Nikoro Posted May 7 Share Posted May 7 Witam. Mam od niedawna w moim J12 z 2024 problem z głośnością w radiu. Bez względu na to czy słucham radia czy np. Spotify nie mogę zmienić głośności ani gałką ani przyciskiem przy kierownicy. Pasek głośności na wyświetlaczu przesuwa się, ale głośność się nie zmienia. Jedyne co działa to komendy głosowe. Miał ktoś z Was taki problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrew Posted May 8 Share Posted May 8 Miałem coś takiego w j11. Pomagało zgaszenie auta i ponowne uruchomienie. W j12 z 2022r. nie spotkałem się z tym przypadkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huling Posted May 8 Share Posted May 8 Ja miałem kiedyś podobną sytuację. Ale nie można było zgłośnić komend z nawigacji. Pasek głośności jest osobny dla radia i dla komend. I u mnie nie chciał się przełączyć na komendy. Po jakimś czasie samo zaczęło działać. Ale byłem wtedy w trasie i nie zauważyłem jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seta21 Posted May 9 Share Posted May 9 Reset - przycisnąć długo gałkę poniżej ekranu nawigacji. Stacja wyłączy się i włączy ponownie. I powinno działać ...do następnego razu. Ja mam to co chwilę. Dziś jadę na wgranie nowego softu, zobaczymy, czy pomoże. Z ciekawostek - ostatnio np. siadła mi regulacja tonów. Po resecie było OK. Najciekawsza była jednak awaria w postaci nagłego rozłączenia głośników z lewej strony. Reset pomógł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lps Posted May 10 Share Posted May 10 Jak wyżej. Dłuższe przytrzymanie gałki radia. Drugi sposób to rozłączenie się z telefonem i ponowne połączenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted Sunday at 07:09 AM Share Posted Sunday at 07:09 AM Miałem podobne sytuacje w J11 przed liftem,pomagało tylko wgranie softu przez serwis.Widzę że stare problemy w nowych Qashqaiach wróciły,W serwisie zaprzyjaźniony elektryk mówił mi że problem powoduje Bluetooth. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikoro Posted Sunday at 04:40 PM Author Share Posted Sunday at 04:40 PM Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Muszę to wytestować, jak znowu to się stanie. Wczoraj doszedł mi nowy, chociaż podobny problem. Po ustawieniu trasy na nawigacji, komendy podawane są bardzo głośno, o wiele głośniej niż muzyka ze spotify i nie można ich ściszyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamillC Posted Monday at 12:47 PM Share Posted Monday at 12:47 PM Problem z regulacją dźwięku komend z nawigacji również miałem. Ogólnie problem w tym, że dźwięki z nawigacji mają oddzielną regulację głośności- niestety ja jej nie znalazłem w ustawieniach ale przypadkiem odkryłem, że jej poziom, zmienisz w czasie gdy akurat komendy z nawigacji lecą w głośnikach (pojawia się wtedy ten suwak głośności od nawigacji). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seta21 Posted yesterday at 08:23 AM Share Posted yesterday at 08:23 AM W ustawieniach systemowych jest osobna regulacja dźwięku dla muzyki, telefonu, komunikatów itp. Chyba 3 różne kategorie, jak nie cztery. Jak będę w aucie to napiszę ścieżkę dostępu. Dodam, że w serwisie Yama wgrali mi nowy soft i jak na razie (odpukać) wszystkie te problemy ustąpiły. System działa płynniej i bez zawisów. Co do bluetooth to jest coś na rzeczy. Bezprzewodowe odtwarzanie muzyki np. na Spotify powoduje co jakiś czas takie dziwne zniekształcenia, jak np. delikatny przeskok igły w adapterze (ale kto to pamięta?). Za to Radio DAB gra świetnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikoro Posted yesterday at 10:05 AM Author Share Posted yesterday at 10:05 AM W dniu 12.05.2025 o 14:47, KamillC napisał: Problem z regulacją dźwięku komend z nawigacji również miałem. Ogólnie problem w tym, że dźwięki z nawigacji mają oddzielną regulację głośności- niestety ja jej nie znalazłem w ustawieniach ale przypadkiem odkryłem, że jej poziom, zmienisz w czasie gdy akurat komendy z nawigacji lecą w głośnikach (pojawia się wtedy ten suwak głośności od nawigacji). Dzięki! Zadziałało! Odpaliłem nawigację i podczas komunikatu, udało mi się ściszyć! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seta21 Posted yesterday at 11:10 AM Share Posted yesterday at 11:10 AM Na przyszłość - jak to zrobić "po bożemu" Wchodzimy do menu ustawień na ekranie głównym (nie przez ekran między zegarami). Tam wybieramy "Dźwięki i sygnały akustyczne". Następnie "Głośność i dźwięki", następnie wchodzimy do właściwego menu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts