Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Nie można pogłośnić ani ściszyć radia

Nikoro
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam od niedawna w moim J12 z 2024 problem z głośnością w radiu. Bez względu na to czy słucham radia czy np. Spotify nie mogę zmienić głośności ani gałką ani przyciskiem przy kierownicy. Pasek głośności na wyświetlaczu przesuwa się, ale głośność się nie zmienia. Jedyne co działa to komendy głosowe. Miał ktoś z Was taki problem?

Miałem coś takiego w j11. Pomagało zgaszenie auta i ponowne uruchomienie. W j12 z 2022r. nie spotkałem się z tym przypadkiem. 

Ja miałem kiedyś podobną sytuację. Ale nie można było zgłośnić komend z nawigacji. Pasek głośności jest osobny dla radia i dla komend. I u mnie nie chciał się przełączyć na komendy. Po jakimś czasie samo zaczęło działać. Ale byłem wtedy w trasie i nie zauważyłem jak.

Reset - przycisnąć długo gałkę poniżej ekranu nawigacji. Stacja wyłączy się i włączy ponownie. I powinno działać ...do następnego razu. Ja mam to co chwilę. Dziś jadę na wgranie nowego softu, zobaczymy, czy pomoże. 

Z ciekawostek - ostatnio np. siadła mi regulacja tonów. Po resecie było OK. Najciekawsza była jednak awaria w postaci nagłego rozłączenia głośników z lewej strony. Reset pomógł. 

Jak wyżej. Dłuższe przytrzymanie gałki radia. Drugi sposób to rozłączenie się z telefonem i ponowne połączenie.

Miałem podobne sytuacje w J11 przed liftem,pomagało tylko wgranie softu przez serwis.Widzę że stare problemy w nowych Qashqaiach wróciły,W serwisie zaprzyjaźniony elektryk mówił mi że problem powoduje Bluetooth.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Muszę to wytestować, jak znowu to się stanie. Wczoraj doszedł mi nowy, chociaż podobny problem. Po ustawieniu trasy na nawigacji, komendy podawane są bardzo głośno, o wiele głośniej niż muzyka ze spotify i nie można ich ściszyć :(

Problem z regulacją dźwięku komend z nawigacji również miałem. 

Ogólnie problem w tym, że dźwięki z nawigacji mają oddzielną regulację głośności- niestety ja jej nie znalazłem w ustawieniach ale przypadkiem odkryłem, że jej poziom, zmienisz w czasie gdy akurat komendy z nawigacji lecą w głośnikach (pojawia się wtedy ten suwak głośności od nawigacji).

• Like 1

W ustawieniach systemowych jest osobna regulacja dźwięku dla muzyki, telefonu, komunikatów itp. Chyba 3 różne kategorie, jak nie cztery. Jak będę w aucie to napiszę ścieżkę dostępu. 

Dodam, że w serwisie Yama wgrali mi nowy soft i jak na razie (odpukać) wszystkie te problemy ustąpiły. System działa płynniej i bez zawisów. 

Co do bluetooth to jest coś na rzeczy. Bezprzewodowe odtwarzanie muzyki np. na Spotify powoduje co jakiś czas takie dziwne zniekształcenia, jak np. delikatny przeskok igły w adapterze (ale kto to pamięta?). Za to Radio DAB gra świetnie. 

W dniu 12.05.2025 o 14:47, KamillC napisał:

Problem z regulacją dźwięku komend z nawigacji również miałem. 

Ogólnie problem w tym, że dźwięki z nawigacji mają oddzielną regulację głośności- niestety ja jej nie znalazłem w ustawieniach ale przypadkiem odkryłem, że jej poziom, zmienisz w czasie gdy akurat komendy z nawigacji lecą w głośnikach (pojawia się wtedy ten suwak głośności od nawigacji).

Dzięki! Zadziałało! Odpaliłem nawigację i podczas komunikatu, udało mi się ściszyć!

Na przyszłość - jak to zrobić "po bożemu"

Wchodzimy do menu ustawień na ekranie głównym (nie przez ekran między zegarami). 

Tam wybieramy "Dźwięki i sygnały akustyczne". Następnie "Głośność i dźwięki", następnie wchodzimy do właściwego menu. 

20250515_130218.jpg

20250515_130222.jpg

20250515_130211.jpg

• Like 1