banalnie prosta. Włączenie sprowadza się do 2 ruchów palcem-wyboru tempomatu lub ogranicznika i następnie przesunięcia w dół przycisku set.