Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Zaparowane tylne światła J12 FL

Axor
 Share

Recommended Posts

Witam ,

Po dzisiejszej wizycie na myjni wystąpiło zaparowanie - skroplenie się pary w tylnych światłach.

W prawych minimalne w lewych  bardziej.

Samochód  mam niecały miesiąc i  zaczyna to słabo wyglądać :(

Miał ktoś podobny przypadek ?

Mam tak w innym aucie od nowosci a sprawdzalem czy sie nie zatkaly odpowieczniki lamp.

Mi pruja jak np. auto jest nagrzane i pada deszcz, czyli szybkie schłodzenie - para znika po paru godzinach.

Auto to audi A4- 2021

Aso nie widzi problemu 

Generalnie wydaje mi sie ze to w nowych autach może oznaczac ze sa zaprojektowane za malo wydajne odpowieczniki w lampach, zbyt duza roznica temperatur, a w lampie z zbyt malymi odpowiecznikami jest za mala cyrkulacja powietrza i lampy paruja - to tylko moja teoria 

Edited by vanice77

• 3 months later...

Dzisiaj znowu zauważyłem zaparowanie w tylnych lampach.

Występuje identycznie z prawej i lewej strony

Wczoraj byłem na myjni , dzisiaj samochód  zaparkowany w słońcu.

Wysłałem zgłoszenie do Nissana , zobaczymy.

IMG_20250130_150814.jpg

IMG_20250130_145614.jpg

Zgłaszaj ja tak mam w przednich i jutro jadę aby sami porobili zdjęcia, z tyłu jest ok a mam takie jak twoje a z przodu adaptacyjne.

Edited by marcinmg

Dzisiaj byłem w sprawie wody w reflektorach i mi powiedzieli że jeżeli chodzi o przód to chyba będzie akcja naprawcza bo mają sporo zgłoszeń ale na razie jeszcze nikomu nie wymienili na nowe, ale u mnie jest jej dużo i znaleźli też błędy więc mam nadzieję ze wymienią i problem się nie powtórzy a jeżeli nie to naprawdę będzie lipa. Z tyłu jeszcze nikt nie zgłaszał problemów.

Edited by marcinmg

W dniu 30.01.2025 o 15:45, Axor napisał:

Dzisiaj znowu zauważyłem zaparowanie w tylnych lampach.

Występuje identycznie z prawej i lewej strony

Wczoraj byłem na myjni , dzisiaj samochód  zaparkowany w słońcu.

Wysłałem zgłoszenie do Nissana , zobaczymy.

U mnie dzieje się podobnie w obu tylnych po myjni. Aktualnie sucho ale pewnie do najbliższego deszczu/myjni. Mam ten sam typ lamp. 

Edited by marcin_1234

12 minut temu, marcin_1234 napisał:

U mnie dzieje się podobnie w obu tylnych po myjni. Aktualnie sucho ale pewnie do najbliższego deszczu/myjni. Mam ten sam typ lamp. 

Odpowiedź  z BOK Nissan

"W celu wykonania odpowiedniej diagnozy i oceny czy problem może być rozwiązany w ramach gwarancji, prosimy o kontakt z Dealerem Nissana, gdyż Biuro Obsługi Klienta nie udziela konsultacji lub diagnozy w sprawie usterek i napraw."  

Poczekam do następnego zaparowania i podjadę  na serwis.

7 godzin temu, Axor napisał:

Odpowiedź  z BOK Nissan

"W celu wykonania odpowiedniej diagnozy i oceny czy problem może być rozwiązany w ramach gwarancji, prosimy o kontakt z Dealerem Nissana, gdyż Biuro Obsługi Klienta nie udziela konsultacji lub diagnozy w sprawie usterek i napraw."  

Poczekam do następnego zaparowania i podjadę  na serwis.

Podjechałem dzisiaj na serwis  / lampy  zaparowane po parkowaniu tyłem do słońca - wszystko ładnie nagrzane przez cały dzień/

Po krótkiej "obdukcji" serwis stwierdził  , iż tak może być  i takie "drobne" zaparowanie może wystąpić.

Oczywiście mogę złożyć reklamację ale z pewnością zostanie odrzucona.  Jak woda będzie stała w lampach to można dopiero z tym walczyć. 😡

Poczekam jeszcze do bardziej deszczowej pogody  i jak się powtórzy / a tak będzie /  to będę reklamować.

Ciekawe czy mozna w wlasnym zakresie cos zrobić, wydaje mi sie ze jest za maly odpowiecznik i robi sie roznica temperatur, teoretycznie wystarczy powiekrzyc odpowiecznik aby byla lepsza cykrulacja temperatury .

Kilka dni nie jeździłem i nie ma śladu nawet, ale w środę jadę na wymianę bo centrala dała zgodę na wymianę dwóch z przodu.