Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Przegub wewnętrzny półosi

Eloar
 Share

Recommended Posts

Prośba o poradę. Mam awarię przegubu wewnętrznego ze strony lewej. Manszeta się musiała uszkodzić, wywaliło smar, a że odkryłem to po jakimś czasie, to zrobił się luz.

• Wymieniać sam przegub wewnętrzny, czy lepiej wywalić całą półoś i mieć spokój?
  • jakieś opinie na temat producenta części BRV? Widzę od tego producenta prawą i lewą półoś w umiarkowanej cenie.

Co do zasadności wymiany samej manszety czy całości bez sprawdzenia organoleptycznego cieżko jest powiedzieć. Wszystko zależy od stopnia degreadacji. Cały zestaw w orginale nawet jako REMAN koszztuje prawie tyle ile caly T31 ... ale w zamiienniku też są. 

Co do tej firmy to chyba chińczyk jest.. ale nie jestem na tą chwile pewien.

2 godziny temu, Eloar napisał:

Prośba o poradę. Mam awarię przegubu wewnętrznego ze strony lewej. Manszeta się musiała uszkodzić, wywaliło smar, a że odkryłem to po jakimś czasie, to zrobił się luz.

• Wymieniać sam przegub wewnętrzny, czy lepiej wywalić całą półoś i mieć spokój?
  • jakieś opinie na temat producenta części BRV? Widzę od tego producenta prawą i lewą półoś w umiarkowanej cenie.

Wymień sam przegub i zobaczysz ile pojeździsz. Kupowałem te zamienniki(całe półosie) i wytrzymywały rok, znalazłem ori używane w dobrym stanie i dopiero jest spokój.

Edited by rademenez

W dniu 30.04.2024 o 17:41, rademenez napisał:

Wymień sam przegub i zobaczysz ile pojeździsz. Kupowałem te zamienniki(całe półosie) i wytrzymywały rok, znalazłem ori używane w dobrym stanie i dopiero jest spokój.

Szkoda czasu,roboty i pięniedzy na zamienniki.

TYLKO oryginalny przegub lub cała półoś.

Nowa lub używana.

@OsobaNN@rademenez@piotrek3

a ktoś kojarzy dobre źródło (dostępne w PL, nie w JP czy UAE) gdzie mogę zamówić przeguby wewnętrzne (albo całe półosie) OE/OEM?

Używanych półosi wolałbym uniknąć. Ruda to żre, oczyszczenie, wymiana wszystkich elementów gumowych, opasek, przesmarowanie przegubów, a potem wyważenie to za wiele pracy dla przeciętnego serwisu, a sam tego nie ogarnę.

Cytat

Cały zestaw w orginale nawet jako REMAN koszztuje prawie tyle ile caly T31 ... ale w zamiienniku też są

Nie rozumiem. Caly zestaw czyli cała półoś czy cały zestaw przegubu wewnętrznego? Reman to marka, tak? Tyle ile cały T31, czyli około 30kPLN? FEBEST (0211-T31LH) wskazany przez Amayama jako zamiennik kosztuje około 460pln kompletny zestaw przegubu wewnętrznego (smark, krzyżak/podpora, bieżnia/obudowa z wieloklinem, osłona, opaski, klipsy).

Edited by Eloar

• 1 month later...

Jakie wywazanie??

Załoz półoś -zamiennik za 460 zł to zobaczysz jak szybko przekonasz sie ,ze to był błąd..

Moze nawet juz w drodze powrotnej z warszatu do domu..